Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Évi hatszáz lejes prémiumot adnának a gyerekeknek

Pál Piroska január 11, 2019 Társadalom

Automatikusan megtakarítási számlát nyit az állam a kiskorúak számára egy múlt év decemberében életbe lépett kormányrendelet értelmében. A Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlák az államkincstár fiókjaiban nyílnak, és évi minimum 1200 lejes letét esetén 600 lejes prémiumot utalna az állam.  A kontókat ez év január 1-jétől nyitják. Az általunk megkérdezett szülők nem föltétlenül bizakodóak a rendelettel szemben.

A Junior Centenar számlákat a gyerek nevére nyitják az államkincstárban, anélkül, hogy a kiskorú valamelyik szülőjének vagy gyámjának kérvényeznie kellene ezt.  A 2018/104-es sürgősségi kormányrendelet december 4-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben: ennek értelmében a Junior Centenar megtakarítási számlára bármikor elhelyezhet összeget lejben a tulajdonos törvényes képviselője vagy bárki más, átutalással, postai utalvánnyal vagy készpénzben valamely kincstári pénztárnál.

600 lej plusz 3% kamat

A Junior Centenar számlán lévő összeg nem lehet tranzakció tárgya, nem ruházható át és nem használható garanciaként. A jogszabály értelmében a kontó tulajdonosai 18 éves korukig évente 600 lejt kapnak az államtól, amennyiben abban az évben legalább 1200 lejt helyeztek el a számlán. Ha a letétbe helyezett összeg nem éri el az 1200 lejt, az állami prémium elmarad, de a számlán lévő összeg kamatozik. Az évi kamat ezen letétek esetében 3%. Az erre a számlára elhelyezett összeg nem haladhatja meg a 100.000 eurónak megfelelő lejt. Az összeget a 18 éves kor betöltése után lehet kivenni, egyetemi tanulmányok folytatására, illetve nehéz anyagi körülmények enyhítése céljából.

Az állami gondozásban lévő gyerekek számára a munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős minisztérium költségvetéséből biztosítják az évi 1200 lejes letétet.  A Junior Centenar megtakarítási számláról a tulajdonos nagykorúságának elérése előtt csak abban az esetben vehető ki összeg, amennyiben ezt a kiskorú súlyos betegségének kezelésére kell fordítani.

Nem föltétlenül bizakodóak a szülők

B. R. háromgyerekes szülő elmondása szerint elméletben jónak tűnik a kezdeményezés, viszont a gyakorlat próbáját nem biztos, hogy kiállja. „Bennem kérdéseket is vet fel ez, egyrészt, le lehet ezt mondani abban az esetben, hogy az államkasszát ne terhelje az azon szülők gyerekeinek szánt összeg, akik nem hiszik, hogy hosszútávon fenntartható ez a rendszer. Illetve másik kérdés az is, hogy a számlanyitási költséget később levonják-e az számlán lévő összegből” –vélekedik.

N. Sándornak egy kiskorú gyereke van, viszont egyáltalán nem hiszi azt, hogy ez az ígéret valósággá válik. Véleményét tapasztalatra alapozza. „Négy éve nyitottam számlát, úgynevezett lakáshitelért – „credit de locuinta” -, amely magas kamattal kecsegtetett, azaz évi ezer euró letét esetén évi 25%-os kamatot ígért az állam – úgynevezett prima de stat elnevezésű program részeként. Idén is törlesztettem az ezer eurót, viszont a 25%-os beígért kamatból egyetlen lej sem érkezett a számlámra, csupán a bank által felajánlott pár százalékos kamat. Kérdésemre a bankban dolgozó személyzet is – jogosan – az állam felé hárított. Nem beszélve arról, hogy a számlanyitási költség is engem terhelt, ami nem elhanyagolható összeg. Gyakorlatilag, ha nem utalja az állam a 25%-os kamatot, bukok a megtakarításon” – foglalta össze az állammal kapcsolatos tapasztalatait Sándor.

Share Button
Ennyien olvasták: 1365

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.