Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Falumúzeumot avattak Sóváradon

Központ augusztus 5, 2016 Társadalom

A sóváradi Közművelődési Egyesület a község önkormányzata július 29-e és 31-e között megrendezte a már 12 éves múlttal büszkélkedő falunapokat, melynek egyik kiemelkedő momentuma a Falumúzeum felavatása volt. Az eseményen többek között jelen volt Bíró Csaba, a község polgármestere, a sóvidéki és a Kis-küküllő-menti elöljárók, Barabás László néprajzkutató, illetve Péter Ferenc megyei tanácselnök.

13901821_10208022859981667_1093001816_o

A köszöntő beszédek mellett nem maradtak el a kulturális megnyilvánulások sem, színes repertoár szórakoztatta a jelenlévőket. Fellépett a felvidéki Borsiból érkezett II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás Muskátli énekcsoportja, a sátoraljaújhelyi Garagulya Gólyalábasok mazsorett csoportja, valamint a gyergyóremetei fúvószenekar és helyi népi zenekar.

A közösség megtartó ereje

Az önkormányzat az idei évben vásárolta meg a közel 120 éves tájjellegű épületet, ami a falumúzeumnak otthont adott. Egy takaros kis portát alakítottak ki, amely elsősorban a helyiek odaadó munkájának köszönhetően valósult meg rövid idő leforgása alatt.

Bár Sóváradon régen nagy hagyománya volt a közmunkának, ez az utóbbi években feledésbe merült. Ezért is példaértékű, hogy sikerült ezt megtörni és újból feléleszteni ezt a szokást, több generáció bevonása által.

13931448_10208022849021393_644591493_o

A szülőföld mindig hazavár

Bíró Csaba polgármester köszöntő beszédében kifejtette, miszerint ez nem csak egy múzeum, annál nagyobb jelentősége van: annak a jele, hogy „mindig hazavárnak minden sóváradit, aki rövidebb vagy hosszabb időre elhagyta a falut”. Azok előtt, akik itthon maradtak nagy tisztelettel adóznak, amiért ragaszkodnak szülőföldjükhöz, ezzel is hozzájárulva a falu fejlődéséhez, megmaradásához.

A múzeumot Barabás László néprajzkutató mutatta be, a marosvásárhelyi református tanárképző egykori igazgatója és oktatója, aki a szépen berendezett háromszobás lakóház értékeire hívta fel a figyelmet. A házban megvolt minden olyan eszköz, ami a női munkához elengedhetetlen, ami azért is fontos, mert igazolja, hogy a faluban régen is élt a gazdaszellem és a kultúra iránti igény.

Olyan kezdeményezés a porta kialakítása, amely értéket mutat fel, és a sokféle tájházak sorait gyarapítja. „Így építjük a közös Kárpát-medencét”- mondta a szakember.

13931683_10208022866741836_71293434_o

Az avató egyik megható pillanata Kálmán Mária néni nyárádszeredai lakos jelenléte volt, aki ebben a házban született, és akinek nagyszülei építették 1897-ben a portát.

Tiszta udvar, rendes ház

Sóvárad a Kis-küküllő felső folyása menti völgyben elterülő Maros megyei falu, amely olyan magyar hely, amely alkalmas a fejlesztésre.

Újabb kiemelkedő példa Maros megye és Erdély számára az épület körzetében található konyhakert, amelynek művelői a helyi kisiskolások és tanáraik, pontosabban négy osztály diákjai 13 éves korig, akik így tanulják a kertészkedés fortélyait. A kezdeményezés külföldi minta alapján jött létre, nagyon jól működik, a gyerekek szeretik és lelkesen művelik.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 890

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.