Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Falunapok és fesztiválok Maros megyében

Központ július 31, 2014 Társadalom

Falunapok és fesztiválok Maros megyében

feszt

Egyre divatosabbá válik térségünkben is a falunapok és fesztiválok szervezése. Szinte minden kisebb-nagyobb településen sikerül egy vagy több nap erejéig tető alá hozni efféle eseményt. Van, ahol kulturális tartalommal töltik meg azt, máshol kimerülnek a gulyásfőzés, sörvedelés és rongyrázás szintjén. Mai lapszámunkban egy kis összefoglalót állítottunk össze – a teljesség igénye nélkül – az elmúlt hónapok ilyen jellegű rendezvényiről, amelyek Marosvásárhely közvetlen közelében zajlottak.

 

A falunap vagy fesztivál megszervezése sokban függ az anyagi lehetőségektől, a szervezők rátermettségétől, értékrendjétől. A kiváló szervezésnek iskolapéldája lehetne szűkebb térségünkben Marosszentgyörgy vagy Marossárpatak, ahol elsősorban a kultúrára, valamint a helyi értékek bemutatására fektetik a hangsúlyt, és csak másodlagos szerepe van az eszem-iszomnak.

Kultúra, nem csak „ihaj-csuhaj”!

Marosszentgyörgyön idén már húszadik alkalommal sikerült megszervezni a Szent György Napokat. Volt ott rendhagyó utcaátadás, lábtenisz-bajnokság, bicikliverseny, könyvbemutató, festészeti kiállítás, fényképtárlat, post-mortem tiszteletbeli polgári cím adományozás, székelyruhás felvonulás, koszorúzás, néptáncfesztivál, kézműves vásár, valamint sok koncert. „A kultúrotthon és a Szent György szobor közötti székelyruhás, rezesbandás felvonulásra az bátorított, hogy községünkben közel 100 magyar gyermek jár rendszeresen néptáncot tanulni – mondta el lapunknak Sófalvi Szabolcs polgármester. Az oktatókat a szentgyörgyi polgármesteri hivatal fizeti, a szülőknek semmibe nem kerül a gyermekek taníttatása. Itt, a város közelében, egy multikulturális közegben, nehéz az identitás őrzése, a magyar hagyományok ápolása, ezért éreztük fontosnak a néptáncoktatás finanszírozását. Látva a gyermekek lelkesedését, megszerveztük a felvonulásukat és fellépésüket. Ami az idei rendezvényeken való részvételt illeti, elmondhatom, hogy az előbbi évekhez képest sokkal többen jelentek meg a különböző kulturális eseményeken. Ha eddig inkább csak a koncertekre jöttek el az emberek, idén teltházas könyvbemutatóink, festészeti- és fotótárlataink voltak. Én úgy látom, hogy az embereket egyre inkább kezdik érdekelni az ilyen jellegű események, nem csak az éjszakába nyúló ihaj-csuhaj.”

A marossárpatakiak 2014 júliusának elején már hetedik alkalommal szervezték meg a Tánc- és Huszárfesztivált. Sor került ott fogathajtó-versenyre, lovas bemutatókra, az első világháború áldozataira való megemlékezésre, néptánc fesztiválra, huszárfelvonulásra. A helyi hagyományőrző huszárok vezetője, Miholcsa József szobrászművész idén magyaros motívumokkal díszített falubejárati táblát ajándékozott a településnek, amelyen román és magyar nyelven van kiírva a falu neve. Mint köztudott, előző években a szobrászművész az erdélyi fejedelmek, valamint Szent István és Szent László kőmását készítette el, létrehozva egy olyan szoborparkot Sárpatakon, amely Erdély-szinten egyedinek számít.

Csejden ez évben először sikerült falunapot szervezni.  Az esemény a Szászrégeni Fúvószenekar és a XV. Hagyományőrző Mátyás-huszárezred felvonulásával vette kezdetét. Ezt követően a falu központjában felállított szabadtéri színpadon felléptek a csejdi óvodás és kisiskolás gyermekek, a Jubilate Deo dalcsoport, a Cousen együttes, a marosszentgyörgyi óvodás és kisiskolás gyermekek magyar néptánccsoportja, a Táltos magyar néptánccsoport, valamint a Vadrózsák cigány tánccsoport. A csejdieket közelebbről ismerők a helyi Sola Musica dalkar fellépését hiányolták.

„A búcsú a bűnbánat ünnepe”

Székelykálban július első vasárnapján falunappal egybekötött búcsús ünnepre került sor. „Bűnbánat ez az ünnep. A szentáldozás, a szentgyónás, az imádkozás ideje – tájékoztatott Becze Lóránt székelykáli plébános. Az ünnepi szentmisén Sarlós Boldogasszony közbenjárását kértük, hogy képesek legyünk Istent és embertársainkat szeretni. Ez a teljes búcsúnyerés feltétele, a bűneink eltörlése. Minden egyházközségnek egyszer van egy évben saját ünnepe. Isten megbocsátja bűneinket. Ez ad okot az ünneplésre.”

Székesen is a búcsú ünnepével kötötték egybe a falunapokat a szervezők. „Ilyenkor sokan vannak itthon az elszármazottak közül, ez az alkalom családi ünnep is sokuk számára. De az embereket manapság inkább csak a világi része vonzza az eseményeknek. A harangok hívó hangját nem sokkal többen hallják meg, mint más vasárnapokon” – osztotta meg gondolatait Bíró László székesi lelkipásztor.

Nagyernyében a hét végén második alakommal szervezték meg a Nyári Fesztivált. Az elmúlt szombati rendezvényt vihar szakította félbe, de a továbbiak folyamán sikerült bemutatni a tervezett programok minden pontját. Augusztus első hétvégéjén – a már három éve szünetelő – Sáromberki Napok megtartására is sor kerül – tudták meg a nagyernyei fesztiválon résztvevők.


Share Button
Ennyien olvasták: 2820

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.