Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Felbontja az E-Star távhőszolgáltató a szerződést a városi önkormányzattal?

Központ június 13, 2012 Társadalom

estarFelbontja az E-Star távhőszolgáltató a szerződést a városi önkormányzattal?

A marosvásárhelyi önkormányzat több pontban is áthágta az E-Star Mures Energy távhőszolgáltató marosvásárhelyi leányvállalatával kötött szerződést. A vállalat június 8-ai sajtóközleményében az áll, hogy a város vezetősége több millió eurós kárt okozott. „Az E-Star cégcsoport marosvásárhelyi leányvállalatának további aktivitása, a szerződésbe foglalt összes kötelezettség szigorú betartását követelné” – fogalmaznak a közleményben.

A távhőszolgáltató 2010. október 26-án kötött koncessziós szerződést Marosvásárhely önkormányzatával, amely azonban bizonyos kötelezettségeknek nem tett eleget. A vállalat többszöri egyeztetés után felszólította a vezetőséget, hogy vegye komolyan az egyezséget.  

A tárgyalásra június 7-én került sor, amelyen a vezetőség nem tudta garantálni, valamint tényekkel megerősíteni, hogy teljesíteni fogja a szerződésben vállalt kötelezettségeket. Ezért az E-Star Mures Energy a továbbiakban nem tudja biztosítani Marosvásárhelyen a távhőszolgáltatást.

Tekintsük át az önkormányzat néhány kifogásolt mulasztását. Először is kb. 17.000 fogyasztót ellátó és évi kb. 100.000 Gcal hőmennyiséget forgalmazó távhőberendezésről szólt a megállapodás, amelyből kb. 6.000 fogyasztót ellátó és legfeljebb 30.000 Gcal-t értékesítő rendszert kapott a vállalat. Továbbá nem fizette következetesen a hőenergia támogatást, illetve nem tett eleget az engedélyezésekkel kapcsolatosan vállalt kötelezettségeinek. A be nem tartott szerződés azt is előírja, hogy a vezetőségnek biztosítania kellett volna az Egységes Fűtési Övezetet a szerződés időtartama alatt, emellett gondoskodnia kellett volna arról, hogy egyetlen közintézmény sem válik le a távhőrendszerről. A másik oldalról nézve, a távhőszolgáltatással foglalkozó városházi illetékes, Csegzi Sándor elmondta, hogy ez nem csak a városvezetés hibája, több oka is van annak, hogy időközben egyre kevesebben vették igénybe a szolgáltatásukat. Az egyik ok éppen az is lehet, hogy a fogyasztók nem voltak megelégedve a szolgáltatásokkal.

A fent említett, és egyéb egyezségek be nem tartása miatt az E-star cégcsoportnak több mint 1 millió eurós veszteséggel kellett számolnia az elmúlt két évben, arról nem is beszélve, hogy a szolgáltatás átvételekor az önkormányzatnak fizetett koncessziós díj összege 2 millió euró volt. Ezek után az E-Star Mures Energy úgy döntött, hogy egyoldalúan felbontja a Marosvásárhely önkormányzatával kötött szerződést. „Sajnos a helyzet az elmúlt napokban sem változott” – nyilatkozta Balogh Katalin lapunknak. A fent említett problémákra nem érkezett megoldás, így a távhőszolgáltató vállalat kénytelen továbbra is fenntartani az álláspontját.

Bár nyilvánvalóan mindkét részről történtek mulasztások, a probléma akkor is adott: ha az E-Star vásárhelyi leányvállalata megszűnik, és ha az Energomur nem éled újjá, akkor két szék között a földre ültünk. Sajnos Csegzinek sincs jobb ötlete.

Share Button
Ennyien olvasták: 508

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.