Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Felmérés: az európai lakosság inkább pesszimista

Központ július 5, 2016 Társadalom

Az európai lakosság inkább pesszimista, a migrációs válság által leginkább érintett országok polgárai az átlagnál is borúlátóbbak, és az emberek többsége szerint a bevándorlási hullám növeli a terrorizmus kockázatát – derül ki a Századvég Alapítvány vezetésével az Európai Unió 28 tagországára kiterjedő közvélemény-kutatásból.

pesszimista

A közvélemény-kutatásnak az volt a célja, hogy megvizsgálja az európai állampolgárok véleményét az unió jövőjét leginkább érintő kérdésekben, feltérképezze az Európai Unió teljesítményével, a migrációs válsággal és a növekvő terrorizmussal kapcsolatos lakossági attitűdöket.

A kutatás szerint az európai lakosság inkább pesszimista, az összes megkérdezett csaknem kétharmada (61 százaléka) úgy gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok országában. A migrációs válság által leginkább érintett országok – például Görögország, Ausztria, Szlovénia, Svédország és Németország – polgárai az átlagnál is borúlátóbbak.

Az EU-val elégedettek

Az EU teljesítményével kapcsolatban a lakosság többsége egyértelműen elégedetlen, és szkeptikus az EU gazdasági kilátásait illetően is. Máltán és Csehországban például kedvezőbben, máshol – Görögországban, Svédországban, Észtországban – kifejezetten pesszimistán vélekednek a lakosok a gazdasági ügyekről – írták.

A kutatás szerint az európaiak inkább elkötelezettek az uniós tagság mellett, a megkérdezettek csaknem kétharmada nem támogatná egy olyan petíció aláírását, amely országa EU-s kilépéséről szólna. A legkevésbé elkötelezett országok e tekintetben az Egyesült Királyság és Csehország – derül ki az év eleji adatfelvétellel készült felmérésből.

Félelem a terrorizmus miatt

Az unió lakosságának 84 százaléka aggasztónak tartja az illegális bevándorlást, leginkább a kelet-európai régió tart tőle, legkevésbé Írország, Luxemburg és Lengyelország. Emellett – mint írták – az európai polgárok többsége szerint a bevándorlási hullám növeli a terrorizmus kockázatát, a bűncselekmények számát és kockázatot hordoz az érintett országok kulturális identitására.

Kitértek arra is, hogy az európai közvéleményben „szignifikánsan jelen van” a félelem egy potenciális terrortámadástól. A megkérdezettek 36 százaléka szerint nagyon valószínű, hogy megismétlődik a novemberi párizsi terrortámadás a saját országukban. A válaszadók további 50 százaléka elképzelhetőnek tart egy újabb támadást, és csak 13 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem valószínű ilyen terrorcselekmény. Franciaország, Belgium, és az Egyesült Királyság lakossága tart ettől leginkább, legkevésbé pedig a balti és a kelet-európai államoké.

A Századvég Alapítvány megbízásából a Millward Brown Public Affairs telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett az Európai Unió 28 tagországában 2016. január 18. és február 10. között, országonként 1000, azaz összesen 28 000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok országos szinten legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal, a teljes Európai Unió szintjén pedig legfeljebb plusz-mínusz 1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az adott ország, valamint az Európai Unió összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 496

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.