Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Ferenc pápa történelmi lépése válásügyben

Központ szeptember 9, 2015 Társadalom

Gyorsabbá és olcsóbbá válik az egyházi házasságok egyházjogi semmisségi eljárása Ferenc pápa két friss apostoli levele által.

valas
Rövidebb idő alatt és kevesebb pénzből zajlik le mostantól az egyházi házasságok egyházjogi semmisségi eljárása a Ferenc pápa által motu proprio (saját kezdeményezésére) kiadott két apostoli levéllel, amelyeket kedden mutattak be a Vatikánban. A december 8-án – vagyis a Ferenc pápa által meghirdetett rendkívüli szent év első napján – hatályba lépő jogi reform immár nem teszi szükségessé az eddig előírt másodfokú egyházbírósági ítéletet. Ez azt jelenti, hogy – különleges eseteket kivéve – az egyházmegyés püspök jogi hatáskörébe tartozó első fokú ítélet is elegendő lesz a semmisség kihirdetéséhez. Ez felgyorsítja és kevésbé költségessé teszi az eljárást a hívők számára.

Három évszázad óta először módosult a semmisségi eljárásra vonatkozó kánonjog – hangsúlyozta Pio Vito Pinto püspök, a Rota Romana (szentszéki bíróság) dékánja. Hozzátette, hogy az egyházi házasságok semmiségi eljárására vonatkozó kánonjogi reformot már a jelenlegi egyházfő elődje, XVI. Benedek is tervezte. Ferenc pápa tavaly szeptemberben különleges tanulmányi bizottságot állított fel a semmisségi eljárás megreformálására, amely előkészítette a két pápai dokumentumot.
Hosszadalmas volt

Pinto püspök hangsúlyozta, hogy a kánonjogi reform az egyházi házasság után polgárilag elvált hívőknek szól. Házasságuk egyházi semmisségét eddig az eljárás hosszadalmassága és költségei is akadályozták. A Rota Romanához többségében a tehetősebbek fordultak, a reform azonban a szegényebbeknek is lehetőséget ad a semmisség eléréséhez. A pápai dokumentum azt szorgalmazza, hogy a semmisségi eljárás teljesen ingyenessé váljon. Az Olasz Püspöki Konferencia (Cei) adatai szerint a semmiségi eljárás miatt a szentszéki bírósághoz forduló olaszokat akár 3 ezer euró (900 ezer forint) költség is terhelheti.

Újdonságot jelent, hogy a kánonjogi reformot az egyházfő két, egyszerre megjelenő dokumentumban rögzítette, mégpedig a Mitis Iudex Dominus Iesus, valamint a keleti egyházaknak szóló Mitis et misericors Iesus című apostoli levélben. A Vatikán honlapján közölt apostoli levelekben Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy a házasság semmisségi eljárásának felgyorsítása nem kérdőjelezi meg a házasság felbonthatatlanságának alapelvét.

Haladni a korral

„A reform annak bizonyítéka, hogy a kánonjognak is lépést kell tartania a korral” – jelentette ki Francesco Coccopalmerio bíboros, a Pápai Törvénymagyarázó Tanács elnöke.

A vatikáni sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kánonjogi reform bemutatása megelőzte az októberben kezdődő, a családnak szentelt rendes püspöki szinódust, amelynek egyik kiemelt témáját éppen az egyházi házasság után elvált és polgárilag újraházasodott hívők lelkipásztori kísérése képviseli.
Erdő Péter már októberben mondta

Ami az elváltaknak és polgárilag újraházasodottaknak az áldozás szentségében való részesítését illeti, Erdő Péter októberben a vatikáni rendkívüli szinódus főrelátoraként beszélt arról, hogy megoldást az egyházi házasságok érvénytelenítésének egyszerűsítése jelenthetne.

forrás: mno.hu / MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 570

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.