Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Fiatalok exkluzív Google-eseményt hoznak Marosvásárhelyre

Pál Piroska június 6, 2018 Társadalom

Június 9-én egyedülálló informatikai eseményt szervez az IT Maros szoftverfejlesztői közösség a Sapientia EMTE kampuszán. Ilyenre eddig Romániában, ám a szomszédos országokban sem került sor. A Google által támogatott workshop nem csak IT-szakembereknek szól, hanem minden olyan érdeklődőnek, akinek minimum van egy okostelefonja. Az esemény végére a résztvevők tisztában lesznek a Google Asszisztens alkalmazás programozásával, illetve létrehozhatják saját applikációjukat, amely jelentősen megkönnyíti a tájékozódást az információrengetegben.

A Google Assistant egy személyes asszisztenshez hasonlítható, amely hangalapon működik, azaz takarítás közben megkérdezhetjük tőle, este éppen milyen színdarab látható Marosvásárhelyen, vagy melyik étteremben legjobb a pizza. A szervezők célja viszont egy következő szint elérése: hogy akár bank-, internetszolgáltató-, színház-applikációval is lehessen társalogni. A rendezvény megvalósítóinak elmondása szerint a közeljövőben a sikeres időgazdálkodáshoz elengedhetetlenek lesznek ilyen és ehhez hasonló eszközök.

Google-együttműködés eredménye a workshop

Számos szakmai siker után, Kodok Márton programozó, a workshop főszervezője bekerült a Google egyik fejlesztői programjába. Ennek révén számos programozói újdonságról, események lehetőségeiről értesül első kézből. Részt vett egy milánoi felkészítőn, továbbá járt Kaliforniában a Google székhelyén, és találkozott olyan emberekkel, akik programsorozatot hirdetnek meg az IT-közösségek számára. Így született esély arra, hogy a Google által biztosított anyaggal és tudásbázissal tartsák meg a képzést egész napos rendezvényként Marosvásárhelyen is.

Kodok Márton

„Mindamellett, hogy az emberek érdeklődését szeretnénk a technika vívmányai felé irányítani, fontosnak tartjuk, hogy városunk közösségének alternatívát is kínáljunk, akár szabadidőset, akár szakmait. Azáltal, hogy szervezünk és szerveződünk, erőnkhöz mérten próbáljuk a helyi „állóvizet felkavarni”” – vallják a szervezőcsapat tagjai, amelyben gördülékenyen dolgozik együtt informatikus, de kommunikációs szakember is.

Miben segíthet a mindennapokban az asszisztens?

Közismert, egyre nagyobb teret kapnak a hangalapon megszólítható okos eszközök. Külföldön már elterjedt az okoshangszóró a nappaliban, és az emberek már beszélnek a telefonjukhoz bizonyos feladatok elvégzésért. „Ezt a világot itthon több helyen látjuk: egyes okostelevíziók távirányítóján ott a mikrofon gomb, vagy a modernebb autókban a navigációs eszköz képes hangalapú parancsokra reagálni. De igazából telefonon a legjobb a felhasználói élmény. A Google Asszisztens olyan tevékenységek során nyújthat segítséget az emberek mindennapjaiban, mint az alkalmazások megnyitása, időzítők, riasztások, naptári események beállításai, napirendek ellenőrzése, ismerősök felhívása vagy üzenetek küldése, időjárás-előrejelzéséről való értesülés, matematikai kérdések, illetve navigációs kérések megválaszolása. Mindez az időigényes és néha frusztráló pötyögés kiküszöbölésével.

Robotasszisztenseké a jövő

„A személyes asszisztens alkalmazásnak két világa van. Egyik az általános: lehet kérdezni általános információkról, de ezt a szolgáltatást a telefonos operációs rendszer nyújtja.  A másik az alkalmazásokkal való társalgás: beszélgetni lehet az internetszolgáltató, bank vagy akár a színház applikációjával. Itt jönnek képbe az informatikusok, akik lemodellezik ezt. Egy egyszerű példa, ha kirándulni megyünk, az alkalmazás segítségével a telefonunk összeköt az utasbiztosítási cég applikációval, amely minden kérdésünkre válaszol. Azaz: azt a folyamatot, amit esetleg egy ügyfélszolgálattal bonyolítanánk, egy robotasszisztenssel végezzük el, amely a lehető legtermészetesebben imitálja az emberi beszédet” – részletezi Márton.

Szükség van dinamikus informatikusokra Vásárhelyen

Arra a kérdésünkre, hogy milyen a vásárhelyi IT-szektor, Márton elmondta, hogy bár számos innovatív megoldás született Marosvásárhelyen is, a legtöbb projekt külföldi megrendelésre készült, és a programot is ott értékesítik, így a visszajelzés nem érkezik Marosvásárhelyre. Ugyanakkor úgy véli, közösségi eseményekkel, előadásokkal, és az alkalmazott tudás szakmán belüli társakkal való megosztásával lehet és kell fejleszteni a szektort. Azt is megtudtuk, hogy a városban nagy szükség van olyan informatikát szerető és ismerő egyénekre, akik az új trendeket sajátítják el.

Az angol nyelvű eseményre június 9-én, szombaton, a koronkai Sapientia EMTE 114-es termében kerül sor. A részvételhez szükség van egy laptopra, hogy könnyedén dolgozhassanak a személyes asszisztens építésén. Szükség lesz egy böngészőre, illetve egy fiók létrehozására az Actions on Google-on és a Dialogflow.com webhelyen. Feliratkozni a https://goo.gl/X3gJ7M  honlapon lehet, és itt a rendezvény Facebook-eseménye. 

Az esemény szervezésében Szőcs Blanka, Deák Tímea és Hochbauer Zsolt segédkezik.

Share Button
Ennyien olvasták: 1589

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.