Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Fizetőssé tennék a parkolást a lakónegyedekben

Központ június 15, 2018 Társadalom

Marosvásárhelyen évek óta nagy problémát jelent, hogy a lakónegyedekben kevésnek bizonyulnak a parkolóhelyek. Ha vasárnap délután a Kövesdombon lakó ismerősünket látogatnánk meg, szinte biztosra vehető, hogy minimum húsz percig kell szabad helyre vadászni. Így van ez a város más lakótelepein is. A Közterületekért Felelős Szakbizottság erre a problémára vélt megoldást találni, méghozzá úgy, hogy a marosvásárhelyi önkormányzati képviselőtestület elé terjesztette be azt a határozattervezetet, amely értelmében a város lakónegyedeiben az autóparkolást fizetőssé és névre szólóvá tennék. A helyekért licitálni lehetne a lakótársulási bizottságoknál. Az egyelőre meg nem szavazott tervezet máris indulatokat váltott ki a lakosok körében. Ugyanakkor a hivatal e hónap 27-éig várja a polgárok javaslatait a szabályzatra vonatkozóan.

A hivatal honlapján június 7-én nyilvánosságra hozott tervezet indoklása szerint az intézkedés nyomán hatékonyabban lehetne kihasználni és menedzselni a tömbházak környéki parkolóövezetet, illetve azért is van szükség a szabály kidolgozására, mert a lakosok számos ilyen irányú kéréssel fordultak már hozzájuk. A tervezet a céges autók, illetve a külföldről behozott, eladásra szánt járművek tömbházak közül való kiszorítására is irányulna.

120 lej évente

A Közterületekért Felelős Szakbizottság szerződést kötne a lakótársulási egyesületekkel, és az utóbbiak végeznék a parkolók odaítélését, illetve licitálásának megszervezését. A bérlést 5 éves időtartamra javasolják, ami utólag hosszabbítható, illetve az árát évente a helyi tanács határozza meg. 2018-ban egy esztendőre 120 lejre taksálnák egy parkolóhely árát személygépkocsi, illetve 500 lejre lakókocsi esetén. A tervezet kitér arra is, hogy azok a lakosok „bérelhetik” a parkolóhelyet, akiknek legfennebb 30 méterre van a lakóhelyük az adott parkolótól.

Nem tartják jó ötletnek a lakosok

A még csak beterjesztett határozattervezet felháborodást váltott ki a közösségi platformon a város lakosaiból. A több mint húszezer tagot számláló Marosvásárhelyiek nevű Facebook-csoportban sokan a polgármesteri hivatal újabb pénzszerzési módjának vélik az ötletet, mások inkább amiatt aggódnak, hogy a licitálás – aki többet ígér, az kapja meg a helyet – szomszédok közötti konfliktushoz fog vezetni. A szabályzat egyelőre arra sem tér ki, hogy mi a helyzet a látogatókkal, vendégekkel, akik pár órára parkolnának a tömbház előtt.

Felmerült ugyanakkor a lakónegyedekben közismert probléma, miszerint szép számban vannak olyan lakók, akik személygépkocsijuk mellett legalább egy cégesautót is parkoltatnak, ami sok esetben elfoglalja a helyet azon személyek elől, akiknek háztartásonként egyetlen járművük van. A csoportban lévő hozzászólók szerint inkább ennek felszámolására kellene szabályzatot kidolgozni.

Emeletes parkoló lenne ideális

Optimális megoldásnak az emeletes parkolók létrehozását vélik a hozzászólók, ugyanakkor kisebbfajta mozgalom is elindult, amely értelmében többen a tervezet ellen irányuló írásos beadványokkal fognak a polgármesteri hivatalhoz fordulni.

A közösségi platformon az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete szavazást indított, hogy megismerje a lakosok álláspontját, illetve a Szabad Emberek Pártjának képviselője, Pápai László Zsolt is arra kérte a csoporttagokat, hogy fejtsék ki véleményüket az üggyel kapcsolatosan, hogy párttársaival annak megfelelően szavazzanak az önkormányzati ülésen.

Pápai a csoportban kompromisszumos megoldást javasolt. „Minden lakónegyedben licitálják ki a legjobb parkolóhelyeket – amelyek lámpa alatt vannak, legközelebb vannak a lépcsőházakhoz –, de ezek száma ne haladja meg az összes hely 50%-at. Így, aki jobb helyet akar, fizet érte, de aki nem akar fizetni, annak is marad hely. És a bérletes helyekre is beparkolhasson más 9 és 17 óra között” – írja az önkormányzati képviselő.

Az a javaslat is felmerült, hogy a lakótársulások dönthessenek mikroközösség szinten, hogy szeretnék alkalmazni ezt a szabályt vagy sem.

A tervezethez június 27-éig lehet írásos, ajánlatértékű javaslatokat, ötleteket, véleményeket küldeni a secretar@tirgumures.ro e-mailcímre.

Share Button
Ennyien olvasták: 778

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.