Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Fontos a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedése

Pál Piroska október 16, 2014 Társadalom

Az elmúlt hétvégén a HIFA Románia Egyesület Együtt, egymásért címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést és workshopot a fogyatékkal élők aktív szerepvállalása a társadalomban témakörben. A marosvásárhelyi Deus Providebit Ház megtelt fogyatékkal élő érdeklődőkkel, illetve hozzátartozóikkal.

DSC06588

Bodoni Tünde és Tőkés Tímea, az Alpha Transilvana Alapítvány munkatársai elmondták, hogy minden szükségeset megtesznek ahhoz, hogy az intézményükbe beiratkozott, fogyatékkal élő személyeknek mihamarabb állást találjanak, ezáltal integrálva őket a társadalomba. „Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő állást minden személy számára. Előfordul, hogy hosszú hónapokba kerül, amíg olyan munkát találunk, amelyekben teljesíteni képesek, illetve ők is el szeretnék vállalni. Nem beszélve arról, hogy nap mint nap szembesülünk azzal, hogy az alkalmazók az orrunkra csapják az ajtót, amikor előhozakodunk azzal, hogy korlátozott képességekkel élő személyeket alkalmazzon. Szerencsére pozitív példa is említhető, amikor éppen a cégek keresnek meg, mert fogyatékkal élő személyeket foglalkozatnának” – mondta el Bodoni Tünde.

Megtudtuk, hogy mielőtt a fogyatékkal élő személy állást vállalna, több tesztnek is alávetik az Alpha Transilvana munkatársai, felmérik képességeit, felkészítik az esetleges nehézségekre, és csak utána javasolják a munkába állást. „Miután megtaláljuk a megfelelő munkahelyet, addig segítjük a fogyatékkal élő személyt, és kísérjük az új munkahelyére, amíg minden szükségeset meg nem tanul az önálló boldoguláshoz és munkavégzéshez.”

Arra a kérdésre, hogy az alkalmazó, illetve a munkatársak miként fogadják a fogyatékkal élő új kollégát, az alphások elmondták, hogy a felettes felkészíti a munkatársakat, hogy milyen kompetenciákkal rendelkező kollégájuk érkezik, így nem kellene rossz szemmel nézzék az esetleges pozitív diszkriminációt, ha például gyakrabban kap szünetet egy munkanap során a fogyatékkal élő személy. Sőt, az Alpha Transilvana munkatársai az állás betöltése után havonta konzultálnak a felettessel és a kollégákkal, hogy meggyőződjenek, jól érzi magát a munkahelyen. Ám tapasztalatairól, egy, már több helyen is dolgozó kevéssé fogyatékos kislány mesélte, hogy nem volt éppen zökkenőmentes a beilleszkedése az előző munkahelyére.

Féltik a hozzátartozók a sérült személyeket

Azt is megtudtuk, hogy a fogyatékosok szülei, családja nem mindig viszonyul támogatólag a munkába álláshoz. „Gyakori jelenség, hogy a hozzátartozók túlságosan féltik őket, és emiatt nem szeretnék, ha dolgoznának, de ezzel éppen attól fosztják meg őket, hogy a társadalom teljes értékű tagjaivá váljanak” – állítják a szakemberek.

A törvények nehezítik az integrációt

Magdó Orsolya, az Ügyes Kezek Alapítvány igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a román törvénykezés megnehezíti a fogyatékkal élők integrálását. „A fogyatékkal élők 350 lej nyugdíjat kapnak az államtól, mi pedig sajnos nem tudunk ilyen összegű fizetést ajánlani, így sokan inkább otthon maradnak, és a nyugdíjjal pótolják a havi jövedelmüket. Úgy vélem, hogy a társadalomba való beilleszkedés, és az akkénti pénzkeresés fontosabb a fogyatékkal élők számára, mint az államtól kapott pénzösszeg. Ez alapítványunk számára olyan következményekkel járhat, hogy munkavégzésre képes személyek nem jelentkeznek, nem alkalmazhatjuk őket, ez pedig jelentősen csorbítja az Ügyes Kezek bevételét, amelyből a munkavégzésre képtelen személyeket tartjuk el” – sorolta aggodalmait Magdó Orsolya.

Share Button
Ennyien olvasták: 1477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.