Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

„Fontos ráébrednünk arra, milyen rangos épületeink vannak”

Nemes Gyula január 15, 2018 Társadalom

Az Örökségünk Őrei versenyt először rendezik meg Maros megyében, és erre 19 csapat jelentkezett. Ebből 11 marosvásárhelyi műemléket választott. Mai lapszámunkban a Teleki Ház Őreit mutatjuk be, a csapat vezetője, dr. Kálmán Attila történelem szakos tanár és három csapattag segítségével.  

A Teleki Ház Őrei csapat tagjai a Bolyai Farkas Elméleti Líceum XI. F osztályából kerültek ki: Benk Szilárd, Domokos Ferenc, Fuccaro Kriszta, Horváth Kovács Mátyás, Karácsonyi Tímea, Kolozsvári Mónika, Márton Adrienn, Papp Zsófia, Stan Nicoleta, Szász Kinga, Székely Orsolya, Szilágyi Tímea, Tímár Tímea és Vita Anita.

„Igazából három épületben gondolkodtunk, nem tudtuk eldönteni, melyik legyen: a Bürger-villa, a Köpeczi-Teleki-ház vagy a Teleki-ház. Ezért mindhármat javasoltuk. A sorsolások után a Teleki-ház került hozzánk. Olyan épületeket kerestünk, amelyek ott vannak ugyan a vásárhelyiek köztudatában, de történetükről keveset vagy semmit nem tudnak, vagy éppen téves információkkal rendelkeznek. Például a Teleki-házat sokan Bernády-házként ismerik, ha már ott van előtte a Bernády-szobor. Nem bántuk meg, hiszen a háznak gazdag története van, és minden kis érdekességet szeretnénk megosztani a közönséggel. A választásban szerepet játszott a közelség is, hiszen tél idején elég nehéz megközelíteni távol levő épületeket, és nem is tudnánk semmi olyant kihozni belőlük, amit szeretnénk. A versenynek természetesen van egy kritériumrendszere, de nem feltétlenül csak eszerint próbáljuk teljesíteni a feladatokat. Nagyon fontos volt számomra, hogy szakmailag megfelelő anyagot tegyek a diákok elé. Igenis lehet tizenegyedikesek kezébe szakszöveget adni és dolgozni vele, értelmezni. A verseny lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok számos képességüket fejlesszék, vagy éppen újakra tegyenek szert. A csapattal sokszor szoktunk összeülni, gondolkodni. A diákok végzik a munka oroszlánrészét! Szerintem fontos, hogy a tanár legyen irányító, és ne csak ő álljon mindig a reflektorfényben. Odafigyelünk, hogy tevékenységünk legyen értékes, próbáljuk mérlegelni, hogy mit értünk el. Ne csak azért írjunk, fényképezzünk, mert éppen fel kell tölteni valamit az oldalra” – mondta el lapunknak Kálmán Attila.

A csapat tagjai először is próbálnak ők maguk sok mindent megtanulni az örökbe fogadott épületről. Előadókat hívnak, könyvtárba mennek, régi folyóiratokat böngésznek, bibliográfiát, régi képeket gyűjtenek. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartják, hogy továbbadják, megosszák az információinkat. Próbálnak minél aktívabbak lenni a médiában és a közösségi oldalakon is. Nagyon érdekli őket, hogy milyen lehetett az élet a házban, kik voltak a lakók. Ellátogattak a Teleki család sárpataki ágának a kriptájához is, és folytatják kutatásaikat a család tagjainak biográfiáiban.

„Szeretnénk, hogy a Teleki-ház védve legyen, és varázsa örökre körülölelje a várost”

A továbbiakban a csapat néhány tagjának a véleményét is kikértük.

Kolozsvári Mónika: „Az Örökségünk Őrei verseny elsődleges célja a műemlékek megismertetése és népszerűsítése a vásárhelyi emberekkel, de nem csak. Például az egyik Brassó megyei csapattal is felvettük a kapcsolatot, és érdekes információkat adtunk át egymásnak. A legfontosabb számunkra az, hogy az emberek ráébredjenek, hogy milyen rangos épületek között élik mindennapjaikat. A versenyt érdekes kalandnak fogtuk fel már a kezdetektől. Kettős dolognak minősül, mivel ténylegesen fontosnak találjuk a hasonló történelmi jelleggel bíró épületek ismertetését és megőrzését, de emellett a kutatási folyamat, a csapatként való együttműködés is már egy izgalmas és számunkra értékes időtöltés.”

Székely Orsolya: „Jövőbeli tevékenységeinkről nem szeretnénk még beszélni, de az eddigi munkánkra visszatekintve elmondhatjuk, hogy sikeresen örökbe fogadtuk a Teleki-házat. Nem csak az épület történelmét és jelenét, de a lakók, tulajdonosok életét is feltérképeztük. Több médiamegjelenésünk volt, és a közösségi oldalakon is (Facebook, Instagram) aktívan jelen vagyunk.  Hálásak vagyunk az épület tulajdonosainak, akik teljes mértékben támogatnak minket, illetve örömmel követik munkánkat, hiszen ők is azt szeretnék, hogy a Teleki-ház védve legyen, és varázsa örökre körülölelje a várost.”

Szász Kinga: „Örökbe fogadni egy épületet, jelen esetben a Teleki-házat, számunkra nem csak azt jelenti, hogy rendezvényeket szervezünk köré és képeket készítünk, hanem ami ennél is fontosabb, hogy mi is épülünk tőle. Ahogy egyre jobban beleássuk magunkat a ház történelmébe, a múltban és a jelenben köré épülő életbe, egyre inkább a magunkénak érezzük. Többet tanulunk magunkról, a múltról, valamint az épületről. A csapat nem minden tagja él a városban, de mindennapjaink nagy részét itt töltjük. Járunk az utcákon, látjuk az épületeket, megszokottnak vesszük a környezetünket. A verseny lehetőséget ad, hogy rácsodálkozzunk az értékekre, amik ezt a várost díszítik és meghatározzák. Amikor kiválasztottuk a Teleki-házat, nem is gondoltuk, hogy ennyire gazdag történelmű és értékű épületet fogadunk örökbe. Aztán lassan, ahogy jobban felfedeztük: bejártuk, híres és kevésbé híres emberekkel hoztuk kapcsolatba, képeket készítettünk a legapróbb részletekről is, igazán az örökbefogadottunkká vált. Nem csak épületnek látjuk már, hanem kicsit a mi épületünknek is. Amikor elmegyünk mellette, nem csak az a sárga, kissé kopott ház lesz a Bernády-szobor mögött, hanem élmény, csapatmunka… és a miénk.

Share Button
Ennyien olvasták: 1171

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.