Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Független polgármesterjelölt lenne a befutó?

Központ március 26, 2019 Társadalom

Március elején átfogó közvélemény-kutatás eredményei láttak napvilágot, amelyek a marosvásárhelyi politikai életre és szereplőkre, illetve közéleti problémákra reflektálnak. A kutatást a bukaresti BCS készítette, Bruno Stefan vezetésével. A kérdőívezés során 1100 személyt kerestek fel a város valamennyi lakónegyedéből. A kérdezőbiztosok arra kérték a lakókat, hogy töltsék ki a politikára és közéletre vonatkozó kérdéseket tartalmazó íveket. A kérdezőbiztosok más megyéből – Szeben, Brassó és Dolj – érkeztek.

Elégedettek a szórakoztató programokkal

A polgármesteri hivatallal összekapcsolható szolgáltatásokra vonatkozó kérdéseket egy tízes skálán lehetett értékelni: a legnagyobb pontszámot – 7,8-at –a szórakoztató programok, fesztiválok megszervezéséért kapta a városvezetés, ezzel a lakosok zöme elégedett. A legnagyobb értékelést a Szabadság utcában élők és a Tudor lakónegyedbeliek adták. Ezután következnek – 7,3-as pontszámmal – a piacok, tehát sokan elégedettek azzal, hogy hogyan néznek ki és mit kínálnak a vásárterek; csökkenő sorrendben a tanintézményekben biztosított körülmények következnek, ez 7,1-es értékelést kapott; a csatornázást – és általában a közművesítést – a megkérdezett lakók 6,8-as pontszámra osztályozták.

A parkolóhelyek hiánya a legnagyobb gond

A városháza 6,6 pontot kapott a nehéz helyzetben levők, szegények felkarolására, ellátására, megsegítésére, illetve ugyanennyit a játszóterek kialakítására és karbantartására. Itt a belvárosban és az Egyesülés negyedben élők a legelégedetlenebbek; a közbiztonságot 6,5 pontra taksálták a megkérdezettek. Városszinten a meggyesfalvi lakótelepen élők érzik leginkább biztonságban magukat, a másik véglet a Kövesdomb; ennél is kisebb pontszámot, 6,3-at kapott a köztisztaság, a terek és utcák takarítása; a sportpályákkal, sporttermekkel sem túl elégedettek a megkérdezettek, összesen 6,2 pontra értékelték a városháza ezen tevékenységét. Elégedetlenek a parkolóhelyek hiánya miatt. A közszállítást 6 pontra értékelték a városlakók, itt a kövesdombiak és a Kárpátok sétányán élők adták a legkisebb értékelést. Szintén hatost kapott a városvezetés a marosvásárhelyiek gondjaiknak megoldásáéért. A városvezetés problémamegoldó képességénél is elégedetlenebbek a marosvásárhelyiek az utak és járdák állapotával, itt mindössze 5,6-os átlagpontszámot adtak a megkérdezettek. Ehhez kapcsolódik  a közúti forgalom megszervezése, itt 5,4 pontra értékelték a polgármesteri hivatal munkáját. Ennél kevesebbre már csak a munkahelyteremtést és a befektetők bevonzását értékelték, mindössze 5,2 pontra. A városlakók a legnagyobb gondként rótták fel a parkolóhelyek hiányát, az „értékelés” 4,7 pont.

Ha ön lenne a polgármester, mi lenne az első megoldandó probléma?

Erre a válaszadók kiugróan nagy százaléka – 21.5% – a parkolási gondokat nevezte meg, ezt követte az utak aszfaltozása 9.8%-kal, amit a tömegközlekedés és a gazdasági vállalkozások városunkba való vonzása követett.

Arra a kérdésre, hogy mely projekteket tartják a lakosok a legfontosabbnak, az új munkalehetőségeket, a jó közlekedési lehetőséget, parkolóhelyek növelését, regionális kórház kialakítását a megkérdezettek nagy hányada fontosnak tartja.

A magyar politikai szereplőket alig ismerik

A megkérdezett marosvásárhelyiek csaknem fele, 47 százalék szerint a jelenlegi polgármester, Dorin Florea jó városvezető, 24 százalék gondolja róla, hogy korrupt, és ugyanannyian, hogy tisztességes. Arra a kérdésre, hogy újraválasztanák-e Dorin Floreát, 34 százalék válaszolt igennel, 43 százalék nemmel, a többi bizonytalan volt.

Ami a többi helyi politikust illeti, kiderült, hogy a városvezetőn és személyes tanácsadóján, Claudiu Maioron kívül alig ismerik a városi, megyei és Marosvásárhelyhez, a megyéhez kötődő politikusokat. A román marosvásárhelyi alpolgármestert a megkérdezettek 65 százaléka nem ismeri, a megyei tanácselnök, Péter Ferenc is hasonló százalékot kapott erre a kérdésre. De ugyanúgy 60% fölötti azok száma, akik nem ismerik Vass Leventét, Magyary Elődöt vagy Dan Mascát.

Független jelölt lenne a befutó?

Arra kérdésre, hogy ha jövő héten helyhatósági választások lennének, akkor milyen párt jelöltjére szavaznának, a marosvásárhelyiek 25 százaléka független jelöltre voksolna, 22 százalékuk pedig az RMDSZ által jelölt személyre.

Share Button
Ennyien olvasták: 914

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.