Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Gazdanap a Csűrszínházban – kevés gazda, sokszínű kínálat

Központ szeptember 2, 2016 Társadalom

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Marosi Szervezete az idei évben ötödik alkalommal szervezte meg az Erdélyben példa nélküli, és immár egyre jobban kiterjedő Csűrszínházi Gazdanapokat, melynek fő célja a gazdák megszólítása volt. Annak ellenére, hogy a korábbi évekhez képest idén sokkal több program közül választhattak az érdeklődök – akiknek számra évről évre nő –, sajnos számos gazda mégis úgy döntött, inkább marad otthon, minthogy tiszteletét tegye és tanuljon, lásson valami érdekeset.

IMG_1199

Sok újítás volt!

A program nyitánya idén is a Csűrszínházban vette kezdetét, viszont a korábban a színház és iskola közös udvarán, illetve a színház mögötti téren tartott kézműves vásár és termékkiállítás átköltözött a sportpályára. Még szerencse, hiszen közel 40 kiállító jelezte részvételi szándékát, többek között az Agropataki (öntözési és kertészeti termékek) és az East Trade (kerti gépek alkatrészeivel) 3 méteres, míg a Surtec Műszaki és Barkácsáruház 9 méteres kiállítóstanddal jelent meg, ahol a kerti gépeket ki is lehetett próbálni.

A délután is mozgalmasan telt, a színházban többórás kulturális műsor zajlott, a kertben pedig a fiatal gazdák számára meghirdetett előadásokat befogadó rendhagyó sátor szomszédságában lassan minden versenyző gazdakör ízletes gulyása megfőtt, közben a közeli kultúrotthonban az EMGESZ szervezésében felkészítő és fórum zajlott. A délelőtti és a délutáni fórumon egyaránt magyarországi szervezetek is előadásokat tartottak, a helyiek részéről pedig megfogalmazódtak olyan témák, amelyeket a jövőjük szempontjából fontosnak tartanak.

IMG_1195

A mezőgazdaságra mindig szükség volt, van és lesz!

Szélyes Ferenc színművész, a Csűrszínház Egyesület elnöke köszöntőbeszédében elárulta, hogy annak idején nem volt biztos abban, hogy igazán jó döntés egy ilyen jellegű eseménynek helyt adni a Csűrszínház kulturális repertoárja között, de ma már nem kételkedik abban, hogy ez jó döntés volt.

 „Békében és háborúban egyaránt enni kell, ezért a mezőgazdaságra mindig és mindenhol szükség van” –  mondta el Csomós Attila, az RMGE MAROS elnöke megnyitóbeszédében, ezért az egyesület célja ezen tevékenység megtartása az erdélyi magyarság körében, és a szülőföldön maradás föltételeinek biztosítása.

A délelőtti szakmai fórum vezetője, Vajda György újságíró mindezekhez hozzátette, a gazdáknak sok türelemre és kitartásra van szükségük, mert nem csak a termeléssel kell foglalkozniuk, hanem az értékesítést is meg kell oldaniuk, ebben pedig nagy szerepe van a médiának, ugyanis ők képesek igazán meggyőzni a fogyasztókat arról, hogy érdemes helyi terméket vásárolni.

14215737_10208239348673749_1415706095_o

Legszebb konyhakertek versenye. Megvannak a győztesek!

A gazdanap lehetőséget teremtett arra, hogy a Maros megyében, májusban első alkalommal meghirdetett Legszebb konyhakert elnevezést viselő verseny eredményhirdetése megtörténjen ünnepélyes keretek között. A közel 20 jelentkező közül egy intézményi, a Sóváradi Általános Iskola, a többiek pedig egyéni, illetve családosként jelentkeztek. Az első díjat Bălășoiu Ilona vihette haza Marosvásárhelyről, a másodikat Bodó Gyula Mezőpanitról, a harmadik díjat pedig Harmath Anna Mezősámsondról.

kert

Külföldön vagy itthon?

„Amíg Románia lakosságának közel 40%-a mezőgazdaságból él meg – annak ellenére, hogy több millió fiatal külföldön keres megélhetőséget – és nagyon sok a műveletlen, parlagon fekvő terület szerte Erdélyben és Romániában, addig a szövetkezetek létrehozása igenis fontos, még akkor is, ha sokan negatívan viszonyulnak hozzá” – hangzott el a délutáni fórumon az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége szervezésében, ahol Csomós Attila kifejtette, hogy a helyzet közel sem egyszerű, hiszen manapság rengeteg az olyan fiatal, aki úgy gondolja, hogy a mezőgazdaságnak nincs jövője, hiszen külföldön kevés szerencsével néhány hónap alatt annyit keresnek, mint itthon egy év alatt. A termelők számára viszont sokféle lehetőség van szövetkezésre, léteznek gépszövetkezetek, beszerzési és értékesítő szövetkezetek, takarékszövetkezetek, csak választani kell!

bălăşoiuilona1

„Dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és élni akarunk, tehát dolgozni fogunk”

Az idei Gazdanap élő példája annak, hogy a sok negatív „visszhang” ellenére a mezőgazdaságnak itthon is van jövője, hiszen rengeteg saját, kiváló minőségű termékünk van, amelyeket büszkén felvállalhatunk, és együttes erővel, sok kitartással képesek vagyunk a fejlődésre!

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1171

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.