Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Genersich-díj prof.dr. Benedek Istvánnak

Központ november 21, 2013 Társadalom

Genersich-díj prof.dr. Benedek Istvánnak

benedekistvandij

November 16-án, szombaton a budapesti Semmelweis Egyetemen ünnepélyes keretek között átadták a Genersich Antal-díjakat, amelyet a jelentős tudományos munkát felmutató Kárpát-medencei magyar orvosoknak adományoznak. Idén, többek között dr. Benedek István hematológus, a MOGYE tanára, a Marosvásárhelyi Hematológiai és Csontvelőátültetési Klinika igazgatója vehette át a – Kolozsváron is kiemelkedő eredményeket elért orvosról elnevezett – különdíjat.

A professzor elmondta, hogy ez felemelő és megtisztelő érzés, főleg azért, mert ez egy abszolút szakmai teljesítmények alapján átadott díj, és mentes mindenféle politikai konnotációtól. „Gyakori eset, hogy az orvosi díjakat is politikai széljárás szerint osztják, példa volt erre az, hogy bár az országban Marosvásárhelyen végeztük az első csontvelő-átültetést, és csak utánunk történt ez meg Bukarestben és Temesváron, az utóbbi két központ orvoscsapata magas állami kitüntetésben részesült, míg a vásárhelyi klinikát mellőzték. A Genersich-díjnak éppen kizárólagos szakmai vonatkozása jelent sokat, és ez adja az igazi értékét” – mondta el Benedek professzor.

A hematológus felidézte, hogy édesapja, dr. Benedek József bakteriológus munkáját is világszerte jegyezték, elismerték és díjazták, ám Romániában sosem vehetett át egyetlen szakmai kitüntetést sem. Benedek József az 1960-as évek közepétől haláláig a marosvásárhelyi vízhálózat fluorosítását valósította meg,amellyel  a 6-9 éves gyerekek fogszuvasodásának arányát szorította jelentősen vissza.

Dr. Benedek Istvánt Szentirmay Zoltán professzor, az Országos Onkológiai Intézet orvosa, illetve a Genersich Antal Alapítvány vezetője terjesztette fel a díjra. „Szentirmay professzor régóta ismeri a munkásságom, már a 80-as évek közepétől, azaz harminc éve figyeli a tevékenységem, sőt jól működő szakmai kapcsolatot is ápolunk, kölcsönösen tiszteljük egymást.


Ki volt Genersich Antal?

Genersich Antal (Nagyszombat, 1842. február 4. – Budapest, 1918. június 4.) orvos és egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nagyszombatban született, Késmárkon és a pesti egyetemen tanult, ahol sebészdoktori, szemész- és szülész-mesteri oklevelet szerzett. 1865 októberétől 1868 október végéig kórbonctani tanársegédként, 1867-ben gyermekkórházi boncnokként dolgozott, 1868-ban szent Rókus kórházi boncnok főorvossá választották meg. 1868 októberében állami ösztöndíjjal külföldi tanulmányútra indult. Visszatérve 1870-ben a kolozsvári orvossebészi tanintézethez a kórbonctan és törvényszéki orvostan rendes tanárává nevezték ki. 1870–76-ban megalapította a kórbonctani intézet gyűjteménytárát, az orvosi karnak 1876–77-ben dékánja s az egyetemnek 1877–78-ban rektora volt.

1875-től Kolozsvár város tiszteletbeli főorvosa. Az 1876-ban Kolozsvárt létesített orvos-természettudományi társulat évről-évre orvosi szakelnökül választotta. Az Erdélyi Múzeum Egyletnek 1881-től választmányi tagja, azonkívül több hazai s külföldi tudományos és közművelődési társulatoknak is tagja volt. A kolozsvári evangélikus egyház-község tanácsosi s gondnoki tisztét is betöltötte. 1891-ben magyar nemességet nyert.  Genersich Antal Budapesten hunyt el 1918-ban és kérésére a kolozsvári Házsongárdi Temetőben helyezték örök nyugalomba.

Az 1991-ben Budapesten létrehozott Genersich Alapítvány minden évben Genersich-díjat adományoz a jelentős tudományos munkát felmutató Kárpát-medencei magyar orvosoknak. A díjak odaítéléséről – szakmai előterjesztések alapján – a kuratórium titkos szavazással hozza meg döntését.


Share Button
Ennyien olvasták: 1862

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.