Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Gyanús csend a tervezett Sütő-szobor körül

Központ augusztus 7, 2014 Társadalom

stGyanús csend a tervezett Sütő-szobor körül

Bár az április 16-ai tanácsülést követően Peti András alpolgármester a sajtónak azt nyilatkozta, hogy július 25-éig felállítják a Sütő András-szobrot, egyelőre nincs a tervezett helyszínen, Színház-téren a kőmás, sőt, a terület kijelölésével megbízott Terület- és Városrendezési Bizottság egyszer sem ülésezett a határozat elfogadása óta.

„A Sütő-szobor helyszínének kijelölésére tanulmányt készíttetünk, ennek határideje május 25., a szobor felállítása pedig július 25-ig meg kell történjen” – nyilatkozta a sajtónak még áprilisban Peti András.

Az Polgármesteri Hivatal honlapján bárki számára hozzáférhető április 16-i, 122-es tanácsi határozat szerint a hatástanulmány megrendelésének határideje május 26 (május 25-e vasárnapi nap – szerk. megj.), és a Terület- ás Városrendezési Bizottságnak és a város főépítészének július 31-ig kell döntenie a szobor felállításának helyszínét illetően.

Lapzártánkig sem Peti Andrást, sem a bizottság tagját és az önkormányzati képviselő Soós Zoltánt nem sikerült elérnünk. Benke István viszont – aki a szóban forgó bizottság tagja – elmondta, hogy egyelőre semmi előrelépés nincs az ügyben, sőt, a határozat megszavazása óta a bizottság egyszer sem ült össze a kőmás helyszínéről döntést hozni. Az építész szerint az augusztusi szabadságolások miatt e hónapban nem is kerül sor a szobor sorsának megvitatására.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy az áprilisi tanácsülésen a szobor felállítására vonatkozó határozatot 22-ből 16 vokssal fogadták el. A Szociálliberális Szövetség frakciójának képviselői pénzkidobásnak minősítették a szoborállítást, a volt alpolgármester, Ionela Ciotlaus szerint ez sem a román, sem a magyar közösség számára nem jár pozitív hozadékkal, sőt, párttársa leelvtársozta Sütő Andrást. Dr. Benedek István felháborítónak nevezte, hogy a világhírű írót ezzel a szóval illették, úgy vélte, nagyfokú műveletlenségéről tesz tanúbizonyságot az, aki a városunk hírnevét öregbítő Sütő Andrással ily módon gúnyolódik.

Román civilek tiltakoznak a szoborállítás ellen

Mint ismeretes, május végén tíz román civil szervezet petícióban kérte a marosvásárhelyi tanácsot, tárgyalja újra a Sütő-szobor felállításáról szóló határozatot. Szerintük azt törvénytelenül fogadták el, mert a kérdésről nem tartottak közvitát.

A határozatot Vasile Oprea, volt alprefektus is kifogásolta. Szerinte a szobrot csakis a szaktárca jóváhagyásával, az építkezési engedély megszerzése után lehet felállítani, nem a főépítésznek kell a szobor helyéről döntenie. Peti András alpolgármester akkor azt nyilatkozta, nem állítják le a folyamatot és a következő tanácsülésen leszögezik, hol állítják fel a szobrot.


Share Button
Ennyien olvasták: 403

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.