Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Gyűjts… és találsz!

Központ október 20, 2011 Társadalom

zoldGyűjts… és találsz!

Biztosan önök is, amikor autóval kirándulnak valamerre, vagy éppenséggel munkaügyben ülnek be a négykerekűbe, észreveszik a szeméthalmokat, amelyek az utak szélén éktelenkednek. Pénteken, amikor a csipet-csapatunkkal egy jó sörözés mellett kiagyaltuk, hogy elmegyünk az ákosfalvi, főút melletti régi benzinkút mellé (a Vectra szállóval szemben, így már ismerősebb, ugye?) szemetet gyűjteni, legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy mikre bukkanunk.

 

Na, nem kell egyből robbanószerkezetre, kincses ládára, szamurájkardra vagy emberi holttestre gondolni, de mindenképp beigazolódott az a klisé, hogy az emberről a legtöbb információt a szemete árul el. Miután felvérteztük magunkat extra vastag gumikesztyűvel, lábunkra gumicsizmát húztunk (minden eshetőségre felkészülvén), és a 120 literes zsákokat is megvásároltunk, indulhattunk a helyszínre. Tudni kell, hogy a takarításra váró terület, amit kinéztünk, egy régi kamionparkoló volt, amivel szemben nemrégiben építettek ki egy új parkolót, tehát a régi helyszínen legalább 2–3 éves szemét is leledzett. És ha már útszéli kamionparkoló, akkor nem kell túlságosan élénk fantáziánk legyen ahhoz, hogy rájöjjünk, kik, hogyan, miért és mi céllal fordultak meg ott.

Hogyan védekeznek az ákosfalvi „munkások”?

Az elsőszámú, és legelterjedtebb „szemétcikk” értelemszerűen az óvszer és az óvszer-csomagolóanyag volt. A talált papírokból ítélve, az Ákosfalván dolgozó örömlányok, netán a bennük megforduló kliensek kedvenc márkája a Tango de Luxe. Önök sem hallottak róla? Mert ha nem, ez kifejezetten az önök javát szolgálja, mivel utólagos kutatás során kiderült, hogy kis vegyesboltokban (ábécékben) lehet kapni, almás és epres változatában, mindössze 1,5 lejért három (!) darabot. Ez igen, olcsó szerelem!
A második legelterjedtebb óvszer márkanév az Erotica de Luxe volt (hasonló az árfolyama az előbbihez), de volt London, Daisei (perverz koreai kollégáink hamisítatlan gyártmánya lehet) és a Vultur, amely elég bizarr képeket hívott elő belőlem, de nevezzük csak ornitológus-szexnek. Vizuális érdekességként szolgált, és alapfokú matematikai tudás előbányászását jelentette az a 30×30 centiméteres terület, ahol egészen pontosan 32 darab óvszerpapírt számoltunk össze. Említésre méltó, hogy a felsőkategóriás márkák kuriózumszámba mentek (két db. Durex és egy Masculan), de a kedvencem, amiből csak egyet találtunk, az a nemes egyszerűséggel elnevezett, és nagyon találó Roma Love volt.
Púder, pacsuli, piperecikkek

Miután kiveséztük, hogy mivel védekeznek a kamionparkoló üdvöskéi, lássuk csak, milyen marketingfogásokat alkalmaznak a kliensek behálózására. A parfüm elmaradhatatlan kellék, előforduló márkák: Cinderella (gondolom az örök optimisták használják, akiknek mindig ott csillog a remény szikrája a szemükben, hogy egy németországi vendégmunkás cipőt húz a lábukra), de találtunk középkategóriás Avonos parfümöket is. Legértékesebb lett volna a talált tárgyak osztályán az a női neszesszer, amiben minden volt, mi szem-szájnak-bőrnek ingere, sőt még használható(?) állapotban. Volt benne púder, szemfesték, szemhéjtus, rúzs (az a nagymami-feelingű, ami zöld, de tulajdonképpen vörösre festi az ajkakat. Igen-igen, az a nagyon retró, amit annak idején „csókálló” rúzsként reklámoztak), szempillaspirál. Persze mindezek különböző helyeket, szertedobálva.

Egyéb érdekes „kincsek”

Abból a (naiv?) feltevésből kiindulva, hogy ittas ember nem ül volán mögé, az egykoron alkoholt tartalmazó műanyagpalackokat, sörös és vodkás üvegeket az örömlányoknak és a nagyon civilizált, nagyon szelektíven hulladékgyűjtő ákosfalvi lakosoknak tulajdonítottuk. A két literes, flakonos Bucegi és a Golden Brau a listavezető, de nagy meglepetésünkre Paulaneres és Malteseres sörösüvegeket is találtunk, amelyek az egykori külföldi utasokról árulkodnak. És talán az egyetlen felsőkategóriás termék használatát jelző szemét, az a sok-sok Red Bullos doboz volt. Úgy tűnik, a gépkocsivezetők jobban bíznak az ital adta szárnyakban, mint a konzumnők szolgáltatásaiból adódónak.
Megszámlálhatatlan cigicsikkben sem szenvedtünk hiányt, mindenik szűrőjén élénkvörös rúzsfoltot láthattunk, és ehhez nem kell Sherlock Holmesnak lennünk, hogy gazdájának kilétét megtudjuk. És az egyetlen, gyűjteményünk egyedülálló darabja: masnis, szívecskés, fekete csipkebugyi.

Share Button
Ennyien olvasták: 706

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.