Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

„Ha így megy tovább, ez emberáldozatot fog követelni”

Központ október 13, 2014 Társadalom

A statisztikák szerint Romániában több medve él, mint a többi európai országban összesen. Emiatt a Környezetvédelmi Minisztérium szeptemberben jóváhagyott extra, a vadászati idényen kívül is felhasználható medvekilövési keretet a problémás esetek megoldására. A 2014/1575-ös rendelet által előírtak szerint, ha a védett nagyragadozók veszélyeztetik a közbiztonságot, akkor vadászidényen kívül is elfoghatók vagy kilőhetők. Bár a Maros megyei falvak lakosainak háziállatait folyamatosan pusztító és gazdaságukat megdézsmáló medve jelentős károkat okoz, a helyi szakember szerint a törvény indoklása nem állja meg a helyét, és életbeléptetése is inkább a trófeabiznisznek kedvez, mintsem előmozdítaná a létező probléma megoldását.

medve

A törvény értelmében a nemrég elkezdődött medvevadászati idényben országos szinten 550 medvét lőhetnek ki a vadásztársulatok, amelyből 77 medve lőhető ki idényen kívül, indokolt esetben, egyedi minisztériumi engedéllyel.

Domokos Csaba biológus, a Milvus munkatársa, akinek kutatási területe a barna medve, elmondta, hogy van, amikor ténylegesen szükséges egy-egy példány kilövése, de az esetek nagy részében ez nem indokolt.  „Egyrészt a vadászidényben kilőhető medvék számát folyamatosan növelik: míg két éve ez a szám 350 volt, tavaly és idén jelentőset ugrott. A probléma viszont az, hogy a 473 idényben kilőhető medvére bár vadászengedély szükségeltetik, gyakran jó anyagi helyzetben lévő külföldiek lövik ki azokat, és illegálisan, külföldön értékesítik a trófeát”- mondta el a szakember.
Virágzó trófeabiznisz

A törvény életbeléptetésének egyik indoklása az egyre gyarapodó vadkárok, a másik pedig a medveállomány szinten tartása. „Az első indoklás a trófeabizniszt vonzza maga után. Legtöbbször a vadkárokra hivatkozva igényelnek kilövési engedélyt, viszont az állatokat mégsem ott lövik ki, ahol a károk keletkeztek, hanem az erdőben, viszonylag távol a településektől, és nyilván a legértékesebb trófeákat, a nagy hímeket, amelyeknek az értéke 5-10 ezer euró körül mozog.”

A szakember szerint a másik indoklás – miszerint a populációt szinten kell tartani – mondvacsinált. Lapunknak kifejtette, hogy a nagy medvék gyakran megölik azokat a bocsokat, amelyek nem az övék, hogy aztán a nősténnyel párosodjanak. Biztos adatok nem állnak rendelkezésünkre, de a becslések szerint a bocsok ötven százaléka nem éri meg az egyéves kort. Nos, ha a kilövések és értékük miatt éppen ezek nagy medvék kerülnek ki az állományból, akkor pontosan a szaporulat nő meg, tehát a törvény nagyon könnyen visszájára fordulhat: épp a medveállomány nő általa. A másik forgatókönyv szerint a nagy hímek kilövése miatt genetikailag legyengül a medveállomány, ami végzetes következményekkel járhat.

Hogyan oldható meg a probléma?

„Tény, hogy a károk gyakorisága és mértéke megnőtt Maros megyében is, és ennek az lehet az oka, hogy idén nagyon gyenge a tölgymakk- és a bükkmakktermés. A medvék habitusuk folytán a nyár második felétől az ősz végéig készülnek a telelésre, tehát felhizlalják magukat, hogy túléljék a hibernálást. Ha az erdőben nem kapnak elegendő táplálékot ehhez, a faluba mennek élelemért. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a tölgy és bükk termése ciklikusan változik, úgy vélem, jövőre bővebb termés lesz, és remélhetőleg a medvék által okozott dézsmálások száma is visszaesik.

Ami pedig a megoldást illeti: az emberek hatékonyan kell őrizzék a termésüket, például villanypásztorral – mi is több gazdának adományoztunk ilyent, és nagyon jól működött a vadállatok támadását megelőzendő –, a másik pedig: a minisztérium általi kártérítés alapelvárás” – összegezte. Mint ismeretes, a szaktárca már elkezdte fizetni a 2012-es vadkárokat.

Hány medve él Romániában?

A statisztikák szerint hétezer körüli medve él az országban, de Domokos Csaba biológus szerint ezek a számadatok nem megbízhatóak, és az illetékesek által végzett számlálás módszertana is megkérdőjelezhető. „A Milvus olyan medvéket is számon tart, amelyre a Bucsinon helyeztünk nyakörvet, most pedig éppen Szászrégen környékén tanyázik. Egészen őszintén: nem lehet tudni, hány medve van az országban, így azt sem tudjuk felmérni, hogy az állományra milyen hatással lesz a megszabott kilövési kvóta.”

A szolokmai lakosokat rettegésben tartják a medvék

medve1

Közismert, hogy a Maros megyei, Makfalvától 8 km-re fekvő Szolokmában gyakoriak a medvetámadások. Dániel Sándor, szolokmai lakos lapunknak elmondta, hogy idén a faluban július elején vitte el az első disznót a medve, július végén pedig az udvarán lévő ólból a saját disznóját is megölte a vadállat. „A disznóölések előtt, de után is tört szét a medve méhkaptárokat, sőt, múlt héten is jelentős kárt tett egy villanypásztorral is őrzött kaptárban. Emellett hétfő éjszaka a falu központjában próbálta a disznót elvinni, de szerencsére a háziak időben észrevették és elkergették a vadállatot” – mesélte Dániel Sándor.

medveszovata

„A gazdaságomban már nagyon sok kárt okoztak: megöltek két disznót, tönkretették a kukoricám, összetörték a diófákat, a kerítéseket, és minden gyümölcsöt megdézsmáltak, amihez hozzáfértek. Mióta a disznóimat is megölték, nincs egy nyugodt percünk” – panaszkodott a szolokmai lakos.

medvetamadas

Azt is elmondta, hogy a faluban rengeteg a medve és nagyon bátrak, „nem félnek sem tűztől, sem, kutyától, sem embertől, sem semmitől.”

„Nem tudom, mi lesz ezután, az emberek félnek, nagy a baj, tarthatatlan ez az állapot, ha így megy tovább, ez emberáldozatot is fog követelni” – osztja meg velünk aggodalmait Dániel Sándor.

Share Button
Ennyien olvasták: 1120

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.