Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Hasznos vagy sem?

Központ január 16, 2014 Társadalom

jegyKedvezményes utazási jegy nyugdíjasoknak

Hasznos vagy sem?

A 147/2000 törvény szenvedett ugyan az elmúlt 13 év alatt apróbb kiegészítéseket, módosításokat, de alapjaiban véve ma is érvényben van. Az említett jogszabály értelmében a nyugdíjasok túlnyomó többsége 50%-ban az állami költségvetésből támogatott utazási jegyeket kap minden év végén, amiket következő esztendőben használhatnak fel. A hat darab kedvezményes utazási jegy belföldön érvényes vasúti, autós vagy vízi személyszállító közlekedési alkalmatosságokon. A II. osztályon való utazásra alkalmas jegy mellett, ellenőrzés esetén a személyi igazolványt és az aktuális havi nyugdíjszelvényt is fel kell mutatni, amikor a jogosult személy a jegyeket postai úton megkapta. Ezek szerint a kedvezményes utazási szelvény személyre szóló. Kivételt képez a jogosult személy törvényes felesége vagy férje, aki ugyancsak igénybe veheti az 50%-os árkedvezményt, ha elkíséri élettársát, vagy bizonyos feltételek mellett akár úgy is, ha egyedül utazik.  

A nyugdíjasok nagyobb része arra panaszkodik azonban, hogy soha nem használta fel a jegyeit, vagy csak nagyon ritkán. Inkább a vidéken lakók és a nagyon idős vagy beteg nyugdíjasok mondják ezt. A városban élő „mozgékonyabb” idősek azonban többször veszik igénybe a lehetőséget. Mai lapszámunkban több nyugdíjas véleményét kértük ki a kedvezményes utazási jegyekkel kapcsolatban.


„Több mint semmi”

Márkodi Dénes 77 éves nagyernyei nyugdíjas és felesége még eddig soha nem használta a jegyeit. Minden év végén megkapják, majd miután lejártak, eldobják azokat. Ferenczi Irénke ugyancsak ernyei 75 éves nyugdíjas sem használta soha a kedvezményes utazási szelvényeit. „Néhány éve eladom a jegyeimet. Van egy idős férfi, aki minden év elején szokott jönni, és felvásárolja a szelvényeket azoktól a nyugdíjasoktól, akik el óhajtják adni azt. Régebb nem adtam el, aztán év végen eldobtam. Négy éve értékesítem, és kapunk ketten a férjemmel 20 lejt a 12 jegyért. Ebből a kis pénzből legalább vásárolok két kiló cukrot és két liter olajat. Több mint semmi” – mondja az idős hölgy.

Komáromi Erzsébet gyógyszerésznő szerint inkább valami egyébbel kellene támogatnia az államnak az idős, beteg embereket, akik már képtelenek egymagukban utazgatni. Például egy kis plusz pénzzel. Mint mondta, édesapja már 86 éves, több betegségben is szenved, nem tudja hasznát venni a kedvezményes utazási szelvényeknek.

„Nesze semmi, fogd meg jól!”

Hajdó Károly marosszentgyörgyi nyugalmazott zenetanár véleménye szerint a nyugdíjasokat legalább két módon kellene támogatni. Akiknek szüksége van rá, azok kapjanak 50%-os utazási jegyeket, akik meg ezt valamilyen okból kifolyólag nem tudnák felhasználni, azok részesüljenek egyéb támogatásban, például kedvezményes élelmiszerjegyekben. Mert a jelenlegi formában, a tanár úr szerint sokak számára ez az utazási támogatás: „Nesze semmi, fogd meg jól!”

„Nem is elég ez a kevés szelvény”

Az előbbiektől eltérően Fülöp Mária nyugalmazott marosvásárhelyi könyvtáros elégedett a lehetőséggel. „Én örvendek neki, hogy van ez a kis kedvezmény. Nekünk, a férjemmel nem is elég az a kevés szelvény. Rövidebb utakra nem is vesszük igénybe a lehetőséget, hogy maradjon a távolabbi utazásainkra. Én megértem azt, hogy a betegek nem tudják érvényesíteni ezeket a jegyeket, de a mozgékonyabbak szerintem maximálisan kihasználják” – vélekedik Fülöp Mária.

Kim Imola nyugalmazott marosvásárhelyi tanárnő is szívesebben venné, ha valami egyébbel támogatnák a nyugdíjasokat, de azért gyakran felhasználják az utazási szelvényeket is. „Van olyan év, amikor elhasználjuk a jegyeket, de van, amikor megmaradnak. Ha például Magyarországra utazunk, használjuk a lehetőséget, mert a határig érvényesek a támogatott jegyek. A tavalyi szelvényeink megmaradtak, mert repülővel utaztunk, de ha az idén kedvez az időjárás, szeretnénk igénybe venni azokat. Hallottam olyanokról, akik nem tudják használni jegyüket, mert vannak személyszállító cégek, amelyek nem fogadják el, de legtöbb ismerősünk tudomásom szerint elhasználja a szelvényeit” – mondja a tanárnő.

Share Button
Ennyien olvasták: 380

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.