Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Héj nélküli olajtökmag termesztése

Központ december 2, 2016 Társadalom

Finom és egészséges rágcsálnivaló az egész családnak!

A különböző tökfélék hosszú múltra tekintenek vissza, hiszen az emberek sok ezer éve termesztik, különösen étkezés és takarmányozás céljából. A több száz fajta közül talán a héj nélküli tökmag az egyik legfinomabb rágcsálnivaló, ennek ellenére Erdélyben még nem ismert eléggé. Azonban a mezőpaniti Bodó Zoltán mert nagyot álmodni, és sok évvel ezelőtt belevágott ennek a kellemes ízű növénynek a termesztésébe, ami azóta egyre nagyobb „népszerűségnek” örvend.1479035381738

Férj, családapa, általános orvosi asszisztens és nem utolsó sorban héj nélküli olajtökmag-termesztő, aki lassan 10 éve, hogy nekikezdett ennek a különleges növénynek az előállításába, amely érdekes íze mellett rengeteg hasznos tulajdonsággal bír, többek között kiváló étrendkiegészítő, mivel sok telítetlen zsírsavat és E vitamint tartalmaz.

„Az elején 1 hektár területen kezdtem, jelenleg már 8 hektáron dolgozunk a testvéremmel közösen. Ez elsősorban plusz jövedelemkiegészítést jelentett, idővel viszont magával ragadott a gazdálkodás iránti szeretet” – meséli a fiatal vállalkozó.

Mit kell tudni róla?

A héj nélküli tök szereti a humuszos, jól szellőző talajt, igényli a meleget, a magok csíráztatásához 8-10 °C  feletti hőmérséklet szükséges, ugyanis egy fagyérzékeny növényről van szó. Fontos kiemelni, ha a tök még nem nőtt ki, hanem csak kicsírázott, akkor azért még elvisel -1, -2 °C rövid idejű hideget, azonban ha a kelés után tartósan 6-8 °C alatt marad a hőmérséklet, akkor az kedvezőtlenül befolyásolhatja a növekedést.

Lépésről, lépésre…

A növény vetési ideje május első hete, ami június vége felé virágzik, a szüretre pedig szeptember-októberre kerül sor. Megtudtuk, hogy a termesztési folyamat nem is olyan egyszerű, hiszen sok munkát és szakértelmet igényel. „Mindeddig az előzőleg bevetett tökök betakarítását kézzel végeztük el, az idei évben viszont sikerült géppel megoldani. Ezt követi a mosás, amely nagyon fontos lépés, hiszen a nem megfelelő időben történő mosásnak súlyos következményei lehetnek, azaz erjedés, penészedés stb. A szárítás a következő lépés, melynél kétféle módszer van. Az első, amit mi eleinte alkalmaztunk, a szabad levegőn történő szárítás, illetve van a gépi szárítás is, aminek szintén megvannak a szabályai. A tárolás tekintetében fontos, hogy jól szellőző, nedvességtől, kártevőktől mentes helyen kell tárolni.”

Nehézségek a termesztés során

„Mivel nincs gyomirtó, így traktor utáni kapagéppel, illetve kézzel kapáltuk meg. Eleinte teljes kézi munkával dolgoztunk, beleértve a betakarítást, szedést, mosást és szárítást a szabad levegőn. Az idei évben a töktolás okozott nagy fejtőrést, mivel sorba kellett rendezni a tököket a betakarítás véget, amit a tökroppantó végez el.” Bár az idei év szárazsága és a rágcsálók hátráltatták, így is 60-70%-os terméseredményt sikerült elérniük.

Megtermelni és eladni

Legyen szó bárminek a termesztéséről, az értékesítés legalább annyira fontos részét képezi, mint az előállítás. A héj nélküli tökmag iránt szerencsére van kereslet, hiszen a helyi piacon még a nagyobb felvásárlók is érdeklődést mutatnak a növény iránt, bár az idei évben az árak sajnos csökkentek a tavalyihoz képest, így 1 kiló héjatlan tökmag jelenleg 25 lejbe kerül.

Arra a kérdésre pedig, hogy a jövőre vonatkozólag igénybe vesznek-e különböző támogatásokat, azt a választ kaptuk, hogy: „vannak pozitív és negatív visszajelzések egyaránt, így eddig még nem próbálkoztunk pályázati lehetőségekkel, azonban a jövőre vonatkozólag tervezzük.”

Összességében rengeteg munkát és jelentősebb anyagi befektetést igényel, meg kitartást, ugyanis ahogyan a vállalkozó is mondta, kell minimum 3 év, hogy kiderüljön, valóban megéri-e.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 2777

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.