Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Hogyan nyerhettek választást börtönben ülő, eljárás alatt álló jelöltek?

Pál Piroska június 17, 2016 Társadalom

-A szociológus válaszol

A múlt vasárnapi helyhatósági választások eredményeként több, jelentős romániai városban olyan jelölt nyerte el a polgármesteri tisztséget, akik ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, vagy éppen előzetes börtönbüntetésüket töltik. Barna Gergő szociológust kérdeztük arról, hogy ez miként lehetséges, amikor a romániai társadalom szemében jó a megítélése az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek, és annak vezetőjének, Codruta Kövesinek.

„Ha politikus vagy, korrupt vagy”-elv

„A romániai korrupcióellenes harcot én szükséges, de nem elégséges cselekvésnek tartom. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem ez a román társadalom legnagyobb problémája, és azt is, hogy az eddigi módszerek és eredmények nem fognak jelentős változást hozni. Szerintem alapvetően három-négy olyan aspektusról kell beszélni, ami miatt megtörténik az, hogy ügyészségi eljárás alatt álló gyanúsítottak továbbra is tisztséget nyernek, kvázi élvezik a szavazók bizalmát. Az egyik aspektus az, hogy a korrupcióval szembeni attitűd egy differenciálatlan percepció a román társadalomban. Nagyon egyszerűen: „ha politikus vagy, korrupt vagy” típusú népítélet működik, függetlenül attól, hogy van-e eljárás, elmarasztaló döntés vagy éppen felmentő ítélet egy-egy politikussal, állami tisztségviselővel szemben. Ennek következtében a választások alkalmával a jelölt korrupciós-besorolása (tisztességessége) nem játszik különösebb szerepet egyéb kvalitások hierarchiájában, mint például rátermettség, ismertség, népszerűség, karizma, tapasztalat, párthovatartozás, esély stb.” – fejtette ki a szociológus.

Úgy véli: ennek a differenciálatlan percepciónak nyilván több oka is van, és szerinte a legfontosabb a román jogrendszer minősége. A román törvények értelmezhetősége, a túlburjánzott bürokrácia és ezek következményei a közemberek számára is jól ismert dolgok. Ha nem is tudatosan, de a választók is tisztában vannak azzal, hogy aki egy települést, egy intézményt, akár egy vállalkozást vezet, annak olyan döntéseket kell hoznia, hogy bármikor megkérdőjelezhető, hogy azok maradéktalanul törvényesek voltak-e vagy sem. Hozzátette, hogy a másik oka a „mindenki korrupt” percepciónak a politikusokban, a politikai osztályban már rég megingott bizalom, de ez elsősorban a nyugati életszínvonal utáni aspirációk elmaradásából fakadó frusztrációk, és nem a korrupció számlájára írható.

Az alternatíva hiánya

Barna Gergő szerint egy másik aspektus, ami miatt a „korrupt” politikusok polgármesterré válhatnak, az annak köszönhető, hogy a politikai osztály nem újult meg, elenyésző ezen a szinten az innováció, nincs alternatíva. A legnagyobb probléma, hogy semmilyen alternatíva nincs, nemhogy hiteles, közigazgatási, politikai tapasztalattal rendelkező lenne. „Az elmúlt évek politikai innovációi kimerültek a nagykoalíciók barkácsolásában (DA Szövetség, USL, új PNL), illetve az utóbbi időben új emberek beemelésén a nagypolitikába (pl. Johannis, Ciolos, technokrata kormány), de kijelenthetjük, hogy mindkét irányú próbálkozás már középtávon kudarcot vallott. A mostani választásokon szórványosan kiemelkedő eredményeket elérő USB vagy POL jelenségeket én konjunkturális hatásoknak tulajdonítom, kicsi esélyt látok arra, hogy például őszire megerősödjenek, és országos szereplőkké váljanak” – véli a szakember.

Relatív a DNA-ba vetett bizalom mértéke

Nyilván felmerül a kérdés, hogy a korrupcióellenes ügyészségbe vetett bizalom nagy, és ennek tükröződnie kellene azon személyek választási szereplésén, akik a DNA célkeresztjébe kerültek. „A fentieken kívül ezzel kapcsolatban még két dolgot érdemes kiemelni. Egyrészt, bár mindenki magasnak gondolja a DNA intézményébe vetett bizalom mértéket, ez csak relatív mértékben az. A legutolsó közvélemény-kutatási adatok szerint a lakosság mintegy 60 százaléka bízik a DNA-ban, tehát korántsem annyira egyértelmű a megítélése. Ugyanakkor ez a bizalom nagy valószínűséggel réteg-specifikus, és az is könnyen elképzelhető, hogy ezen rétegek esetében – például fiatalok, városiak – nagyobb súllyal nyom a latban egy-egy jelölt korrupciós ügye, és ennek következtében opciót váltanak, vagy éppen távol maradnak az urnáktól. Ez akár lehet egy kiegészítő magyarázata annak, hogy miért volt alacsonyabb idén a választási részvétel. Másrészt a korrupciós ügyek sok esetben megalapozatlannak, vagy éppen politikai indíttatásúnak tűnnek, főképp, ha most magyar politikusokra gondolunk, talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy például Nagy Zsolt, Markó Attila, Ráduly Róbert, Antal Árpád esetében az erdélyi magyarok kis aránya ad hitelt az őket ért vádaknak.

DNA által kezdeményezett eljárás alatt álló városvezetők

A június 5-i helyhatósági választásokon polgármesterré választották Robert Negoitat (PSD) Bukarest 3. kerületében, 60%-kkal, akit ellen adócsalás miatt büntetőeljárást indítottak. Gabriel Mutu (PSD), Bukarest 6. kerületében lett újra polgármester, a lakosság 40%-a szavazott rá, de adócsalásért és pénzmosásért indítottak eljárást ellene. Catalin Chereches, Nagybánya polgármesterére 71% voksolt, pedig előzetes börtönbüntetését tölti csúszópénz elfogadása miatt. Lia Olguţa Vasilescu (PSD) Craiova polgármestere lett, szintén 71%-kkal, ellene is eljárást indított a DNA pénzmosás és csúszópénz elfogadása miatt. Georghe Scripcaru, Brassó független polgármesterjelöltje idén harmadik mandátumát nyerte el, holott bírósági eljárás alatt áll hivatali visszaélés és kenőpénz elfogadása végett. Hivatali visszaélés miatt eljárást indított a DNA Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert, de Marosvásárhely ötödik mandátumát elnyerő városvezetője, Dorin Florea ellen is. További eljárás alatt álló polgármester Ramnicu Valcea városvezetője, Mircia Gutau, illetve Urziceni elöljárója, Constantin Sava, valamint Cătălin Flutur, Botosani-ban harmadjára újraválasztott polgármester.

Share Button
Ennyien olvasták: 708

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.