Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Id. Szabó László, kedves tanárunk emlékére

Nemes Gyula december 7, 2016 Társadalom

Szabó László 1929. január 5-én született Somosdon, Szabó Frigyes Béla református lelkész és Dósa Katalin gyermekeként. Elemi iskoláit Maroskeresztúron, a gimnáziumot a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban járta. Az ausztriai menekülésből hazatérve 1949-ben érettségizett. Egyetemi oklevelet a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen szerzett. 1953-tól 1990-ig, nyugdíjazásáig volt a nagyernyei iskola biológia, földrajz, mezőgazdaságtan tanára.

szabolMint biológus keményen és lelkesen harcolt az iskolának helyet adó Bálintitt-kastélyt körülvevő park régi faritkaságainak megőrzéséért, újak ültetéséért, az iskolai biológiai szertár minél korszerűbb felszereléséért, és az új iskola építéséért. Az tanintézmény melletti 15 árnyi területen gyakorló kertet létesített, amelyben a meteorológiai saroktól a méhkaptárig, a gyümölcsfáktól a konyhakerti ágyásokig mindennek meg volt a helye. Diákjai szívesen végezték a növények fejlődésmenetének megfigyelését, a madarak viselkedésének tanulmányozását, és télen az etetésüket. Az 1970-es években irányításával megtörtént a dendrológiai kert fáinak kis háromnyelvű táblácskákkal való „felcímkézése”. Kitakarították a kastélypark tavacskáját, később a cserkészet-pótló, havasi gyopáros, Pro Naturás csapatával a Bákszem forrást. Tanítványaival minden évben megtartották a madarak és a fák napját a helyi erdőben. Nagyernyei tevékenysége, magatartása – mint az első és legtöbb időt Ernyében eltöltött tanáré – hozzájárult egy egészséges, békés szellem kialakításához. 1954-ben ismerkedett meg, az ugyancsak Nagyernyében tanári állást vállaló Torma Ilona Irma tanárnővel, akivel 1959-ben léptek házasságra. Két gyermekük született: Zsuzsa (mérnök-informatikus), László (református lelkész).

szabol1

Nyugdíjba vonulása után részt vett a Marosvásárhelyi Református Kollégium ­– Bolyai Farkas Líceum Öregdiákok Baráti Körének alapításában, amelynek 25 éven át volt tevékeny tagja. Példás emberi magatartásával, bölcs tanácsaival, önzetlen segítőkészségével támogatta a közösség értékteremtő erőfeszítéseit. Lelkesen vett részt az iskolahagyományok ápolásában, a kollégium diákjaival megszervezte a református temetőben az elhunyt tanárok sírjainak ápolását, és különböző rendezvényeken igyekezett becsülettel képviselni a Baráti Kört. Sokfelé osztogatta, ültetgette kedves kínai mézelőfája csemetéit, és idős kora ellenére élete utolsó estéjéig számítógépjén írogatta életrajzát.

szabol2

Id. Szabó László, kedves tanárunk életének 88. évében, 3 évi özvegység után 2016. december 2-án hunyt el, és a marosvásárhelyi Református Temetőben helyezték örök nyugalomra.

Emléke legyen áldott, nyugalma csendes!

Share Button
Ennyien olvasták: 1534

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.