Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Így gondoskodnak Romániában az idősekről

Központ október 7, 2015 Társadalom

Nagy-Britanniában gondoskodnak a világon a legjobban azokról, akik életük végéhez közelednek – ez derül ki az egyik vezető londoni elemző cég kedden megjelent átfogó felméréséből. Románia a vizsgált 80 ország közül a középmezőny alatti értéket érte el.

idos

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza – másodszor készített tanulmányt arról, hogy a világ egyes országai milyen minőségű gondoskodásban részesítik az életük legvégén járókat.

Az EIU ehhez összetett, öt fő- és húsz alkategóriából álló „halálminőség-indexet” dolgozott ki.
A különböző súlyozású indexek alapján összeállított ranglistán Nagy-Britannia került az első helyre, a lehetséges 100 pontból 93,9-et megszerezve.
Románia a 64. helyen áll. A magyarok e téren a 41. helyen állnak, ami a térségi EU-gazdaságok mezőnyben is középen van. Az EIU-listán Szlovákia 55., Bulgária a 62., ezen kívül előtte jár a palliatív – vagyis a nem gyógyító jellegű, hanem az életük végéhez közeledő betegek életminőségének javítását, szenvedéseik enyhítését célzó – gondoskodás minőségi mércéjén Csehország (33.) és a 26. helyezett Lengyelország.

Az EIU elemzői megállapítják, hogy az olyan országokban, amelyekben korlátozottak az erőforrások, ám a demográfiai folyamatok miatt várhatóan gyors ütemben nő a palliatív ellátás iránti igény, célzott fejlesztéseket kell végrehajtani ezen a területen. A cég Magyarországot, Görögországot és Kínát említi meg ezen országok között.

Az EIU szakértői hangsúlyozzák, hogy a palliatív gondoskodás beruházásokat igényel ugyan, de csökkenti az egészségügyi ellátás költségeit, azzal, hogy leveszi e betegek ellátásának terheit a gyógyító célú kezeléseket végző egészségügyi intézményekről. A legutóbbi kutatások jelentős statisztikai összefüggést mutattak ki a palliatív gondoskodás fejlesztése és az egészségügyi kezelések költségeinek csökkenése között – áll a tanulmányban.

A kedden ismertetett rangsor felső tízes mezőnyében szinte kizárólag a fejlett ipari térség gazdaságai szerepelnek. Nagy-Britannia után Ausztrália, Új-Zéland, Írország és Belgium következik, és ebbe a csoportba került Tajvan, Németország, Hollandia, az Egyesült Államok és Franciaország is.
A 80 országot soroló lista utolsó helyére Irak került, Banglades, a Fülöp-szigetek és Nigéria után.
Az EIU az első ilyen felmérést 2010-ben állította össze, de akkor még jóval szűkebb, 40 országból álló mezőnyt vizsgált, a jelenlegitől eltérő kritériumok alapján. Nagy-Britannia az öt évvel ezelőtti rangsorban is az élre került.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 527

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.