Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Így jutnak fegyverekhez a terroristák Európában

Központ november 25, 2015 Társadalom

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogyan tudják becsempészni a terroristák Európába az AK-47-eseket, pisztolyokat, gránátokat. A válasz nagyon egyszerű, és egyben döbbenetes.

fegyverek
Nyolc nappal a párizsi merényletek előtt Németországban az autópályán dolgozó rendőrök megállítottak egy autót rutinellenőrzésre. Az 51 éves montenegrói sofőr azt állította, hogy párizsi vakációra készül, és szeretne feljutni az Eiffel toronyba. A rendőröknek valami gyanús lehetett, így alaposan átkutatták a bérelt autót, ahol rejtett zugokban hatalmas meglepetésre egy rakás AK-47-es gépkarabélyt, kézigránátokat, pisztolyokat, valamint 200 gramm dinamitot találtak. A nyomozók a merényletek óta különös figyelmet fordítanak a Vlatko V.-ként azonosított férfira, rengetegszer kihallgatták, de egyelőre nem tudni, mire készült a sok fegyverrel Párizsban, és főleg hogyan jutott hozzájuk?
Alkatrészenként hozzák be a fegyvereket, aztán a központokban összerakják

Az illegális fegyverkereskedelemmel foglalkozó szakértők szerint ez az eset jól példázza az általuk csak „hangya kereskedelemnek” hívott módszert – írja a brit The Telegraph. A lényege az, hogy az Európai Unióba belépő személyeknek – adott esetben migránsoknak – csupán egy-két fegyveralkatrészt kell elrejteniük, melyeken gyakran nem is látszik, hogy gyilkos eszköz részegységei. Sok ember (hangya) pedig sokra megy, hat-hét személy bőven elegendő ahhoz, hogy egy egész puskát, vagy pisztolyt behozzanak alkatrészenként. Mint tudjuk az utóbbi hónapokban milliószám özönlöttek kontinensünkre a tisztázatlan előéletű migránsok, így megtippelhetetlen, hány lőfegyver került be Európába észrevétlenül. Az előbb említett Vlatko V. gyaníthatóan már egy Európán belüli terrorista rejtekhelyről indult Párizsba, és ezen a bázison szerelhetik össze a fegyvereket a behozott alkatrészekből.

Jó néhány fegyverről kiderült a vizsgálatok során, hogy legálisan vásárolták őket, mint hatástalanított puskát, pisztolyt. Az EU országain belül is komoly eltérések vannak abban, hogy mit is jelent a hatástalanítás. Van, ahol vasbetonnal öntik ki a csövet, de olyan országokat is találunk, ahol csak az ütőszeget, meg néhány fontos alkatrészt távolítanak el a fegyverekből, és ha valaki beszerzi ezeket az eszközöket, akkor könnyedén használatra kész állapotba hozhatja a puskákat, pisztolyokat.

Rengeteg fegyver van kelet-Európában

Csak Albániában félmillió fegyver tűnt el az állami raktárakból, mikor 1997-ben összeomlott az akkori kormány. Szerbiában és Boszniában még az optimista becslések szerint is legalább kétmillió illegális lőfegyver maradt magánkézben a polgárháború után. Montenegróban is hasonló a helyzet, ahonnan a Németországban letartóztatott Vlatko V. származik.

A terroristák tehát nincsenek rákényszerítve arra, hogy komplett fegyvereket csempésszenek be Európába, ugyanis itt mindent megtalálnak, amire csak szükségük van. Az AK-47-es pedig nem véletlenül közkedvelt körükben, ugyanis az elmúlt hét évtizedben több mint 75 millió darabot gyártottak belőle világszerte, és arról híres, hogy igénytelen, könnyen javítható, és nagy tűzerővel rendelkezik.

forrás: erdely.ma, magyaridok.hu / telegraph.co.uk

Share Button
Ennyien olvasták: 986

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.