Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Iliescu: a vezetés sosem engedélyezte CIA-börtön létesítését

Központ szeptember 28, 2015 Társadalom

Az állam vezetéséből senki sem engedélyezte börtön létesítését az ország területén az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára – állította Ion Iliescu volt államfő abban a levélben, amelyet az Európai Parlament ebben az ügyben Bukarestben vizsgálódó munkacsoportjához intézett.

A Romániát 2000-2004 között is vezető politikus levelét a Mediafax hírügynökség szerezte meg és ismertette.

Az EP állampolgári jogi bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) Romániában vizsgálódó munkacsoportja találkozót kért Iliescutól, de a 85 éves politikus csak levélben reagált a megkeresésre, „sajnálatát” fejezve ki, hogy személyes beszélgetésre nem kerülhet sor.

A volt államfő leszögezte: egyetlen idegen állam sem kérte Romániától, hogy börtönt létesíthessen az országban, és ő nem is engedélyezett volna ilyesmit.

Iliescu felidézte, hogy 2005-ben vizsgálóbizottság alakult a szenátusban, amelynek jelentése megállapította, hogy nem léteznek Romániában amerikai titkos börtönökre vagy a CIA engedély nélküli fogolyszállításaira vonatkozó adatok.

Iliescu hozzátette: nincs tudomása olyan lehetséges áldozatokról, akik arra panaszkodtak volna, hogy román területen kínozta volna őket a CIA, de „ha volnának ilyen esetek, az igazságszolgáltatásnak kell tennie a dolgát” és az áldozatokat kárpótolni kell. „Mindig azt mondtam, hogy az erőszakot nem lehet még több erőszakkal megfékezni, hanem a terrorizmus mélyebb okait kell felkutatni” – írta a volt államfő.

Iliescu volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Ioan Talpeș korábban úgy nyilatkozott: a hatóságok a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat követően „tranzitközpontokat” bocsátottak a CIA rendelkezésére, de nem tudták, és „nem is nagyon akarták tudni”, mire használják azokat az amerikaiak. A NATO-tagság elnyerésére váró Románia igyekezett megbízhatóságát bizonyítani az Egyesült Államoknak, de nem volt abban a helyzetben, hogy érdeklődjön, mire kellenek a CIA-nek a romániai központok, és feltételeket sem szabhatott, mire használhatják azokat, és mire nem – magyarázta Talpeș.

A LIBE az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának februárban megszavazott jelentése után kezdte ismét vizsgálni, milyen mértékben érintettek az uniós tagállamok azoknak a CIA-börtönöknek a működtetésben, amelyekben – a jelentés szerint – kínzásnak minősülő vallatási módszereket használtak. Az amerikai jelentés nem nevezi meg az érintett országokat, de a The Washington Post című lap a jelentés nyilvános részében használt színkódok alapján azt közölte, hogy a befogadó országok egyike Románia volt.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 447

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.