Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Illatok, amelyek megváltoztatták az életét

Pál Piroska november 26, 2018 Társadalom

Az első tiszta illóolajat Avicenna, a X. és XI. század fordulóján élt perzsa orvos csalogatta elő a rózsából, de előtte már a kínai orvoslásban, i.e 2700-ben használták az aromás növényeket. Ma az illóolajoknak rendeltetésszerű használatai vannak, önmagukban vagy kiegészítő terápiaként. Jók légúti megbetegedések megelőzésére, kezelésükre, de stresszes, nehéz helyzetek feloldására is. Borbáth Annamária illóolaj tanácsadót kérdeztük a témáról, aki azt is elmondta, miként válasszunk tudatosan minőségi esszenciát.

–  Az aromaterápia az egyik legősibb tudomány. Európában és a nyugati világban az illatos orvoslás gyökerei hatezer évnél is régebbre nyúlnak vissza, egészen a fáraókig. Hogyan alakult ki a mai modern formája?

–  A mai aromaterápia úttörői a XIX. és XX. századi francia és olasz tudósok.  Az első laboratóriumi kísérletet 1887-ben jegyezték le, amiben az illóolajok antibakteriális hatását vizsgálták. Az keltette fel a figyelmet, hogy a francia virág- és gyógynövény-feldolgozó munkásokat rendre elkerülik a légzőszervi megbetegedések.

Az aromaterápia szakkifejezést egy francia vegyésznek, dr. René-Maurice Gattefossé-nak tulajdonítják, aki egy laboratóriumi kísérletben égési sérüléseket szenved a kezén, amit hirtelen levendulaolajat tartalmazó edénybe márt. A hatás felülmúlja várakozásait: nagyon gyorsan enyhülnek a fájdalmai, és felgyorsult gyógyulási folyamatot tapasztal. Ez elindítja őt az illóolajak tudományos vizsgálatában. A francia orvoslásban nemsokára már használják az aromaterápiát. Dr. Jean Valnet francia katonasebész az 1948-59-es indokínai háborúban illóolajokkal fertőtleníti a sebeket és kezeli a súlyos égési sérüléseket. Háború után is használja az illóolajokat páciensei körében, és 1964-ben megírja az Aromaterápia a gyakorlatban című könyvét. Az illóolajak pszichológiai hatását az olasz tudósok kutatták. Dr. Renato Cayola és dr. Giovanni Garri megfigyelték az illóolajok stimuláló, nyugtató és antibakteriális hatásait is. Sikeresen kezeltek pszichés betegeket illóolajokkal. Az illóolajok terápiás használata mellett, kozmetikai felhasználását Marguerite Maury ausztriai születésű biokémikus kezdte el kutatni, népszerűsíteni. Kutatta az illatos olajok testre, bőrre, tudatra gyakorolt hatását. Visszanyúlt az ősi kínai és indiai forrásokhoz. Kidolgozott egy illóolajokat használó terápiás módszert, aminek fontos része a masszázs.  Angliában lett igazán népszerű és ott bontakozott ki az ő hatására egy szépségápolásra és egészségmegőrzésre összpontosító aromaterápiás gyakorlat.

Számos kutatás, könyv, aromaterápiás iskola létezik ma szerte a világon. Klinikák gyakorlatában, idősotthonokban, várandóság-szülés-gyermekágy kísérésében és még sok területen megtaláljuk az aromaterápiát.

–  Hogyan került ön kapcsolatba az aromaterápiával?

–  Nagyfiammal való várandóságom alatt került a kezembe Ingeborg Stadelmann, ma is gyakorló német bába és aromaterapeuta könyve. Magával ragadott a szemlélete, ahogyan igyekszik a természet erőit engedni, hogy segítsenek felhasználni mindezeket a bábai tevékenységében. Olyan volt számomra, mint egy oázis. Visszaadta a csodaélményt, ami a kisgyermek várásához, fogadásához kapcsolódik. Első aromaterápiás keverékem is egy gátmasszázsolaj volt. Annyira magával ragadott, talán nem is az illat, hanem az aromaterápiás szemléletmód, a természetben így is megmutatkozó Isten ereje, támogatása, hogy elindultam ezen a virágos, illatos „mezőn”, és egyre több illatát kezdtem el használni, felfedezni, illetve egy ideje tovább is adni a kincset, amire rátaláltam.

–  Mire lehet még használni a mindennapokban a tiszta esszenciális olajakat?

–  Felhasználási lehetőségeknek nincs határa, azt hiszem. Egyedül is megállja a helyét az aromaterápia, de nagyon jól lehet kiegészítőként is használni más terápiákkal együtt. Megelőzésben fontos szerepe van a fertőtlenítő hatásának, például egy váróteremben vagy akár otthon. Ha gyerekek hazahoznak közösségekből betegségeket, és citrom illóolaj párologtatásával jelentősen csökkenthetjük a levegőben lévő korokozók számát. De a megelőzésben nagyon fontos szerepe van a stresszkezelésben remekül segítő illóolajos masszázsnak. Ha csökkentettük a stresszt, akkor felszabadítottuk szervezetünk immunrendszerét, tehát tud védekezni a gyulladásokkal, fertőzésekkel szemben. És persze a már kialakult betegségeknél is nagyon hatékonyak, így a felsőlégúti megbetegedéseknél, kiváló orrdugaszoló, nyákoldó, fertőtlenítő, köhögéscsillapító illóolajok vannak.

–  A hétköznapi ember bemegy a drogériába vagy gyógynövényboltba, és tanácstalanul szemléli a széles választékot, a rengeteg márkát. Milyen a jó illóolaj? 

–  Az illóolaj minőségét sok minden befolyásolja. Én a borhoz szoktam hasonlítani, hisz annál sem mindegy, hogy milyen körülmények között termesztették, milyen vegyszereket használtak, hogyan szüretelték, préselték, érlelték. Így van az illóolaj esetén is. Nagyon fontos, hogy olyan illóolajat használjunk terápiás célra, ami valóban tiszta, vegyszermentes, és nem tartalmaz idegen anyagokat. Ellenőrizzük a gyártó céget is. Ugyanakkor a minőség érzékelhető az illóolaj árában is, mert egy valódi illóolaj nem lehet nagyon olcsó. Nem minden növény egyforma mennyiségben tartalmaz illóolajat, például 1 kg rózsaillóolaj előállításához 5 tonna rózsasziromra van szükség, ezzel szemben a citrusok rendkívül aromásak, könnyen előállíthatók. Ezért már az gyanús, ha minden üvegecske ugyanabban az árban sorakozik a polcon.

–  A téli időszakban gyakran eldugul az orrunk, vagy kicsit kapar a torkunk. Mivel lehet ezt megelőzni, illetve ha kell, gyógyítani?

–  Három felhasználási módja van az illóolajnak: belélegezve, bőrre kenve és emésztőrendszeren keresztül. A téli megbetegedésekkor mindhárom használati mód bevethető. Nagyon hasznos a levegőbe jutatott illóolaj, amit belélegezve a légutakat tudja felszabadítani, fertőtleníteni. Bőrre kenéskor fontos, hogy mindig hígítsuk egy hordozóolajjal – mert önmagában nagyon tömény, égési sérülőseket okozhat –, amely lehet növényi préseltolaj, de állati zsiradék is. Kiemelten fontos, hogy belsőleg kizárólag terápiás minőségű illóolajat használjunk.

Nagyon hasznos kisgyerekek is és felnőttek számára is, ha mézben, sóban, tejszínben, szódabikarbónában elvegyített illóolajat teszünk a fürdővízbe. Megfázásos tünetek első jeleinél egy ilyen fürdő megállíthatja a betegség kialakulását.

A citromillóolaj rendkívül jó fertőtlenítő, orrdugaszoló, lázcsillapító, már kisgyerekeknél is használható, ezért érdemes a téli időszakban a házipatikánkban tartani. Kaparó torok esetén is mézzel elkevert citrom vagy narancsillóolaj csodákra képes. A teafa illóolaja segít torokfájás, fertőzések, lerakódások esetén párologtatva, mellkasra kenve hordozóolajjal. Kakukkfű, angyalgyökér, tömjén, cédrus, levendula, borsmenta, szibériai fenyő vagy más fenyő illóolaja mind hasznosak a téli megbetegedések megelőzésében, kezelésében.

–  Milyen illatokat ajánl ön különböző lelkiállapotokra?

–  Az illóolaj belélegezve azonnal hat az idegrendszerre, az érzelmi és memóriaközpontot úgy éri el, hogy nem találkozik szűrőrendszerrel, akadálytalanul tud hatni a hangulatra, viselkedésre, hormonjainkra.  Az anyatejből kimutatták, hogy vanília illatanyagát tartalmazza. Nem csoda, hogy a vanília az otthonosság, melegség illata, ezt az érzést váltja ki. Koraszülött osztályokon gyakran vaníliaaillatot párologatnak, mert a megfigyelések azt mutatják, hogy megnyugtatja a kicsiket.

A bergamot, citrom, narancs nagyon jó hangulatjavítók. Akár súlyos depressziók esetén is érdemes használni párologtatással. Nyugtalanságesetén a levendula illóolaja segíthet, de szeparációs szorongásesetén –óvodába kerülő kisgyereknek – tudja oldani a feszültséget. Számomra a tömjén volt egy nagyon nehéz periódusban támaszom. Nemhiába „szent”illat, védelem a külső és belső ártó gondolatok ellen.

–  Aki nem hisz az illatok gyógyító erejében, illetve szkeptikus az aromaterápiával szemben, mit ajánlana, vagy miként győzné meg?

–  Elég, ha beleszagol az üvegecskékbe, és hagyja, hogy megszólítsák az illatok. Ha racionálisabb érvek kellenek, akkor rengeteg kutatási eredmény elérhető már.

–  A kozmetikumokba kevert illatanyagokat, illóolajokat számos ellenvélemény övezi elismert bőrgyógyászok részéről, akik szerint semmiféle, pl. arckrémbe kevert illatanyag nincs jó hatással a bőrünkre, sőt, ezek allergiás reakciót is kiválthatnak. Hogyan vélekedik ön erről?

–  Pontosan a szintetikus illatanyagok allergizáló hatása miatt jó, hogyha a bőrápoló termékeink természetes alapanyagokból készüljenek. Az illóolaj, préselt növényi olajok és a hidrolátumok mélyen beszívódnak a bőrrétegeibe, táplálják, hidratálják, segítik a regenerálódást. A természetes kivonatok, olajok, illóolajok tudnak igazán jól beépülni és hatékonyan támogatni. Minden bőrtípusnak megfelelő kombinációt lehet összeállítani. Az illóolaj használatában nagyon fontos, hogy hígítva legyen, és a kozmetikai célra használt termékekben az illóolaj mennyisége ne haladja meg az 5 százalékot. Figyeljünk a fototoxikus illóolajokra, és ne használjuk azokat napsugárzás, szoláriumozás esetén.

Share Button
Ennyien olvasták: 1081

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.