Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Ingyenes internetet terveznek a Színház térre, a Víkendre és a Somostetőre

Központ május 29, 2014 Társadalom

Közterekről a világhálóra

Ingyenes internetet terveznek a Színház térre, a Víkendre és a Somostetőre

wifi

Az internet mára az életünk elválaszthatatlan részévé vált. Nemcsak a munkahelyen és az otthonunkban böngészhetünk a világhálón, de a nyilvános vezeték nélküli technológiáknak köszönhetően akár egy étterem teraszán, a kávénkat kortyolgatva is szörfözhetünk az arra alkalmas WiFi-s készülékkel. A 2008-ig tartó gazdasági fellendülés időszakában felmerült, hogy a városokban a wifi annyira hétköznapi jelenség lesz, mint a világítás vagy a csatornázás. A marosvásárhelyi önkormányzat mai, soros tanácsülésének napirendi pontjai között szerepel, hogy a Színház téren, a Somostetőn, az Állatkertben, illetve a Víkendtelepen ingyenesen hozzáférhető wireless internetet biztosítsanak.

Peti András alpolgármester elmondta, hogy az RMDSZ nagyon jó kezdeményezésnek tartja ezt, csupán meg kell találni azt a telekommunikációs szolgáltatót, amely ingyenesen felajánlaná a város említett terein a wireless hozzáférés biztosítását. „Kiváló javaslat ez, hiszen a város lakosai, de a turisták is szívesen töltik a szabadidejüket a Somostetőn és a Víkendtelepen. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a frakciónk azt szeretné, hogy ne az önkormányzatnak kelljen ezt finanszíroznia, hanem egy olyan szolgáltatót kell keresnünk, amelynek ez nem okozna nagy profitkiesést, és magára vállalná a szolgáltatás költségeit az említett helyszíneken” – mondta el.

Az alpolgármester hozzátette azt is, hogy cégnevek egyelőre nem merültek fel, mert azt mindenképp közbeszerzési eljárás során választanák ki. Azt is megtudtuk, hogy a javaslatot Olimpiu Pop Sabau, PSD-s önkormányzati képviselő nyújtotta be, és az RMDSZ-frakció ezt testületileg megszavazza a mai ülésen.

Peti az wirelessesítés idejéről egyelőre nem beszélt, mivel a szavazás még nem történt meg, de mindenképp ezen idény alatt kellene ezt tető alá hozni, hisz nyáron van csúcsszezon a Víkenden és a Somostetőn valamint környékén is.  Egyébként Erdély több városában, így Kolozsváron és Brassóban is találhatóak ingyenes wifi hotspotok, sőt, a fenti városokban a tömegközlekedési eszközökön is wireless internethozzáférést biztosítanak.


Hogyan működik?

Ha van egy WiFi kártyával felszerelt laptopunk, kinyitjuk gépünket, bekapcsoljuk, majd miután az operációs rendszer készen áll, bekapcsoljuk WiFi kártyánkat (esetleg ha be van építve a gépbe, akkor aktiváljuk azt). A kártya belehallgat a rádiócsatornába és figyel.

Ha a közelben található korlátozások nélkül elérhető AP, akkor az meghatározott időnként „kihirdeti”, hogy itt vezeték nélküli hálózat van, lehet hozzá csatlakozni. A kártyánk észreveszi ezt és jelzi, hogy szeretne kapcsolódni. Az AP visszajelez neki és kérhet hitelesítést.

Ha ez megtörtént, akkor teljes jogú felhasználója lesz az ottani WiFi hálózatnak és hozzáférhet az AP által megosztott internet-kapcsolathoz: a kártya megkapja az AP-től a szükséges információkat, így ezek után már eléri az internetet. Ezután szabadon böngészhetünk, leveleket olvashatunk, mintha az otthoni gépünk előtt ülnénk és interneteznénk.


Share Button
Ennyien olvasták: 606

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.