Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Innováció és kreativitás Erdélyben

Nemes Gyula február 11, 2016 Társadalom

konyv

Február 5-én a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében mutatták be a Studium Kiadó gondozásában megjelent Innováció és közösségi kreativitás című könyvet. A kiadvány négy pedagógus – dr. Ambrus Tünde, dr. Borsos Szabolcs, dr. Stan Johann és Székely Szilárd-János – munkája.  A könyv fő értelmi szerzőjét és szerkesztőjét, Borsos Szabolcsot, illetve egyik társszerzőjét, Székely Szilárd-Jánost kértük, ismertessék a kötetet.   

Innováció és közösségi kreativitás
Borsos Szabolcs 20 éve pedagógus Marosvásárhelyen. Filozófiából szerezte a doktori fokozatot, és a mindennapok során a mentálhi­giéné eszköztárát használja a problémák meg­oldásához. Így került kapcsolatba a kudarc és a kreativitás fogalmával. Apáczai-díjas.

– Kik a könyv további szerzői és hogyan kapcsolódtak be a munkába?
– Éppen jó időben érkezett a szintén 2012-ben Apáczai-díjas kolléganő, Ambrus Tünde, aki a székely falutízesek Csíkszeredában élő kutatója, és szívesen részt vett ebben a tudományközi vizsgálódásban, ami a közösségi kreativitás köré formálódott. Stan Johann volt tanítványomként került a csapatba, és ő arról a fogalomról beszél, ami nélkül ma már elképzelhetetlen a fejlődő társadalom Európában, így itt sem nélkülözhető. Székely Szilárd-János pedig immár 10 éve kollégám, ő az, akivel ezeket a kérdéseket feltételek nélkül képes vagyok megbeszélni. Így állt össze a csapat a Metamorphosis Nova Transylvaniae Egyesület támogatásával. (www.metanova.ro)

– Mit is tartalmaz tulajdonképpen a kötet?
– 20 éves pedagógiai tapasztalat van benne, olyan gyakorlatok, amelyek képességfejlesztésre is alkalmasak.

– Ki a célközönség? Kiknek írták?
– Pedagógusok, mindenképpen a humán szféra képviselőinek írtuk azzal a céllal, hogy inspirálja őket, segítse abban, hogy problémákat oldjanak meg.

– Mit tartana fontosnak elmondani még a kiadványról?
– A könyv egy kezdet, amelynek során pedagógiai célzatú és mentálhigiénés jellegű projektek jöhetnek létre, amennyiben megfelelő szakemberekből álló csapat formálódik körénk.

Olyan megoldásokat kell kitalálni, amelyek megújítják a közösségeket

Székely Szilárd-Jánost arra kértük ismertesse röviden a könyvet:

– A kötet számomra négy olyan tényező szakmai megközelítését jelenti, amelyek ma feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy itt, Erdélyben vagy akár a Kárpát-medencében olyan közösségek jöjjenek létre, amelyek képesek a jelenkor kihívásainak megfelelni. Ehhez meg kell tanulni új dolgokat bevinni a közösségi létbe, olyan megoldásokat kitalálni, amelyek megújítják a közösségeket. Ezt fedi az innováció fogalma. Ehhez azonban szükség van a gyökerekre, a hagyományra, amely elsősorban identitásmeghatározó, ugyanakkor segít abban is, hogy a régi, jól bevált és ma is érvényes megoldások ne felejtődjenek el, sőt újra tanulhatók legyenek. Gondolok itt elsősorban a hajdani „székely falutízesekre”. Kiemelten kell foglalkozni ez ügyben a fiatalsággal – iskolában, iskolán kívül a mentálhigiéné, pedagógia módszereit igénybe véve, megújítva.  Erről szól a Borsos Szabolcs írása. Mindezt a keresztény, az evangéliumi értékrend fényében kell átgondolni, hiszen a közösségi lét nem cél, hanem eszköz magasabb rendű célok megvalósítása érdekében.  Ezt fejtem ki az én írásomban. A könyvben található írások címei: dr. Stan Johann: Innováció és gyakorlati gondolkodás; dr. Ambrus Tünde: Székely falutízes mint közösségszerveződési alapegység; dr. Borsos Szabolcs: A közösségi kreativitás modellje; Székely Szilárd-János: Keresztény és magyar – kreatív közösségépítés Erdélyben. Az erdélyiség fontos eleme a könyvnek, azonban olyan általános érvényű gondolatokat fogalmaztunk meg, amelyek – véleményünk szerint – nemcsak itthon, hanem a Kárpát-medencében, vagy akár a világ más részein is érvényesek lehetnek.

Share Button
Ennyien olvasták: 1467

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.