Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Interjú dr. Benedek Imre professzorral aktuális kérdésekről

Központ június 3, 2016 Társadalom

 

  • Megtudjuk véleményét a helyi RMDSZ jelenlegi helyzetéről
  • Kovács Péter, testvérét ért vádjaira is reagál
  • Az e hónapban zajló kardiológiai konferenciáról is beszél
  • Legfontosabb, hogy voksolásra buzdítja a polgárokat

– Ebben a hónapban zajlik az idén 16. alkalommal megrendezett Nemzetközi Kardiológiai Konferencia. Kik lesznek jelen az eseményen, illetve milyen témákat érintenek?

Június 22-24-e között kerül megrendezésre az esemény, ahova Európa több országából látogatnak szaktekintélyek. A szerdai nyitónapon a Román és a Magyar Kardiológiai Társaság tart ülést, ahol jeles szívorvosok a téma aktuális problémáit fogják bemutatni. Csütörtökön aritmiológia lesz a főtéma, ahol a helyiek mellett Olaszország, Svájc, Magyarország és Ausztria képviselteti magát. Utána interdiszciplináris ülésszak következik, majd a családorvosok közös ülésével folytatjuk, akik arról tanácskoznak, miként optimalizálhatnák a lakosok ellátását. Ugyanaznap a képalkotásról beszélünk, amely szakág az elmúlt 5 évben látványos fejlődésen esett át. Ebben jelentős szerepet játszott a Marosvásárhelyi Kardiológiai Klinika, ahol Európa-szerte elismert eredményeket értünk el. Marosvásárhelyen az infarktus által bekövetkezett elhalálozási arány 5.1-5.4%-ra csökkent, ezzel szemben az európai 8%, a romániai pedig 12%. Ezek a számok önmagukért beszélnek. A konferencián őssejtbeültetés, magas vérnyomás és annak kezelése, valamint egyéb aktuális kardiovaszkuláris betegségek is napirendre kerülnek.

– Nemrégiben Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke kritizálta testvérét, dr. Benedek István professzort, miszerint a tanácsból való leköszönő beszéde által gyengítené Soós Zoltán esélyeit. Hogyan vélekedik ön erről?

Én ezt a kritikát határozottan elutasítom. Már csak azért is, mert Kovács munkásságát és társadalmi felelősségvállalásának hitelességét kortársai, volt kollégái is megkérdőjelezik. Kovács Péternek az önéletrajzára vetett pillantás árulkodik arról, hogy a félrevezetés nem áll távol a személyétől, főleg ami a helyi és megyei RMDSZ szervezeteket illeti.

Kovács gyanúsításával akarja elterelni a figyelmet arról a régóta bevett gyakorlatról, miszerint a polgármesteri tisztséget feláldozzák a megyei tanácselnöki tisztségért. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Kovács Péter neve a vásárhelyi RMDSZ átszervezéséhez kapcsolódik, amely a törvénytelenség határát súrolta. Ezek csökkentik igazán a közös magyar polgármesterjelöltünk esélyét!

Nem mellesleg visszásan hat az is, hogy éppen ő illeti kritikával dr. Benedek Istvánt, azt az orvosprofesszort, aki a nulláról felépített egy hematológiai és csontvelő-transzplantációs klinikát. Jómagam több, világszerte elismert kardiológiai egészségügyi intézmény alapjait fektettem le és működtetek. De emellett nem feledkeztem meg az utánpótlás kineveléséről sem, és profi munkacsapatot alakítottam ki. Úgy vélem, jogtalan kritizálni olyan személyeket, akik sok mindent tettek a közösségünkért. Kénytelen vagyok a közismert boethiusi mondással élni: Kovács Péter, ha hallgatott volna, bölcsebb maradt volna.

Bár én 16 év után nem vállalok aktív politikai szereplést, családom tagja, Benedek Teodora professzor közéleti tevékenységet vállalt a Nemzeti Liberális Párt színeiben. Őt hasonlóan fogom támogatni, ahogyan ő engem támogatott az én politikai aktivitásomban.

Végső soron arra buzdítom Marosvásárhely lakosságát, hogy vasárnap menjen el szavazni, és a lelkiismeretére hallgatva, voksoljon a legjobb jelöltre!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1100

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.