Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Iskola másként: „Miért nem tart estig?”

Központ április 6, 2012 Társadalom

Iskola másként: „Miért nem tart estig?”

s1Ha ezen a héten kiléptek az utcára, nagy eséllyel találkozhattak zsibongó, csacsogó iskolásokkal, izzadt, aggódó, forgalmas úton a gyerekeket terelő tanítónénikkel, és a héten városunk látványosságai előtt is diáksereg rostokolt, így nyilván a tömegközlekedési eszközökön is igen megnőtt a „gyereksűrűség”. Emellett a nebulók bepillantást nyerhettek a tűzoltóságba, a rendőrködésbe és a mentőszolgálat nehézségeibe is. Igen, mert ma ért véget az április 2-án kezdődött „Iskola másképp” elnevezést viselő program.

Az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére indított akció keretében ez a hét az iskolai tevékenységen kívüli programok hete volt, amikoris a tanórák helyett különböző tevékenységeken vehettek részt a tanulók. Az ország minden preuniverszitáris tanintézménye csatlakozott a programhoz, és a tevékenységek a hét minden napján zajlottak, ahol tanároknak, diákoknak egyaránt kötelező volt a jelenlét.

s6

Az akció célja, hogy bevonja a nebulókat olyan tevékenységekbe, amelyek megfelelnek érdeklődési és tevékenységi körüknek, hogy ezáltal különböző területeken értékesíthessék tehetségüket és képességeiket. Cél volt továbbá a diákok mozgósítása is, valamint a nonformális tanulást előtérbe helyező tevékenységeken való részvétel támogatása.

Diákok bevonásával alakították ki a programot

Az első félév folyamán a tanárok kikérték a tanulók véleményét a tevékenységekkel kapcsolatosan, felmérve ezáltal, hogy melyek azok a területek, amelyek leginkább érdeklik a lurkókat, ezután pedig a tanárokkal megvitatták azt, majd összeállították a végleges tevékenységek listáját, amelyre az adott tanintézmény vezetősége bólintott rá.

s2

„Természetesen a diákok bevonásával dolgoztuk ki a programokat, minden osztállyal külön konzultáltunk, és a tevékenységek iktatása közös megegyezés alapján történt. Az elsődleges cél az volt, hogy ezen a héten szívesen jöjjenek a tanulók iskolába, és ne kényszerként éljék ezt meg” – fejtette ki Csíki Zoltán, a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportiskola igazgatója

s3

Bár a programok listája az egyes iskolák szintjén dőlt el, nem pedig országosan, és a tanárok is szabad kezet kaptak a szervezésben, a szaktárca támpontokat adott a tevékenységek témaköreire: kulturális, tudományos és műszaki, illetve sporttevékenységek, önkéntesség, társadalmi felelősségvállalás, egészségügyi oktatási tevékenységek; környezetvédelmi és közúti oktatási tevékenységek is helyet kaptak a programban. Emellett Marosvásárhelyen különböző szervezetek is bekapcsolódtak az Iskola másképp reformba, így a múzeumok a diákok kulturális nevelését biztosították, a cserkészszövetség pedig a lurkók természettudatos életmódját fejlesztették.

Tanárok véleménye

Csíki Zsolt elmondta: „Egyértelműen pozitív lépésnek tartom az oktatásban ezt az akciót. Tény, hogy mivel első alkalommal került ez megrendezésre, voltak hiányosságok, például az, hogy a diákok és szüleik nem voltak kellőképpen informálva erről a hétről, és sokan azt hitték, hogy ez már vakáció lesz, illetve nem lesz tanítás. Viszont emellett nagyszerű kezdeményezésnek vélem, hisz érdekes dolgokkal lehet foglalkozni ezen öt nap alatt, és a gyerekek érdeklődési körükhöz közel álló tevékenységeket folytathatnak. Már a programok szervezésekor láttuk, hogy ez egy nagyon jó lehetőség a diákoknak, és a folyamat megtervezése élvezetes volt a tanárok számára is” – mesélte Csíki.

s4

Körtesi Sándor, a 7-es Számú Általános Iskola ötödik osztályának osztályfőnöke szerint értékelendő a minisztérium kezdeményezése, azonban sok hátulütője is van.  Elmondta, nyugaton már régóta működik ez a program, ott azonban költségtérítést kapnak az iskolák, nem a diákok szüleit terhelik a költségek, amelyekből jócskán akad. „A szegényebb szülők gyerekei ilyenkor érzik igazán hátrányos helyzetűeknek magukat, amikor nem tudnak ugyanazokon a kirándulásokon részt venni, mint az osztálytársaik. Iskolánknak még a hétköznapi tanítás sem egyszerű az anyagi források hiánya miatt, nemhogy az ilyen, tevékenységekkel teli hét megszervezése” – fejtette ki Körtesi. Hozzátette, hogy nem tartja szerencsésnek az időpont kiválasztását sem: sokkal jobb lett volna a húsvéti vakáció utánra beütemezni ezt, egyrészt mert az idő is szebb, jobban lehet kirándulásokat szervezni, másrészt pedig mindenkinek lett volna egyéb dolga is a húsvét előtti héten. „Mindazonáltal mégsem bánom, hogy adott ez a hét, és remélem, meg is marad ezentúl minden évben, csak a >>hogysmintjén<< kellene változtatni, egyeztetni” – összegezett az osztályfőnök.

Kóstoltak, kirándultak, sportoltak és játékosan történelmet is tanultak

A 7-es suliban a héten sor került Legyen Ön is Milliomos nevű általános műveltségi vetélkedőre, motorbiciklis bemutatóra, tanár-diák kerekasztal-beszélgetésre, de Körtesi tanár úr kutyakiállításra, fotótárlatra, egy napos kirándulásra Marosjárába is elvitte a diákjait. „Emellett filmvetítés, önvédelmi bemutató/edzés, biciklis előadás, merített-papír készítésének tanulása is a program része volt” – mesélte a német szakos tanár.

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum e heti programja igen széles skálán mozgott: többek között kirándulásokon, tanulmányi utakon, interaktív városnézésen, látványlaboratóriumi és sporttevékenységeken, filmmaratonon, kulturális foglalkozásokon és gyalogtúrán vettek részt a diákok.

A 2-es Számú Általános Iskola negyedikesei pedig az Iskola másképp hét első napján a „kenyér útját” járták végig: a Timko kenyér- és péksüteményeket készítő és forgalmazó cég üzleteiben kóstolták végig a finomságokat. De azt is megvizsgálták, hogyan készülnek az ínycsiklandó falatok: a dagasztógépet, a sütőkemencét és a fagylaltkészítő részleg berendezését is szemügyre vették a nebulók.

A Sportlíceumban természetesen sporto­sabbra vették a figurát, hisz keddtől péntekig az 1-8. osztályosokat – külön csoportonként – a víkend-telepi fedett uszodába vitték a tanárok, ahol Fazakas Andrea, a Torpi csoport vezetője avatta be a diákokat a profi úszásba. A hét első napján pedig „öregdiákok” vendégeskedtek, és a mostani tanulóknak elmesélték, milyen is volt „sportlicisnek” lenni, és mivel foglalkoznak most. „Szerdán a végzőseinket vittük a Petru Maior egyetemre, ahol ugyan kis időre, de belekóstolhattak a felsőoktatásba. Ezzel egyidőben a magyar osztályokkal Sárpatakra mentünk kirándulni, kastélyt látogatni, így történelmet és kultúrát is próbálunk belecsempészni a szórakoztató oktatásba” – meséli Csíki. Ő azt is hozzátette, hogy fontosnak tartja, hogy az öt napból egyet föltétlenül Marosvásárhely látványosságainak és turisztikai célpontjainak szenteljenek az oktatók, amikor játékosan ugyan, de sok információt átadhatnak a diákoknak. Ugyanakkor ezen a héten került sor a Sportlíceumban már hagyománynak számító nagykorosításra, amelyben végzős diákok átestek egy szimbolikus beavatáson.

Diákszemmel

Körtesi szerint a diákok nagyon élvezik ezt a hetet, az egyetlen „kifogás”, amit eddig mégis hallott, az így szólt: „Miért nem tart minden nap estig?” „Korábban elmondtuk a diákoknak, hogy milyen kötelességeik vannak ezen a héten, tisztában vannak vele, hogy a hiányzás ekkor is hiányzásnak számít, de egyáltalán nincsenek olyan problémáink, hogy nem jönnek a gyerekek a megígért programokra. Készítettünk nekik egy hétre szóló jelenléti bizonyítványt, amelyet minden nap alá kell íratniuk valamelyik tanárral. Ezzel tudják majd pénteken, a hét lezárása után igazolni, hogy minden nap részt vettek valamilyen tevékenységen” – fejtette ki Körtesi.

s5

Kiértékelés

Már a hét harmadik napján Lokodi Edit, Maros megye tanácselnöke kijelentette, hogy az akció nagyon nagy sikernek örvend, akadályok nélkül zajlik, sőt, a program keretén belül más városokból is érkeztek Vásárhelyre diákok.

Körtesi Sándor szerint is – bár tanárként igencsak fárasztó ez a hét – hatékony módja ez annak, hogy a gyerekek ténylegesen jól érezzék magukat az iskolában és szívesen jöjjenek. Arra a kérdésünkre, hogy a hét után születik-e valamiféle kiértékelés, Csíki azt válaszolta, hogy a Sportlíceumban a tavaszi vakáció után az első tanári gyűlés keretén belül kielemzik a tevékenységek minőségét, ezeknek az eredményét. A 7-es iskolában is a hét lejárta után a vezetőségi tanácsban, a tanári gyűlésben és a diáktanácsban is külön-külön értékelni fogják ezt a hetet, amikor elbírálják, hogy mi volt jó és mi lehetne még jobb jövőre.

Share Button
Ennyien olvasták: 686

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.