Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Jövőbe mutató szándék

Központ szeptember 15, 2011 Társadalom

Jövőbe mutató szándékBojte

 Nagyközönség előtt mutatta be Marosvásárhelyen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes az úgynevezett Szent István-tervét, melynek elsődleges célja a székelyföldi, helyi közösségek összekovácsolása, a székelyek nevelése, a közös újratervezés. A Kárpát-medencei magyarság felemeléséről szóló terv átfogó, hitre és tevékeny nemzeti öntudatra épülő vitaindító anyag.

 „Mi, erdélyi magyarok, örökké a múltat nézzük. Nagy eseményeinken büszkélkedünk, a szomorú dolgon pedig túl sokat rágódunk” – kezdte beszédét Csaba testvér a zsúfolásig megtelt Deus Providebit Házban. A Szent István-terv ismertetését hétköznapi, valós történetek megosztásával fűszerezte, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy merjenek együtt tervezni Marosvásárhely, a Székelyföld szebb jövője érdekében.

 – Számunkra, keresztyének számára, csodálatos példakép Jézus. Eljött közénk karácsony estéjén, majd egyszerű, csendes életet élt Názáretben. Közösen a családjával tértek vissza szülőföldjére és 30 éven keresztül ott élte földi életét. Székelyföld a mi földünk, és az Úrtól megtanulhatjuk, hogy szeressük és tiszteljük ezt a helyet – biztatott az atya.

 

Ne félj, ne szorongj,ne idegeskedj!,

 mondta Böjte Csaba, ugyanis véleménye szerint a becsületes munka itthon is kifizetődő, és Jézus Krisztus tudja, hogy mindannyiunknak  szüksége van Rá. A terv jelentős pilléreként említette azt, hogy a keresztyének merjenek falvaikban, városaikban, szellemi és fizikai erejüket felhasználva egzisztenciát teremteni önmaguk számára, széppé, varázslatossá tenni környezetüket.

 

Tudatos népnevelés

 Fontos a tudatos népnevelés az erdélyi magyarság számára, mert csak ily módon lehet továbblépni és biztonságosabb jövőt építeni – hangsúlyozta az előadó, hozzátévén, hogy politikusaink által megvalósított új tanügyi törvény nem feltétlenül nevezhető pozitívnak. „Hargita megyében csak az elmebetegek végezhetnek szakmai iskolát, a többi diák mind líceumba jár. Elfelejtjük, hogy a két világháború között, sőt utána is, az iparosok, kézművesek, mezőgazdászok tartották fent népünket. Miért akarunk mindenkiből jogászt vagy közgazdászt nevelni?” – tette fel a költői kérdést az atya, majd egy bibliai történettel folytatta mondanivalóját, miszerint Jézus Krisztus nem szégyellte ácsként leélni az életét. Arra kérte az egybegyűlteket, hogy bátran biztassák gyerekeiket, unokáikat, hogy szakácsnak, kőművesnek vagy épp ácsnak tanuljanak, hiszen a Székelyföldön szükség van szakemberekre.

Említést tett arról is, hogy nem szabad minden esetben a kormánytól vagy a polgármestertől várni különböző előrelépé­seket, megvalósításokat, hanem a társadalom is tehet valamit annak érdekében, hogy falvakon, városokon egy barátságos, tiszta környezetben éljen az erdélyi magyarság. „Falunapok, városnapok keretén belül együttesen ki lehet takarítani az utcákat, lefesteni a házakat. Hiszem, hogy falvainkat, városainkat meg lehetne szépíteni. Roncsautó-program helyett pedig roncsház-programot kellene indítani” – tanácsolta Csaba testvér.

 

A gyerekvállalás fontossága

Mint ismeretes, Böjte Csaba évek óta gondját viseli az árva gyerekeknek, iskoláztatja, ruháztatja őket, és nem utolsósorban Jézus Krisztus határtalan szeretetéről, lenyűgöző cselekedeteiről is beszámol nekik.

– Úgy gondolom, ha nem tudjuk saját családtagjainkat arra bátorítani, hogy minél több gyereket hozzanak világra, akkor hiába harcolunk az autonómia megvalósításáért, hiába építünk egyetemet, mert nem lesz, aki helyet foglaljon az iskolapadokban – magyarázta az atya.

Javaslata értelmében arra kell buzdítani a mai fiatalságot, hogy három, négy, vagy akár több gyerekeket is vállaljanak, hiszen csak ily módon van lehetőség az újratervezésre. „Egyedül egy gyereket lehetetlen jól nevelni. Több gyerek szükséges egy családban ahhoz, hogy szépen, ügyesen lehessen felnevelni őket, hiszen évek múltán egyes egyedül elviselni az édesanya elvesztését nagyon nehéz. Együtt ünnepé válik a teher is, így arra kérek mindenkit, hogy merjük biztatni egymást” – hangoztatta az atya.

Böjte Csaba közös imával zárta a körülbelül egyórás előadását, majd ezt követte a hosszas könyvdedikálás, kérdések megválaszolása, kötetlen beszélgetések sora. 

  A Szent István-terv alapelvei

 1. A rendezett világot csak a bölcs emberi erőfeszítés teremtheti meg. Nincs nagyobb érték, mint az otthont adó szép, rendezett szülőföld, a békés, szerető, vér szerinti család, mely szervesen, ezer szállal épül bele a népbe, melyből vétetett, s melynek minden tagja testvér, barát, hisz ők vannak veled a bajban, az örömben. Néped fiai a te testvéreid, ők segítettek mint orvosok, hogy megszülessél, és fogták kis, gyámoltalan kezed, hogy megtanuld a betűvetést, a mindennapi kenyérkeresésben ők a munkatársaid. Néped fia gyermekeit a gyermekeidnek adja, hogy családot alapítsanak, és az örömben apatársad lesz, így minden rokona immár a te rokonod is. A nép, mely itt él, ezer szállal kötődik egymáshoz és a szülőföldhöz, így mi mind összetartozunk, egymásnak jóban-rosszban társai vagyunk.

 2. Mint keresztény ember, hiszek a Teremtő gondviselő jóságában! Hiszem, hogy szeretetből született létünk egy óriási kirakójáték, melynek minden darabja megvan, csak alázatosan, kitartó tervezéssel mindennek meg kell keresnünk a helyét, szerepét. A puzzle minden egyes darabjára szükség van, senki, semmi sem fölösleges. Türelemmel, nyugodt, bölcs munkával minden kérdés megoldható. Hiszem, hogy kitartó munkából, békés összefogásból, világunk újjászülethet, megszépülhet. Nem kell senkit leírni, kiutasítani, összetörni.

 3. Munkánkban nem vagyunk magunkra, mert Gondviselő Istenünk és Szent István királyunk által népünk oltárára emelt Magyarok Nagyasszonya – Pátrónánk – velünk van. Hiszem, hogy az életet szolgáló szeretet, ha az alázat útján jár, Isten irgalmából célba is ér. Népünk útja nem torkollt zsákutcába. Hiszem, hogy tovább lehet menni azon az úton, melyen népünk ezer éve jár, s melynek távlatai a végtelenbe vesznek.

Böjte Csaba


 

Share Button
Ennyien olvasták: 771

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.