Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Jogi Kisokos erdélyi magyar fiataloknak

Nemes Gyula február 5, 2016 Társadalom

A Jogaink Egyesületet kolozsvári fiatal ügyvédek alapították azzal a céllal, hogy az erdélyi magyar embereket olyan alapismeretekhez juttassák, amelyek jogaik gyakorlásához szükségesek. A Jogaink.ro címen elérhető magyar nyelvű honlapjukon térítésmentes szakmai tanácsokat biztosítanak mindazoknak, akiket bármilyen hátrány vagy jogsérelem ért a magyarsága vagy anyanyelve, esetleg szimbólumhasználata miatt. 2015 novemberében a Jogaink Egyesület Jogi Kisokos címen egy ingyenes nyomtatott kiadványt is megjelentetett, amellyel az erdélyi magyar fiataloknak szeretnének segíteni alapvető jogaik elsajátításában. A kis könyvecskét a közelmúltban Marosvásárhelyen is bemutatták.

JK4

Kis Júlia és Silye Attila

A Jogi Kisokos szerzői: Takács Kató Katalin, Kis Júlia, Bitai Tünde és Silye Attila ügyvédek, jogászok a Jogaink Egyesület tagjai. A szerzők elmondása szerint a kiadvány fő célja a fiatalok jogi nevelése. Kis Júliának és Takács Kató Katalinnak korábban megjelent egy hasonló könyve Jogaink Romániában magyarul címmel, amely kissé komplexebb a mostani kiadványnál. Ennek kapcsán született aztán az ötlet, hogy szükség van kimondottan fiataloknak szóló jogi kiadványra.

A szerzőktől megtuduk, hogy elengedhetetlenek a jogi alapismeretek ahhoz, hogy normálisan éljük hétköznapjainkat. Az emberek az alapvető jogi tudásnak is híján vannak, és ez sebezhetővé teszi őket. A jog világa nyilvánvalóan sokkal tágabb annál, hogy egy ilyen könyvben akár csak a felszínét is megkapargassák, de az alapvető, legfontosabb szabályokat próbálták érthető formában összefoglalni.

JK2

Mit jó tudni, ha megállít a rendőr

A fiatal ügyvédek munkájuk során tapasztalták, hogy a fiatalok nem rendelkeznek alapvető jogi ismeretekkel. Ez nagy hiányosság, amin elsősorban úgy próbálnak segíteni, hogy magyarul, közérthető nyelvezeten adnak közzé információkat. Ezeket a tudnivalókat különböző területekről válogatták, amelyekkel gyakran találkozhatnak az olvasók: családjog, munkajog, büntetőjog. De olyan információkat is talál benne az érdeklődő, mint például mit jó tudni, ha megállít a rendőr, de internetfelhasználási tudnivalókat is megosztanak. A 12 fejezetre tagolt kiadvány elsősorban fiataloknak szól, de a szerzők szerint mindenki talál benne olyan jogi információkat, amelyeknek hasznát veheti.

JK

Kis Júlia, Silye Attila és Takács Kató Katalin

A Jogi Kisokos nem helyettesíti a törvények megfelelő tanulmányozását

A Jogi Kisokos nem helyettesíti a törvények megfelelő tanulmányozását, de támpontot adhat a további kutatásokhoz. A kis kötet szerzőinek tervei közt szerepel a kiadvány minél szélesebb körű népszerűsítése és terjesztése. Azt szeretnék, ha minél több erdélyi magyar fiatalhoz eljutna ingyenesen. Elsősorban az iskolákon keresztül próbálják elérni a célközönséget, de a nagyobb erdélyi városokban tartott könyvbemutatókon is. Ilyenre került sor legutóbb Marosvásárhelyen.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1274

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.