Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Jön az édes sült krumpli a McDonald’s éttermekben

Központ október 25, 2015 Társadalom

Az amerikai gyorsétterem-lánc épp azzal kísérletezik, hogy új elemet illesszen a menüsorba: az édesburgonyából készült sült krumplit. Egyelőre csak Texas megyében, összesen tizennyolc étteremben merték eddig kipróbálni az új alapanyagból készült köretet, de arról egyelőre nincs információ, hogy az új krumpli mekkora sikerrel járt. – Egy biztos: ha itthon is bevezetik, a McDonald’s-os sült krumpli jóval édesebb és egészségesebb lesz.

mcdonalds

Határozottan jó lesz nekünk, ha édesburgonyából készül majd a McDonald’s-ban sokunk kedvelt sült krumplija.

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és béta-karotinban gazdag, ugyanakkor C-vitamin-tartalma is meglehetősen magas, emellett B1, B2, B6, és E vitaminokat is bővel tartalmaz. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin. Az édes burgonya értékes ásványi anyagokat is tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

Az édesburgonya neve megtévesztő, mert rendszertani besorolása szerint valójában nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Maga a növény sem hasonlít a burgonyához: hosszú, kúszó indái vannak, levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz. Amerika trópusi részein őshonos, de Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 525

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.