Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Jövőkép a gernyeszegi Teleki-kastélyról

Nemes Gyula szeptember 9, 2016 Társadalom

Július hónap folyamán építészekből, tájépítészekből, történészekből, szociológusokból és más szakemberekből álló lelkes csapat dolgozott a gernyeszegi Teleki-kastély fejlesztési stratégiáján. A Nyári Egyetem a Kastélyban elnevezést viselő kezdeményezés résztvevői – különböző területekről érkező szakemberek, egyetemi hallgatók és koordinátorok – jogi és gazdasági, társadalmi, történeti és építészeti illetve tájépítészeti elemzéseket végeztek, amelyeknek eredményeként három fejlesztési stratégiát dolgoztak ki. Ezeknek a bemutatására szombaton este került sor a kastély halljában.

gernyeszeg-kastely1

A szombati találkozót gróf Teleki Kálmán házigazda nyitotta meg, majd Rusu Szidónia szociológus és Kiss Anna harmadéves kultúra-tudományok-művelődésszervezés szakos egyetemista ismertették a nyári egyetem során kidolgozott stratégiákat. Az elképzelések szerint multifunkcionális kulturális központtá kellene alakítani a kastélyt, amely helyt adna színházi és filmművészeti tanfolyamoknak, különböző specializált képzéseknek, kiállításoknak, múzeumnak, szuvenírboltnak, egy „escape room”-nak (szabaduló szoba), rendezvényeknek (bálok, koncertek, filmvetítések). Ugyanakkor a kastélyt körülölelő dendrológiai parknak is szerepet szánnának a nyári egyetemen résztvevők. A parkban például pihenő- és kiállítóhelyeket, játszótereket, ideiglenes színpadokat, tájművészeti installációkat alakítanának ki. A Teleki Kastély Egyesület és az ARCHÉ Egyesület által szervezett nyári táborban résztvevők szerint az elképzelések, tervek megvalósítása a helyi közösség identitását erősítené, gazdasági fejlődését fokozná, valamint perspektívákat szélesítene ki. A kidolgozásban együttműködőkként társulhatnának különböző intézmények (pl. múzeumok), egyetemek, szolgáltatók (szállás, berendezés, technika, reklám), rendezvényszervezők, a média képviselői, helyi közösségek, vállalkozások.

A bemutató után arra kértük a szervezőket és a házigazda grófot, hogy foglalják össze olvasóinknak az eseményen elhangzottakat, és mondják el személyes véleményeik, meglátásaik a tervekkel kapcsolatban.

gernyeszegi-kastely2

A helyieket kellene érdekeltté tenni

Kiss Anna: „Július folyamán én is itt töltöttem két hetet, amelynek folyamán nagyon sok mindenre fény derült. Most egy hónapos távlatból újragondoltuk mindazt, amin dolgoztunk, és úgy látom, hogy még nagyon kezdetlegesek ezek a projektek, még nagyon sok munka van rajtuk. Amire úgy érzem, hogy nagy hangsúlyt fektettünk, az a helyi közösség interaktivitása a kastéllyal és a családdal, mert az érződik ki az eddigi tapasztalatokból, hogy nagy az érdektelenség, és senki nem tudja, hogy hogyan lehetne ezen változtatni. Szóba került az is, hogy miként kellene bevonni a fiatalokat a munkába. Egyelőre ezekre a kérdésekre nincsenek konkrét válaszaim. Elképzeléseim vannak, viszont én kívülálló vásárhelyiként nehezen tudom megvalósítani egy helybéli segítsége nélkül. De én pozitívan állok hozzá, és úgy gondolom, hogy minden megvalósítható csak akarni kell.”

photo0602

Rusu Szidónia: „Jómagam egy kicsit résztvevőként és helyiként is hozzászólnék. A kutatások, a beszélgetések során valóban tapasztaltunk egyfajta érdektelenséget, viszont én azt is látom, hogy az emberek szomjaznak a kultúra után. Létezik egy réteg, akit érdekelne, de lehet, nem ad hangot ennek, mert a hangadók pont azok, akik nem akarnak kulturális életet. Ez a kastély nagyon jó hely lenne arra, hogy kínálatot is tudjunk ajánlani a fiataloknak és nemcsak. De, hogy milyen formában, az függ egyrészt a hely tulajdonosaitól, másrészt a helyiektől. Én látok ebben potenciált. Neki kell fogni valaminek és természetesen kell egy olyan személy vagy egy erős mag, aki koordinálná az egészet, és azt mondaná, hogy összeszedi a fiatalokat, vagy a helyieket, szervezzünk és a többi aztán kialakul. Ha van egy erős humánerőforrás, akkor minden más következik ebből.”

„Erősebben kellene közeledni a község felé”

Gróf Teleki Kálmán: „Ma este egy bemutatóelőadást tartottunk arról a táborról, amely július folyamán volt itt. A tábort a bukaresti ARCHÉ Egyesülettel együtt szerveztük, amelyre különböző szakembereket hívtunk meg: közgazdászokat, turisztikai fejlesztőket, történészeket, szociológusokat. Ők először külön dolgoztak, majd együttesen, három csapatot alkotva próbáltak jövőképet alkotni ennek a kastélynak. Hasznos tábornak tartom, mert a résztvevők nagyon érdekes következtetésekre jutottak. Számomra egyik nagyon fontos felfedezés, hogy tulajdonképpen sokkal erősebben kellene közeledni a község felé. Lehet, hogy részünkről sem a kommunikáció, sem a személyes kontaktus nem elég erős a falu fele, de ezen megpróbálunk javítani. A második az, hogy érdekes koncepciók alakultak ki, amelyek igazolják azt, amit mi próbálunk csinálni. Azért kötöttünk szerződést a megyei múzeummal, hogy egy részét a kastélynak múzeummá alakítsuk. Továbbá érdekesek azok a koncepciók is, amelyek úgy gondolják, hogy ez a kastély egyelőre csak a nyári periódusban fog működni, nem látja senki értelmét az egész évi működtetésnek. Ez teljesen aláhúzza azt, ami ma történik a kastéllyal, mert egész évben nyitva van, de nem történnek benne események csak április elseje és november elseje között. Harmadikként azt emelném ki, hogy a kommunikációt kell erősíteni, úgy a közösségi médiában, mint a saját honlapunkon. Számos pozitívumot hívott elő ez a tábor, amely ötleteket a későbbiekben hasznosítani lehet.”

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1182

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.