Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Juncker 160 ezer menekült kötelező átvállalását javasolja

Központ szeptember 9, 2015 Társadalom

Az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült átvállalására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól – javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban.

Jean-Claude Juncker
Juncker az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédet. Emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény már májusban javasolta Olaszország és Görögország tehermentesítését 40 ezer fővel.

Ezt 120 ezerrel megnövelve most azt indítványozza a brüsszeli bizottság, hogy az uniós belügyminiszterek jövő hétfői rendkívüli ülésén döntsenek 160 ezer menekült kötelező jellegű átvételéről, és az e tekintetben kedvezményezett országok köre bővüljön ki Magyarországgal.
„Minden politikus elhanyagolta a balkáni menekültútvonalat”

Minden politikus elhanyagolta a balkáni menekültútvonalat – mondta Jean-Claude Juncker. A bizottsági elnök beszámolt a földközi-tengeri menekültáradat megfékezésének eredményeiről, arról, hogy az uniós tengeri művelet eredményeket mutathat fel az útvonal stabilizálásában.

„Hasonlóan stabilizálni kell a balkáni útvonalat, amelyet egyértelműen elhanyagolt az összes politikus” – mondta. Ezzel kapcsolatban említést tett arról, hogy Magyarországot sem szabad magára hagyni.

A menekülteket nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések

A menekülteket nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. A bizottsági elnök szerint aki az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet elől menekül, az minden áron el akar jutni a szabadságba, és Európának magába kell néznie, ha nem fogadja be őket.

Az EU-tagságra pályázóknak meg kell őrizniük „biztonságos eredetország” jellegüket

Az EU-tagságra pályázóknak meg kell őrizniük „biztonságos eredetország” jellegüket – ondta Juncker. A bizottsági elnök indítványozta, hogy az uniós tagállamok állapodjanak meg abban, mely országokat tekintik biztonságosnak, és az onnan érkezők esetében az a kiinduló feltételezés, hogy biztonságban vannak hazájukban. Ezen országok polgárait sem lehet azonban megfosztani azon joguktól, hogy menedéket kérjenek – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy az uniós tagjelöltek – több balkáni ország, valamint Törökország -, továbbá a többi, szintén uniós tagságra törekvő balkáni ország köteles fenntartani a jogállami viszonyokat, ellenkező esetben elveszti a lehetőségét az uniós tagság elnyerésére.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 517

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.