Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Karácsony a nagyvilágban

Nagy-Bodó Tibor december 25, 2015 Társadalom

Évente több mint 400 millió ember ünnepli a karácsonyt szerte a világon. Ez a legboldogabb ünnep egész évben, amely mindenhol a szeretetről és a családról szól, ám a szokások különbözőek. Minden országban másképpen ünneplik a karácsonyt, különbözőek az ünnepi ételek, karácsonyi hagyományok és szokások. Más-más módon ajándékozzák meg egymást az emberek és a Mikulásnak is többféle neve van.

Spanyolország

karacsony_spanyolorszagban

A spanyol gyerekek kirakják az ablakba cipőiket szalmával, répával és árpával megtöltve a három bölcs lovainak, mert úgy tartják, hogy a bölcsek minden évben megteszik betlehemi útjukat. A bölcsek közül Baltazár ajándékozza meg a gyerekeket.

Mexikó

Karácsony Mexikó

Mexikóban kilenc napig tart a karácsony. Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig.

Svédország

Karacsony Svédország

Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket. A gyerekeknek a Mikulás – Tomte, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat, aki a ház padlója alól jön elő. Elterjedt szokás a Julkapp. Az ajándékot sok rétegben borítják be csomagolóval, és minél tovább tart kibontani, annál jobb lesz a Julkapp.

Anglia

Karacsony Anglia

Angliában a Mikulás hozza az ajándékot, aki földig érő, piros köpönyeget visel.
A gyerekek levelet írnak a Mikulásnak, amit nem adnak postára, hanem bedobnak a kandallóba, hogy a Mikulás a felszálló füstből olvassa ki kívánságaikat.
Angliából terjedt el az a szokás, hogy zoknit akasztanak a kandalló párkányára. Egyszer a Mikulás miközben a kéményben ereszkedett le, véletlenül elejtett egy pár aranyérmét, amik egy kandallón száradó zoknikba estek. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz.

Olaszország

karacsony Olaszország

Karácsony másnapjának estéjén a gyermekeket meglátogatja a Strega Buffana nevű jó boszorkány. Söprűjén közlekedik Olaszország-szerte, és a jóknak mindenféle finomságot, a
rosszaknak pedig szenet visz. Az olaszok jó barátaiknak szárított lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belőle. Ez emlékezteti őket a szerény időkre, és ez hoz szerencsét nekik a következő újévben.

Amerikai Egyesült Államok

Karacsony Amerikai Egyesült Allamok

Az amerikaiak karácsonyfát állítanak és zoknikat akasztanak a kandalló párkányára, hogy a Mikulás megtöltse azokat ajándékokkal. A barátok és a rokonok megajándékozzák egymást és üdvözlőlapok cserélnek gazdát. A gyerekek jelmezbe bújnak és házról házra járva karácsonyi dalokat énekelnek. Cserébe édesség vagy gyümölcs a jutalmuk.

Ausztria

karacsonyi Ausztria

A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával.
December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű. Csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

Franciaország

karacsony Franciaország

A kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, hogy karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékot. A gyerekek karácsonykor kibonthatják az ajándékokat, ám a felnőtteknek újévig kell ezzel várniuk.

Németország

karacsony Németország

A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek és a lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja.

Ausztrália

Karácsony Ausztrália

A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra vagy krikettet játszanak.

Csehország

Karácsony Csehország

Sokfogásos, bőséges vacsorát szolgálnak fel karácsony szentestéjén. Nem számít, hogy milyen nagy a család, mindig van egy teríték a gyermek Jézus számára is a cseh családok ünnepi asztalánál. Az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka megsúghatja a jövőt.

Svájc

Karácsony Svájc

Itt a Mikulást Christkind-nek (gyermek Jézus) hívják, akinek öltözéke teljesen fehér és a fején egy arany korona van. Zürichben mesevillamos viszi körbe a gyerekeket a városon, akik karácsonyi dalokat énekelnek, és közben édességet osztanak nekik.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 830

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.