Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Karácsonyi ajándékötletek az utolsó utáni pillanatra

Pál Piroska december 21, 2017 Társadalom

Azok számára, akik még nem vásároltak karácsonyi ajándékot a szeretteiknek, és már a kétségbeesés szélén állnak, megoldást hoztunk! Olyan menő könyveket, letesztelt társasjátékokat és különleges, izgalmas ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyeket biztosan be lehet szerezni az angyaljárásig, és tuti sikert aratunk velük. Segítségül hívtuk Bota Melindát, a Kobak könyvesboltlánc olvasói magazinjának főszerkesztőjét, Csucsák Istvánt, a Játszma társasjátékbolt tulajdonosát, illetve Balogh Annamáriát, a smuff.ro internetes bolt munkatársát, hogy tökéletes ajándékokat ajánljanak minden korosztály számára.

Könyvet gyereknek, felnőttnek és férfiaknak is

„Az év végi fáradtság mindenkit bekebelez, de úgy vélem, mindig örömmel tudunk nekiveselkedni a téli ünnepi körben egy-egy irodalmi újdonságnak, netalán klasszikusnak” – véli Melinda. „A kisgyerekek teljes szívvel élni tudnak az ünnepi csodával, így számukra két kortárs mesét ajánlanék Marék Veronika tollából. A Ceruza Kiadó Télapó és Ezüstmackó, valamint a népszerű gesztenyefiú történeteinek egyike, a Kippkopp karácsonya számomra mind kedves ünnepi írások, hiszen gyönyörű karácsonyfáról, angyal- és Télapójárásról, határtalan testvéri szeretetről egyaránt mesélnek. Nagyon szerethető alkotások” – véli. Melinda kisiskolások számára Pettson karácsonyát ajánlja, a General Press Kiadó gondozásában megjelent egyedi stílusú Nordqvist-könyvek egyikét. A szülő-gyerek közös fantáziavilágának melegágya a közös olvasás, mesemondás. Ez pedig egy olyan mű, melynek átélése közben mindkét fél megtalálja számára az esszenciát, és hatalmasra tárja lelkünket.

Olvassunk helyit!

„A következő korosztály már viszonylag saját olvasói világgal bír, de ízlésviláguk még mindig formázható egy-egy útbaigazítás során. Ők, ha már amúgyis dacolnak a csodával, és egyenesen kényelmetlennek érzik az erről való beszélgetést, akkor legalább itthonit olvassanak. Sármási-Bocskai János Kíváncsi Kálmi kalandjai című humoros írása marosvásárhelyi vonatkozású, hitelesen itthoni szlengekkel fűszerezve, közben pedig oktató jellegű is. Egy kis vakációs olvasói lazítás” – véli Melinda.

Szerinte tinédzserek ajándékkönyve, vagy pusztán karácsony előtti felszusszanást nyújtó olvasmánya lehet a kortárs Herrndorf Csikk című alkotása a Scolar Kiadótól, melynek hangulata és humora a klasszikus Salinger-féle Zabhegyezőé, a történet maga viszont mai vonatkozású, és mindemellett természetesen sajátos elemekkel is szolgál. Nem mellesleg felnőttként is élvezhető!

Természetesen a férfi olvasótábort sem hagyja ki az ajánlóból: ezen célközönség már igen jól ismeri Wiseman SAS-legendáját, a 21. Század Kiadótól. Sikerkönyvének legújabb bővített kiadása ezennel a természetben történő túlélési praktikákat városi biztonság, illetve természeti vagy ember okozta katasztrófahelyzetek túlélési praktikáival egészítette ki.

Társasjáték mint családot összekovácsoló erő

A tökéletes társasjáték-ajándékokról Csucsák Istvánt faggattuk, aki több kategóriából is a legjobbakat javasolta. Családi játékként a Ticket to ride Európa (2-5 játékos) társast ajánlja. „A Ticket to Ride olyan, mint egy háztartásban a kenyér: meglehet lenni nélküle, de nem érdemes. A játékosok célja Európa vasúthálózatának kiépítése. A vonatokat pedig szerintem mindenki szereti, persze ez a játék nem csak a vonatok miatt nagyon jó. Pluszpontja, hogy gyerekekkel is játszható” – mondja.

Egy másik játék az Exit, amely teljesen új és egyedi jellegű társas. „Nem győzöm hangsúlyozni mennyire ajánlott ezt kipróbálni. Aki már volt szabadulószobában, az tudja, mekkora élmény egy ilyent átélni, az Exit pedig tökéletesen lemodellezi ezt” – avat be István.

Stratégia kategóriában a Fives Tribest (2-4 játékos) ajánlja. „Az 1001 éjszaka földjén a legenda szerint egy távolról jött utazó, aki a legjobban tudja irányítani az öt törzset, ő lesz Naqala új szultánja. A játékban dzsinek hatalmát és az öt különböző törzs akcióit használjuk fel annak érdekében, hogy megszilárdítsuk a helyünket az új szultánként. Az újrajátszhatóság és a szinte végtelen stratégia mintapéldánya a Five Tribes, ez a játék az igazi fejtörős stratégiát jelenti. A játéktér 30 lapkából épül fel, amelyek minden játék során máshogy sorakoznak majd fel megformálva a játékteret, az öt törzs tagjai hasonlóan mindig más elosztásban helyezkedik el, így a játék végtelenszer újrajátszható, és valószínűleg soha nem lesz két egyforma kezdő felállás” – szól az ajánló.

Karácsonyi családi, baráti összeülésekre tökéletes az Adrenaline (3-5 játékos). Megtudtuk, hogy ez hivatalosan nem partyjáték, de beleillik ebbe a kategóriába, mert a játékosok folyamatosan egymásra utaznak, és valljuk be: hátsón lőni a cimbiket jó poén. A játék folyamatosan pörög, és soha senki nincs biztonságban egy kör alatt sem, mert mindenki szabad préda, illetve mivel a játékosok itt soha nem esnek ki, ezért mindig van lehetőség a revansra, amiből rengeteg lesz a játék során.

„Gyerekeknek a Jamaica (2-6 játékos) jó választás lehet, hisz az egyik legszebb társas. „A játékosok kalózhajók kapitányait alakítják, akiknek célja legénységükkel a lehető leghamarabb megkerülni a szigetet, és eljutni Port Royal kikötőjébe. Nem elég persze csak eljutni Port Royalba, hanem útközben meg kell találni a kincseket és megvédeni azokat a többi kalóztól. Egyszerű és szórakoztató játék gyönyörű játéktáblával, kártyákkal és hajókkal, amit a kicsik és a nagyok egyaránt élvezhetnek” – tudtuk meg.

Közösen a játék ellen

A kooperatív játékban nem egymás ellen, hanem közösen a játék ellen küzdünk, ami különösen izgalmas lehet, hiszen nem mehet mindenki a saját feje után, ahogy a többi társasban, itt jól meg kell beszélni társainkkal a lépéseket, hogy ne hozzanak maguk után váratlan következményeket. Ez karácsonykor nagyon jól összehozhatja a családtagokat. Ebből a legkiemelkedőbb Csucsák szerint a Pandemic Legacy – 1. évadja (2-4 játékos). „A világranglista első helyét elfoglaló társas, ami teljesen egyedi szintre emelte a társasozás élményét. A játékosok közösen dolgoznak egy világméretű járvány megfékezése ellen, de ezt úgy teszik, mintha egy sorozatot néznének. Több titkos dossziét kell kinyitni játékról játékra, ami változtatja a szabályokat, a kezdeti felállást, a játék összetevőit és a kerettörténetet. Azért évad, mert egy teljes év eseményeit meséli el, amit a játékosok hónapról hónapra átélnek. Idén már kijött a második évad is” – részletezi.

 

Zenélő virág, tavasz a télben, mozgó ébresztőóra

Smuff.ro internetes boltból több száz érdekes, meghökkentő tárgyat lehet beszerezni, olyanokat is, amelyekről nem is sejtettük, hogy szükségünk lehet rá. Nem mellesleg a bolt 180 perc alatt vállalja a kiszállítást, így még 24-én délelőtt sem vagyunk késésben, mert épp megérkezik – a kérésre akár becsomagolt – ajándék, mire a fát feldíszítjük.

Jó ajándék lehet a kávézók, teázók számára az önmaga tartalmát megkavaró csésze, de egy olyan ébresztőórát is vásárolhatunk, amely nem csak csörög, hanem forog és mozog, így a reggeli tornát is le lehet tudni az ébresztő kikapcsolásával.

„Az ünnepi asztalra – de nem csak – jól jöhet az egyszerűen kezelhető és stílusos tortaszelő, viszont kirándulóknak tökéletes ajándék a lekaparós felületű világtérkép. A stílusos faldíszként használható térkép elegáns aranyfóliával rajzolja ki a világ országait, amelyek felületét le lehet kaparni” – mondja Annamária.

Hozzáteszi: ha igazán le akarjuk nyűgözni az ajándékozottat, akkor vásároljunk neki beépített hangfallal ellátott virágcserepet, amelyben a belehelyezett növény leveleinek megérintésekor, azok különböző hangokat adnak ki. Felér egy bűvészmutatvánnyal. „Ajándékozz tavaszt karácsonyra! Egy papírból készült fát is vásárolhatsz a boltunkban, amelyet ha leöntesz a varázsvízzel – ezt tartalmazza a csomag – néhány órán belül kivirágzik, és egy hónapig díszeleg majd a szobában. A virágok élethűen utánozzák a japán cseresznyefát” – mutat be pár érdekességet a bolt munkatársa.

Share Button
Ennyien olvasták: 981

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.