Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Karácsonyi levél Dorin Floreának és Peti Andrásnak

Központ december 15, 2015 Társadalom

Tisztelt Dorin Florea!

A Kétnyelvű utcanévtábla ügyet 2014 májusában indítottuk el, azzal a céllal, hogy Marosvásárhelyen, ahol a város lakosságának majdnem fele, összesen hatvanezer magyar nemzetiségű, valódi kétnyelvűséget tükröző utcanévtáblák legyenek.

DSCF0898

Amióta ez az ügy elkezdődött, Ön, a város polgármestere, minden eszközt bevetett, hogy a magyar közösség jogos követelményét semmibe vegye, megakadályozza a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, ezzel a magatartással minden bizonyára az a célja, hogy a magyar lakosokat megalázza és diszkriminálja.

Felmerül a kérdés, Ön kinek a polgármestere?  Ha nem tiszteli a magyar lakosságot, ha a kétnyelvűséget minden erejét bevetve akadályozza, akkor Ön nem lehet a magyar közösség polgármestere.

Önt már számtalanszor feljelentették az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál és minden esetben kiderült, hogy polgármesterként a magyar közösséget diszkriminálja.   Amióta Ön a város polgármestere, a magyar nyelvet beszélők adóját behajtja,  ellenben a magyar közösség jogait nem alkalmazza.

13 évbe tellett, hogy az Ön által vezetett hivatal kihelyezte a marosvásárhelyi iskolák homlokzatára a kétnyelvű táblákat, miközben adólejeinket arra használta, hogy román nyelven zajló programokat szervezzen.

DSCF0904

Dorin Florea polgármester Úr, Ön a magyar közösséget nem tiszteli, az adónkat méltatlanul és tisztességtelenül elkölti, és nekünk viszonzásul a munkatársai azt mondják amikor belépünk a Hivatalba, hogy „beszéljen románul”. Miért nem tájékoztatja munkatársait a 215/2001-es törvény magyar közösség anyanyelvhsználatát biztosító cikkelyeiről?

Amióta a kétnyelvű utcanévtáblák ügye elkezdődött Ön nem volt hajlandó tenni semmit az ügy korrekt és európai módon történő megoldása érdekében, sőt folyamatosan akadályokat gördített az ügy elé.

Polgármester Úr!  Értse meg, hogy nekünk nem az kell, ami Ön szerint nekünk jár, legyen szíves ellenőrízze még egyszer a törvényeket és vegye már végre tudomásul, hogy nekünk , magyaroknak is VANNAK JOGAINK ÉS ELEGÜNK VAN ABBÓL, HOGY MAROSVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERE A MAGYAROKAT DISZKRIMINÁLJA!

DSCF0895

Sajnálatos módon a februárban megszavazott városi költségvetés  1 millió lejes tétele, amelyet Peti András RMDSZ-es alpolgármester, az Ön kollegája szerint kétnyelvű utcanévtáblákra különítettek el, eltűnt. Bizonyára a pénzt más célokra költötték el, sajnálatos, hogy miközben a város Európai Kultúrális Főváros szeretne lenni, a többnyelvűséget nem értékeli, sőt ha tehetné minden egyes magyar feliratot eltűntetne a városból.

Végezetül kijelenthetjük, hogy a 2015-ös évben az Ön utasítására a helyi rendőrség üldözőbe vette a kétnyelvűséget, és bizony Ön nem tett semmit a rendőri túlkapások ellen, amelyeket mára már a Bíróság is annak tart, hanem hagyta, hogy magyarok százait zaklassák.  Reméljük, hogy 2016-ban több toleranciát és európaiságot fog tanúsítani, továbbá megtesz mindent azért, hogy Marosvásárhelyen, ahol a legnagyobb romániai magyar közösség él, megjelenhessenek már végre a kétnyelvű utcanévtáblák.

Boldog Új Évet kíván a

Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen gerillacsoport

 

Tisztelt Peti András!

A Kétnyelvű utcanévtábla civil érdekérvényesítő ügy  2014 májusában indult el, azzal a céllal, hogy Marosvásárhelyen – ahol a város lakosságának majdnem fele, összesen hatvanezer magyar nemzetiségű ember él – valódi kétnyelvűséget tükröző utcanévtáblák legyenek.

Amióta ez az ügy elkezdődött, Ön, a város magyar alpolgármestere, számtalan ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy hamarosan lesznek kétnyelvű utcanévtáblák Marosvásárhelyen. Sajnos ezek az ígéretek mindmáig meghiúsultak.  Úgy tűnik, hogy Ön és a városi tanács RMDSZ-es  frakciója, a magyar közösség egy teljesen jogos követelményét semmibe veszi, megakadályozza a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Ezzel a magatartással újfent bebizonyították, hogy Önök a magyar közösség érdekeit nem akarják vagy nem képesek érdemben és eredményesen képviselni. Pedig a kétnyelvű utcanévtábla ügy egy valódi érdekvédelemmel fogalkozó szervezet számára nem kellene bonyolult legyen, az élet mégis azt bizonyítja, hogy Önök ezt az ügyet nem akarják felvállalni és sikerre vinni. Felmerül a kérdés, Ön kinek az alpolgármestere?

DSCF0917

Az RMDSZ 25 éve vezető pozíciókat tölt be a város vezetésében, az Önök frakciója a városi tanács legnagyobb csoportja.  Mégis valahogy a magyar ügyek rendszerint elvéreznek  és sikertelenek ebben  a városban. A magyar közösség már nem  tudja méltó módon megünnepelni az ünnepeit ,mert a város főtere  nem ad otthont magyar rendezvényeknek. A mostani karácsonyi program alkalmával,  a magyarok adólejeit is felhasználva,  kizárólag román közösséget megszólító rendezvényeket szervezett az Ön által (is) vezetett Polgármesteri Hivatal. A karácsonyi díszkivilágítástól kezdődően, minden egyes méregdrága rendezvényen, a programok egynyelvűek voltak, minden úgy zajlik és zajlott mintha ebben a városban nem élnének magyarok.

Peti András alpolgármester Úr és kedves magyarajkú RMDSZ-es tanácsosok, Önök minden egyes választási kampány alkalmával megígérik nekünk, a magyar közösség tagjainak, hogy  a romániai magyar közösség egyedüli érdekvédő szervezeteként, érdekeinket megfelelő módon fogják képviselni a szavazataink által megszerzett állásaik betöltése után, a valóság viszont másként fest. Önök 25 éve rendszeresen becsapnak és elárulnak minket, a választópolgárokat, akik az Önök állásait szavazatainkkal biztosítjuk.

Miként higyjünk Önöknek, ha 25 év alatt nem sikerült Marosvásárhelyen kétnyelvű utcanévtáblákat kihelyezni, milyen érdekvédelem az, amelyik ezt a jogos kérést nem hajlandó a szavazópolgárok tisztelete jegyében megoldani. A kétnyelvű utcanévtábla ügy nem egy nehéz ügy és Önök azt álítják, hogy munkahelyeket és jövőt akarnak biztosítani a magyar közösségnek. Hogyan akarják ezt tenni miközben 25 éve nem mernek magyarul megszólalni a tanácsban, pedig ezt a jogot, ami az Önök kötelessége, törvények szavatolják?

Sajnálatos módon a februárban megszavazott városi költségvetés  1 millió lejes tétele, amelyet Ön szerint kétnyelvű utcanévtáblákra különítettek el, eltűnt. Bizonyára a pénzt más célokra költötték el, sajnálatos, hogy miközben a város Európai Kultúrális Főváros szeretne lenni, ennek vezetése a  többnyelvűséget nem értékeli, sőt ha tehetné minden egyes magyar feliratot eltűntetne a városból.

Végezetül engedje meg, hogy Boldog Új Évet kívánjunk annak reményében, hogy  2016-ban Ön és RMDSZ-es munkatársai ígéreteik mellett  mindent megtesznek azért, hogy Marosvásárhelyen, ahol a legnagyobb romániai magyar közösség él, megjelenhessenek már végre a kétnyelvű utcanévtáblák.

Üdvözlettel,

Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen gerillacsoport

Share Button
Ennyien olvasták: 737

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.