Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Karácsonyi vásár helyi kézművesek alkotásaiból

Központ december 5, 2013 Társadalom

Karácsonyi vásár helyi kézművesek alkotásaiból

p7

Hétfőn nyílt meg az idén már 14. alkalommal megszervezett karácsonyi vásár a Philothea Klubban (Kossuth utca 2. szám). Belényesi Gabriella, a klub vezetőjének elmondása szerint a bazár az egyedi, kézműves tárgyakat hivatott népszerűsíteni, emellett pedig helyi, tehetséges alkotóknak biztosít teret arra, hogy a marosvásárhelyi lakosság megismerje műveiket, illetve némi pénzt is kapjanak a tárgyaikért.

„Tizennégy évvel ezelőtt barkácskörrel indult a vásárunk, amely során az elkészült tárgyakat kiállítottuk a klubban, és szimbolikus összegért árusítottuk azokat, a bevételből pedig a Philotheát támogattuk. Időközben karitatív központok is bekapcsolódtak, négy évvel ezelőtt pedig megnyitottuk a vásárt a város kézművesei előtt is” – mondta el Belényesi.

 

p2

p1

Hozzátette, hogy bár idén kevesebben jelentkeztek a portékáikkal – 12 alkotó munkái vannak kiállítva, és még három személy csatlakozik a napokban –, van olyan hobbyművész is, aki tízedik éve hozza be Mikulás táján a tárgyait. Az alkotók életkora eltérő, minden korosztály tárgyait meg lehet találni, vásárolni, és legtöbbjük Marosvásárhelyről jelentkezett, de vannak néhányan a Nyárádmentéről is. Az eladott tárgyak értékét teljes egészében megkapja annak készítője, ekképp a klub ingyen ajánl bemutatkozási lehetőséget a művészeknek.

p3

p4

p5

A kirakodóvásárnak berendezett tágas, fényes szobában találunk értékes nemezelt tárgyakat – tarisznyát, pénztárcát –, ékszereket, de karácsonyfára aggatható mézeskalácsot, csipke- és szalmadíszt, egyedi bőrpénztárcát és táskát, nagy műgonddal elkészített, féldrágakővel díszített ékszereket, emellett pedig egyszerű ám fantáziadús fülbevalókat is. A Philotheában vásárolhatunk borzasztó időigényes, egyedi dombormintázatú, préselt mézeskalácsot, amely két lány keze munkáját dicséri: egyikőjük fából faragja ki a mézeskalács mintáját, a másik lány pedig – aki nemrégiben veszítette el látását – a nyers tésztát nyomogatja rá a mintára, és sütik meg.

p6

p8

p9

„Kisiskolásoktól nyugdíjas korúig minden ide látogató talál magának vagy barátainak, hozzátartozóinak vásárfiát, hisz nem csak a tárgyak, hanem az áruk is változatos. A legolcsóbb alkotás egy lejbe kerül, a legdrágább pedig 150 lej körül van” – mondta el Belényesi.

Aki egyedi ajándéktárgyat vásárolna, az december 20-áig, a Kossuth utca 2. szám alatt teheti meg.


Share Button
Ennyien olvasták: 433

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.