Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Kastélykörutakat szerveznek Erdélybe is 

Nemes Gyula április 9, 2018 Társadalom

Az Arché Egyesületet kilenc fiatal hölgy hozta létre azzal a céllal, hogy felkutassa és közismertté tegye azt a kulturális örökséget, amelyhez ma az erdélyi értékek is tartoznak. Az egyesület megalakulása óta igen széleskörű és gazdag tevékenységet fejt ki, amelynek része a Castle Break elnevezésű túra is. Ezt idén már hatodik alkalommal szervezik meg április és november közt.

Erdély, Székelyföld óriási kulturális, építészeti, néprajzi örökséggel rendelkezik, amit örvendetes módon egyre többen észrevesznek. Az itt megtalálható várak, kastélyok, udvarházak, templomok, régi, hagyományos porták látványa több ezer külföldi turistát vonz szinte a világ minden tájáról, de elsősorban Európából. Ugyanakkor a táj, a rendezvények, a hagyományápolás is vonzó lehet a látogatók számára. De Erdélyt, Székelyföldet egyre több moldovai és havaselvi látogató is „felfedezi”, és igyekszik megismerni közelebbről. Ez köszönhető többek közt annak a fiatal építészekből, művészettörténészekből álló csoportnak is, akik az Arché Egyesületbe tömörültek és céljaik közt szerepel a kulturális örökség feltérképezése, dokumentálása, rögzítése és közkinccsé tétele is.

Az egyesület tagjai mára már több mint 1000 kastélyt és udvarházat leltároztak fel és dokumentáltak Románia-szerte, és az információk egy részét megosztották a honlapjukon. 2015-ben és 2016-ban Nyári iskolákat szerveztek olyan fiataloknak, akiket a kastélyok revitalizációja érdekel. 2013-tól 30 túrát szervezetek a Castle Break projekt keretén belül, amelyen több mint 1000 érdeklődő vett részt.

Székely hagyományok, Erdély bástyái és a Maros gyöngyszemei

A Castle Break túrákra online lehet jelentkezni a www.castlebreak.ro honlapon, ahol azt is megtudhatja az érdeklődő, hogy milyen útvonalak közül választhat. A lehetőségek közt olyanok is szerepelnek mint: Erdély bástyái, Székely kastélyok és hagyományok, Az ünnepies Erdély, A többnyelvű Erdély vagy A Maros gyöngyszemei. De a szervezők több moldvai és havaselvi célpontot is megjelöltek. Sőt még egy dobrudzsai is helyet kapott ezek közt. Az 1-3 napos túrák mindenike Bukarestből indul és oda tér vissza olyan célpontokat érintve, amelyek kevésbé ismertek a nagyközönség előtt.

A székely kastélyok és hagyományok iránt érdeklődők meglátogathatják a túra során a miklósvári Kálnoky-kastélyt és múzeumot, az olaszteleki és a vargyasi Dániel-kastélyt, a zabolai Mikes-kastélyt, de Tusnádfürdő és Székelykeresztúr látványosságait is. A Maros folyó mentének gyöngyszemeire kíváncsiak először Segesvár azon részét nézhetik meg, amely ma az UNESCO világörökség része, majd a görgényszentimrei Rákóczi-Bornemissza-kastélyt csodálhatják meg. Innen Gernyeszegre vezet az út, ahol a Teleki-kastély történetét ismerhetik meg, és találkozhatnak azokkal a fiatal szakemberekkel és egyetemistákkal, akik az épület revitalizációján fáradoznak. Az idei turné az „Emberek az örökségvédelemért” elnevezést kapta és ennek keretében a túrázók találkozhatnak olyan építészekkel és vállalkozókkal is, akik az épített örökség újjáélesztésén munkálkodnak. Innen a túrázók Szászrégenbe utaznak, ahol egy hangszerkészítő műhelyét tekinthetik meg, mielőtt nyugovóra térnének. Másnap a marosvécsi Kemény-kastélyt láthatják, majd az ujlai gyümölcsösben piknikezhetnek.

Az egyesület honlapján közzétett információk szerint a szervezők célja, azon túlmenően, hogy felhívják a figyelmet a kulturális örökség megismerésének szükségességére és védelmére, hogy odairányítják vagy kalauzolják a turistákat.

Share Button
Ennyien olvasták: 926

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.