Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Kerekasztal-beszélgetés a Kultúrpalota szomszédságában építendő parkolóházról

Központ december 12, 2013 Társadalom

Kerekasztal-beszélgetés a Kultúrpalota szomszédságában építendő parkolóházról

kultigarazs

A tervek szerint jövő évben kezdik el annak az ötszintes, négyszáz férőhelyes parkolóháznak a megépítését, amely a volt Baross Gábor (Horea) utca 11-13. szám alatt kapna helyet. A tájidegen, a belváros esztétikai és építészeti jellegével nem összhangban álló acélmonstrum veszélyeztetné a Kultúrpalotát és a Nyugdíjpalotát is, és az építkezési engedélyek hitelessége is kérdéseket vet fel. Megépítésének következményeiről tartottak kedden sajtótájékoztatót politikusok és szakemberek, illetve aláírásgyűjtés is indul a terv megakadályozása érdekében.

Keresztes Géza műépítész, műemlékvédelmi szakember is jelen volt a kerekasztal-megbeszélésen, és elmondta, hogy a parkolóház óriási forgalmat eredményezne a Horea utcában, amely által okozott rezgések veszélyeztetnék a Kultúrpalotát, emellett pedig növelné a csúcsidőben amúgy is borzasztóan zsúfolt főtéri autósforgalmat.

„Elengedhetetlen egy többszintes épület felhúzásakor az alapásás, amely káros hatással lenne a szomszédságában lévő A kategóriás műemlékre, illetve a Nyugdíjpalotára. Emellett felvetődik az a kérdés is, hogy a parkolóházat nyitottra, avagy zártra tervezik. Ha az előbbi, akkor a zajkeltés is negatív következményekkel jár a műemlékre nézve. Egyszóval nem látom lehetségesnek a terv megvalósítását jelenlegi állapotában” – mondta el Keresztes.

Nyomásgyakorlás a magántulajdonban lévő ingatlanok gazdáira

Benke István építész – aki hasonlóan az acélmonstrum megépítése ellen tette le a garast – kifejtette, hogy a Horea utcai garázsok, amelyek felszámolásra kerülnének a parkolóház megépítésekor a város tulajdonát képezik, így azt törvényszerűen használhatja a városvezetés, ám az utca elején lévő ingatlanok magántulajdonban vannak. Benke azt is hozzátette, hogy ezen házak tulajdonosait nyomásgyakorlással és fenyegetéssel próbálták „meggyőzni” arról, hogy egyezzenek bele területük kisajátításába, ezáltal elgördítve a parkolóház megépítése előtt álló jogi akadályokat.

„Nagyon fontos a talajmechanikai hatástanulmányok elvégzése az építés előtt. Tény, hogy mélygarázs kialakítása lenne az ideális, ám az sokkal többe kerülne. Elméletileg megvalósítható a parkolóház, de nem mindegy, hogy milyen áron. Szecessziós örökségünket óvni kellene” – figyelmeztetett Benke István.

Új tanácsi határozattal semlegesíteni a régit

Soós Zoltán tanácsos, a Maros Megyei Múzeum igazgatója is ellenzi a parkolóház megépítését, és úgy véli, hogy bár a Kultúrpalota mögötti területet üdvös lenne rendezni, oda egy kultúrközpont létrehozását indítványozná, és szorgalmazná, hogy a parkolóház megépítését elnyert cégnek egy más területet ajánljanak fel eredeti projektjét megvalósítandó. „A műemlék szomszédságában kizárólag kultúrával kapcsolatos fejlesztést tudnék elképzelni, például egy digitális könyvtár kialakítását egy olyan épületben, ahol a mára már a színházat kinőtt könyvvásárt, de egyéb kulturális rendezvényt is meg lehetne szervezni” – vélekedett Soós.

Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e akadályozni, hogy a tervet a jelenlegi formájában megvalósítsák, Soós elmondta, hogy bár két éve érvényben van a vonatkozó tanácsi határozat, szerinte mégis elképzelhető, hogy egy újabb elfogadásával megsemmisíthető a jelenleg kifogásolt. „Elméletileg ez megoldható, ám nagyon gyakran, ha a városvezetésnek nem tetsző javaslattal áll elő egy képviselő, azt elnapolják, és nem tűzik napirendre” – vallotta Soós.

Felvetődött az a kérdés is, hogy miként kapott építkezési engedélyt a vállalat, hiszen a vonatkozó törvény értelmében nemcsak a műemlékeket illeti meg a kitüntetett védelem, hanem az azokat körülvevő területet is. Soós Zoltán tudatta, hogy a Maros Megyei Művelődési Igazgatóság – melynek vezetője Nicolae Baciut – kibocsátotta az építkezési engedélyt, ám erre az Országos Művelődési Igazgatóságnak is rá kell bólintania.

Aláírás gyűjtés az egyházi irodákban

A sajtótájékoztató szervezője, Kovács István Dávid elmondta, hogy aláírásgyűjtést kezdeményez a projekt megvalósítása ellen, a szignókat pedig minden marosvásárhelyi egyházban le lehet adni hétköznaponként, illetve templomozás után is. Arra buzdítja Marosvásárhely lakosait, hogy éljenek e lehetőséggel, és ekképp próbálják megóvni a magyar szecesszió egyik legszebb épületét, városunk jelképes műemlékét.

Share Button
Ennyien olvasták: 397

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.