Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Keresztény lovastábor mozgássérülteknek

Központ szeptember 4, 2014 Társadalom

„Nincs korlátja annak, amit együtt tudtok csinálni, ha lovad a részeddé válik.”

Keresztény lovastábor mozgássérülteknek

l1

Egy hete érkeztek haza a táborlakók a Szentegyházától 3 kilométerre levő, Erdély-szerte egyedülálló Hargita keresztény tábor központból, ahol mozgássérültek számára szerveztek lovastábort. A központ egyedi lehetőségekkel van felruházva, ugyanis a helyiség megteremti a körülményeket a mozgássérültek számára ahhoz, hogy akadálymentesen tudjanak közlekedni.

 

Ifj. Csutor András sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a tábor főszervezői, Jancsó István, az Olympicus Sport Klub alelnöke és Simon András, a Marossárpataki Újjászületés Egyesület elnöke a több mint negyven személy részére helyet biztosító tábor szervezésének már nyár elején nekifogott, ám munkájuk nem ért véget az induláskor, ugyanis a tábor koordinálása, a program szervezése az utolsó napig része volt foglalkozásuknak. A vezetők munkáját szorgos önkéntesek és külön meghívottak könnyítették meg.

l2

Az egyhetes táborban 46 személy vett részt, és a korosztály nem volt meghatározva, csupán annyi, hogy kizárólag mozgássérültek vehetnek részt, mindenikük egy-egy felügyelővel.

„A résztvevők a hét minden napját áhítattal kezdték, amit a meghívott lelkészek tartottak. A visszajelzések alapján az emberek fontosnak tartják, hogy a fizikai épülés mellet – amit a lovas élményterápia biztosított – lelki épülésben is részt vegyenek” – tudtuk meg. A szervezők külön meg szeretnék köszönni a lelki táplálékot, az áhítatokat Gergelyfi György református lelkipásztornak és Kis Ottó baptista misszionáriusnak.

A lelki épülés mellet a fizikai épülésre fektettek nagy hangsúlyt a szervezők, emiatt pedig köszönetet szeretnének mondani a lovas vezetőknek, akik alázatos és segítőkész munkájuk mellett, lovaikkal biztosították a táborban az élményterápia létrejöttét (lovas vezetők: Ferenczi Margit, Csíki Attila, Sándor Péter és nem utolsó sorban Szász Anna, aki Debrecenből érkezett).

l3

„A tábornak egy külön meghívottja és egyben példaképe is volt: dr. Hajdi László, aki Magyarországról, Vácrátótról érkezett a párjával, a Veló tanyáról. László volt az a személy, aki színesebbé tette a programokat, és jó tanácsokkal látta el a lovaglásban résztvevőket. Dr. Hajdi Lászlóról tudni kell, hogy mozgássérültként nagy sikereket ért el lóháton. Otthon egy lovastanya vezetője, a jól ismert Veló tanyáé. A tanyáján az élménylovaglás mellet gyakorolni lehet a lovas terápiát, amiből egy darabot magával hozott a mi táborunkba is. Bemutatott és átadott a tábornak egy speciális hámot, nyerget, ami megkönnyítette a mozgássérültek lovaglását. Ezen szerszám nagy segítséget és biztonságot nyújtott nekik, ugyanis egy deréköv és négy biztosító bőr kötél óvta a lovaglót attól, hogy leessen a ló hátáról. A jó tanácsok mellet magára vállalta a tábori filmklub vezetését, és utolsó este az igazi tábori hangulat megteremtésére a nóta- és énekest megnyitását” – tette hozzá a tábor sajtóreferense.

A táborban résztvevők visszajelzése alapján idén is jó, élményben gazdag, lelkiekben dús tábort zártak. A szervezők ígérete szerint jövőre ismét megszervezik a tábort, ha lehetséges sokkal nagyobb létszámmal, hiszen mindenkinek meg kell adni az esélyt a fejlődésre, amit akár lovas élményterápia segítségével érhetnek el.

Share Button
Ennyien olvasták: 674

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.