Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Kertcsodák a székelység fővárosában is!

Központ július 22, 2016 Társadalom

Már több hete annak, hogy Maros megyében is első alkalommal meghirdették a „Legszebb konyhakertek” versenyét, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete, Maros Szervezet koordinálása alatt. Ezen időszak alatt beindult a kertek szemrevételezése, annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb és legszebb kerüljön kiválasztásra, ezzel is értékelve a kertművelők, gazdák munkáját.

13699393_1139213939471931_929114420_o

Már az első néhány kertszemle során bebizonyosodott, hogy nehéz döntés előtt áll a zsűri, hiszen a minőség, az odaadás és a kert iránti szeretet a kertek többségénél megmutatkozott, de a kedves és lelkes fogadtatás terén sem volt ok panaszra.

– Nagyon örülök annak, hogy akadtak olyan személyek, akik vették a bátorságot és beneveztek a „kertszépségversenybe”. Beigazolódott az, hogy a mindennapi munka a kertben meghozza gyümölcsét, hiszen szebbnél szebb helyeken jártunk. Ezek között voltak olyanok is, akik próbálnak lépést tartani a modern technikai eszközökkel, így nemcsak a hagyományos kertgazdálkodást folytatják, hanem a korszerű felszereléseket is beszerezik. Például különböző csepegtető berendezések használata – nyilatkozta Síkó László kertészmérnök, aki az RMGE Maros felkérésére fogadta el a zsűri szerepét.

A város forgatagában is lehetséges a kertészkedés

A nagyváros forgatagában, az állandó közlekedési zavarok közepette nem is gondolná az ember, hogy vannak még olyan helyek és kertművelő személyek, akik nagy gonddal és odaadással művelik kertjüket.

A zsűri számára különlegességként szolgált Bălășoiu Ilona gazdasszony kertje, aki saját maga termeszti és gondozza vegyes kertjét, sőt még a fákat is ő metszi meg. A munka oroszlánrészét egyedül végzi, megtesz mindent, ami erejéből és idejéből telik, ez persze a kert szépsége és sokszínűsége vissza is tükrözi.

bălăşoiuilona1

De megemlítendő még a Mezősámsondon élő Harmath Anna kertje, ahol a rendezettség és a gondozottság lenyűgöző volt, illetve a mezőpaniti Nagy Dániel, ahol főleg a fűszerpaprika termesztésére figyelt fel a zsűri, a szintén mezőpaniti Bodó Gyula modern technológiával ellátott csepegtető rendszere, illetve a Keresztesi András családi kertje, ahol több évtizede munkálkodnak vegyszermentesen, ahol már a kis unoka is részt vállal a gondozásban.

NagyDániel_mezőpanit1

A zsűri pozitív visszhangra talált, nagy örömükre szolgált, hogy Maros megye az erdélyi társadalom életében ilyen fontos szerepet tölt be a konyhakertek ápolása, illetve a bio módszerek alkalmazása terén.

– A kertek gondozottak voltak, látszott rajtuk, hogy szívesen művelik őket. A fogadtatás is nagyon jó volt, tetszett, hogy közvetlenek voltak. Továbbá különlegesség, hogy egy helyen a kertben a borsót hüvelyesen fogyasztanak, ez új volt számomra – mondta Varga Tímea zsűritag, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kertészmérnöki karának negyedéves hallgatója, aki az RMGE Maros egyik ösztöndíjasa.

 Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 2513

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.