Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Készülődés télre

Központ szeptember 11, 2014 Társadalom

Dunszt vagy szalicil?

Készülődés télre

Lejárt a nyár, beköszöntött már az ősz. A gyermekek iskolába készítése mellett a télre való felkészülés is foglalkoztatja az embereket. Akinek saját kertje van, begyűjti az év folyamán termesztett zöldségeket, gyümölcsöket, mások piacra vagy nagyáruházba mennek. Mai lapszámunkban afelől érdeklődtünk, hogy ki hogyan készül a hideg évszakra. Milyen befőtteket tesznek el? Honnan szerzik be a hozzávalókat? Hogyan tartósítják? Illetve néhány befőzési receptre is kíváncsiak voltunk.

     

 

Nagy Erika háziasszony eperből, barackból, csipkebogyóból, málnából, szederből, szilvából készít lekvárt. Ezek mellett zakuszkát, padlizsánt, uborkát, hordós káposztát, sült paprikát tárol télire a kamrájában. A lekvárokat cukorral, a többit szalicillal tartósítja. A termények jó részét saját kertben termeszti, de piacról is vásárol. Erika a sült paprika eltevési módját is megosztotta velünk: „A paprikát szénen sütöm, majd egy edénybe teszem és lesózom. Így könnyebben le lehet pucolni. Miután kihűl, adagolom és lefagyasztom. Fogyasztás előtt készítek egy cukros-sós-ecetes levet és a paprikákat beleteszem, majd egy kis olajjal meglocsolom.”

„Az eltett házi dolgoknak nincs párja”

Ábrahám Csilla pedagógus régebb savanyúságot, befőttet, zakuszkát tett el télire, de ma, tárolási hely és idő hiánya miatt nem tud ezzel foglalkozni. „Hogy őszinte legyek, idén csak eperlekvárt főztem, amit nagykereskedőtől vásároltam meg, de nem tettem bele tartósítószert, mert a hűtőben tárolom. Ha lenne rá módom, akkor szívesen készítenék mindent télire, a terményeket piacról vásárolnám meg és tartósítószerrel tenném el. Szerintem az eltett házi dolgoknak párja nincs.”

Mezey Sarolta lapszerkesztő is sok mindent szokott eltenni télire. „A zakuszkától a padlizsánig, paradicsomléig, a kompóttól a savanyúságig mindent elkészítek. A termények zöme édesanyámék kertjében terem, de a padlizsánt a piacról vesszük. Többféleképpen tartósítok, a savanyúságokat sóval, ecettel teszem el, de a befőtteket szalicillal. Sajnos, rég nem aszaltam gyümölcsöt, lehet, hogy idén megpróbálom. Mert ez lenne az igazi.”

Incze Lenke nyugdíjas savanyúságnak télire uborkát, zöld paradicsomot, paradicsompaprikát, káposztát tesz el. De készít befőtteket, dzsemeket, padlizsánt, paradicsomlevet, piros paprikát színesíteni, ételízesítőket ledarált zöldségből. Az alapanyagok nagy részét a piacról szerzi be. Tartósítószert nem használ. „A tartósítást úgy oldom meg, hogy, amit forrón teszek el, azokat lefedés után a tetejére fordítom, és utána száraz dunsztba teszem. A meggybefőttbe semmit sem teszek, megrakom az üveget és jól megdunsztolom, aztán ereszt magának levet. A savanyúságot pedig ecettel és sóval tartósítom” – tájékoztat a nyugdíjas hölgy.

„Az igazi székelykáposztát fejesen teszik el”

Molnár Szabolcs fiatal, Marosvásárhelyen élő számítógép-programozó a szülőfalujában tapasztaltakat és a nagymamájától, édesanyjától tanultakat mondta el nekünk:

„Az én télire való készülődésem egyelőre abból áll, hogy vettem 20 kiló padlizsánt, azt odahaza, falun megsütötték, és elrakták a fagyasztóba. Majd veszek egy sonkát a kibédi vágóhídon, amit házilag megfüstöltetünk, és vásárolok majd 2 zsák pityókát is. Annál több nem fér el a kamrában. Odahaza édesanyám sokkal komolyabban készül a télre. Minden évben termel uborkát, amit kétféleképpen szokott eltenni. Az egyik egy fokhagymás ízű felvágott uborka savanyúság. A másik egy sokkal komplexebb recept: egy 50 literes hordóba elkészítjük a levet, majd mindenféle zöldséget bele lehet rakni egészben: uborkát, káposztát, zöld paradicsomot. De lejegyeztem néhány évvel ezelőtt nagymamámtól az igazi fejes székelykáposzta eltevési módját is: igen fontos a hordónak a kapros, csomboros fövő vízzel való kiforrázása, amelyet letakarva egy jó fél óráig benne is hagyunk, s csak aztán öntjük ki. Az igazi székelykáposztát fejesen teszik el. (A gyalult vagy sarvalt káposzta roppant lenézett dolog az igazi székely háziasszony előtt !). A kemény, jó tömött fejeket külső lapijától megtakarítva, a torzsáját kúpalakúan kivágjuk egy hegyes kés kanyarításával. Az így kapott lyukakba nem őrölt, hanem durván törött (borsó nagyság általában!) sóval megtöltjük. A fejeket a sóval megtöltött lyukakkal felfelé irányítva berakjuk a hordóba. Minden réteg közé egy-egy szál csombort és kaprot teszünk. Ha hideg a pincénk langyos, ha jó meleg, úgy hideg vizet töltünk rájuk addig, amíg ellepi az egészet. (Később az apadó vizet utána kell pótolni!) A tetejére egy keményfa deszkát teszünk, s azt tisztára mosott, nem porló kővel lenyomtatjuk. A káposzta beéréséig forgatni is kell. Ez székelyül azt jelenti, hogy naponként a csapon kb. feléig a levet kiengedjük egy fazékba s aztán a tetején felöntjük újból. Így a káposztalé mozgásba jön. Az érését a tetejét ellepő hab jelenti, amelyet le kell takarítani. Az így elsózott káposzta (azaz besavanyított) pünkösdig is eltart, nem romlik meg, ha hűvös pincében tartjuk. Jól jegyezzük meg, hogy Isten ellen való vétek tormát tenni belé, ami a káposztának csípős, tubákos ízet ad.

Persze a fagyasztóba is rakunk el a zöldségekből, megvan a módja, hogy mit lehet csak úgy leszedés után elrakni, és van, amit előbb meg kell főzni. A legkalandosabb úton a hagyma kerül a kamrámba. A hagymát is otthonról hozom mindig. Amikor odahaza a hagymát kiszedjük, először a szénaföldre rakjuk ki pár órára, hogy száradjon le a föld róla, majd felszedjük, és felvisszük a padlásra, hogy tejesen kiszáradjon. A padlás után a pince legsötétebb és lehetőleg száraz sarkába kerül, ahol meg külön le is takarjuk, mert ha fény éri, akkor tavasszal korán kizöldül és ellágyul. Aztán innen, a pince melyéről vándorol szép apránként át az én kamrámba.”

Share Button
Ennyien olvasták: 987

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.