Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Kialakult az RMDSZ jelöltjeinek a sorrendje

Pál Piroska szeptember 21, 2016 Társadalom

Az számít, ki számolja a szavazatokat

Késő estébe nyúló gyűlésen rangsorolták a Maros megyei RMDSZ-es képviselő- és szenátoraspiránsokat. A több mint másfél óráig tartó művelet és négyszer újraszámolt szavazatok végeredménye tartogatott meglepetéseket is. Szenátori mandátumra befutó helyet szerzett Novák Zoltán Csaba, egy második mandátum elérése esetén Jakab István. A képviselői jelöltlista első három helyére Vass Levente, Csép Andrea és Császár Károly került.  

dsc07670

Közismert, hogy a Maros megyei, Bukarestben tevékenykedő honatyák mind átadják a stafétát a következő generációnak, és mivel több személy is jelöltette magát, mint ahány bejutó helyre számíthat az RMDSZ, 169 személy gyűlt össze a Kultúrpalota kistermébe a sorrend meghatározása céljából.

Az RMDSZ „öregei” búcsúztak

A rangsorológyűlést Péter Ferenc, Maros megyei tanács elnöke nyitotta meg, aki szerint történelmi értékű váltás zajlik és az RMDSZ jövője pecsételődik meg.

Ezután az RMDSZ „öregei” vonták meg az elmúlt 26 év mérlegét, először Markó Béla fejezte ki nem épp felhőtlen örömét a fordulat kapcsán, de biztosította a jelenlévőket, hogy a generációváltással nem következik be szemléletváltás is a szövetségben. „Egyes vádak ellenére, nem vagyunk kiégettek, kopottak, lendületüket vesztettek, és bár jóval többet szerettem volna megvalósítani mandátumaim alatt, a magunk munkáját elvégeztük” – értékelte Markó. Borbély László szerint jól felkészült csapat váltja őket Bukarestben, akiknek erőt, bizalmat, összefogást és hitet kívánt. Kelemen Atilla rövid beszámolója után a más pártokba átigazolni szándékozó kollégáit figyelmeztette, hogy a versenypártok szavatossága lejárt, és „ők osztják már a lapokat”. Kerekes Károly nem volt jelen munkára hivatkozva, így rövid jelentését Gál Éva olvasta fel.

A jelöltek bemutatkozása

A szenátorjelöltek bemutatkozását Brassai Zsombor kezdte, és elmondása szerint az elmúlt 15 évének éjjelét-nappalát az RMDSZ foglalta le. A szenátori munkáját úgy szeretné hangolni, hogy folyamatosan kommunikáljon azokkal, akik beleütköznek a törvények rosszul megírt szabályozásaiba. Szerinte minél közelebb kell kerülni az emberekhez.

Jakab István beszámolt eddigi tevékenységéről, elmondta, egyrészt Romániában, másrészt Brüsszelben dolgozott, fél éve a Környezetvédelmi Alapot vezeti. Arra kérte a küldötteket, hogy helyezzék előtérbe a szakmaiságot és a tapasztalatot, és gondolkozzanak egy erős parlamenti jelenlétben.

Kozma Mónika szerint minden politikai döntésben elsődlegesen a magyarok érdekeit kell szem előtt tartani, és úgy véli, jó szervezőkészséggel minden probléma megoldható.

Novák Zoltán a kultúra és oktatás területén szeretne tevékenykedni, erre a munkára determinálja az egyetemi oktatói tevékenysége.

Balogh József elmondta, nem megélhetés miatt menne Bukarestbe, hanem tapasztalatával segíteni a munkát a mezőgazdasági szakbizottságban, de a magánszektorért és az oktatásért dolgozna.

Császár Károly korábban MPP-tag volt, de most 15 éves jegyzői tapasztalata segítségével oldaná meg az önkormányzatban felmerülő problémákat.

Csép Andrea született örökmozgónak vallja magát, és úgy véli, hogy ha megállta a helyét Maros megye önkormányzatában, akkor a román fővárosi törvényhozásban is teljesíteni tud majd. Ígéri, hogy telefonszámát nem foga lecserélni akkor sem, ha képviselő lesz.

Fodor Sándor József az oktatási rendszerben szeretne tevékenykedni.

Hamar Alpár Benjámin bemutatkozójában elmondta, az ő vére is folyt a forradalomkor, amikor két golyó érte a lábát. A fakivágások és a kombinát szennyezése ellen emelte fel a szavát legutóbb. Elmondása szerint román szavazatokat is tud hozni, és meg tud mozgatni olyan embereket is, akik megcsömörlöttek az RMDSZ-től.

Soós Zoltán szerint Bukarestben most az lesz fontos, hogy Székelyföld nyertesként kerüljön ki a régiósítási folyamatból, és szerinte ezt a folyamatot történészként elő tudja mozdítani.

Tubák Nimród az ifjúság jelöltjeként arra kérte az egybegyűlteket, hogy ne sajnálják a tudásukat átadni. Tubákot a Maros Megyei Egyeztető Tanács az 5. helyre rangsorolta, ezért nem is tüntették fel a nevét a szavazólapon.

Vass Levente az egészségügyi szakbizottságban szeretne dolgozni, a betegek oldaláról közelítené meg az egészségügyet. Szerinte a szervezetben az egymás mellettiség, az egymás komplementáris kisegítése a legfontosabb.

Szoros eredmények a rangsoroláson

A szenátori listát Novák Csaba Zoltán vezeti 89 szavazattal, a második Jakab István 84, a harmadik Kozma Mónika 83, az utolsó pedig Brassai Zsombor 78 szavazattal. Ami a képviselőjelölti listákat illeti, első helyen Vass Levente 117 vokssal végzett, utána következik a csupán 1 vokssal kevesebbet szerző Csép Andrea. Őt követi Császár Károly 88, Soós Zoltán 71, Fodor József 51, Balogh József 38 szavazattal, a sort pedig Hamar Alpár Benjámin zárja, mindössze 20 vokssal.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1195

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.