Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Kié a Tudományos és Technológiai Park?

Központ április 5, 2019 Társadalom

Érdekes momentum volt a marosvásárhelyi városi önkormányzat legutóbbi, március 29-i ülésén a Tudományos és Technológiai Park létrehozásáról szóló szavazás. A tanácsosokat meglepetésként érte az ülés elején kézhez kapott, de időközben megváltoztatott határozattervezet, amely különbözött az illetékes bizottságok által előzetesen jóváhagyott verziótól. Ez egy „ajándékot” is tartalmazott az UMFST számára: az S.C. Science City for Research and Medical Informatics SA részvényeinek mintegy 50%-át, amely a kereskedelmi társaság a park leendő adminisztrátora. Az „ajándék” szükségességét az egyetem rektora, Leonard Azamfirei egy hirtelen jött igényléssel indokolta, mindössze két héttel a projekt indítása előtt, nevezetesen: az UMFST csak akkor vesz részt a – már finalizálási szakaszban lévő – projektben, amennyiben ingyenesen a tulajdonába kerül a S.C. Science City for Research and Medical Informatics SA részvényeinek fele, ellenkező esetben kilépnek.

A S.C. Science City for Research and Medical Informatics SA kereskedelmi társaság – amelynek fő részvényese Marosvásárhely városi tanácsa – tulajdonát képezi, többek között egy nagyon értékes, és a befektetők számára igen vonzó, közel egy hektáros telek a város központjában, melynek becsült értéke mintegy egymillió euró, és amellyel kapcsolatban az Állami Számvevőszék is már több ízben vizsgálódott a telekadó ügyében.

Túl azon, hogy egy ilyen, bizonyos ígéretek fejében kierőszakolt „ajándék” minden bizonnyal törvénytelen, az is furcsa, hogy ennek az abszurditásnak támogatóiban nem vetődött fel a kérdés: mi lesz a részvények sorsa, ha az UMFST (vezetősége), a rá jellemző módon, hirtelen meggondolja magát, és úgy dönt, hogy kihátrál a projektből, továbbá nem biztosítja a társfinanszírozást, miután a részvények 50%-ának birtokába kerül? És amennyiben a pénzügyi hatóság visszautasítja a projektet? Mert abban az esetben az UMFST-nek nyilván megmaradnak a részvényei, valamint az egymillió euró értékű telek fele, a helyi tanács pedig hoppon és park nélkül marad.

Mindenképpen dicséretet érdemelnek az RMDSZ városi tanácsosai, akik ellenálltak a zsarolásnak, és az eredeti határozattervezetet hagyták jóvá, ezzel automatikusan kizárva az említett második, az UMFST számára kedvező verziót, és visszautasítva a részvények ötven százalékának átengedését egy olyan egyetem számára, amely az utóbbi időben sportot űz a magyar oktatók zaklatásából.

Az egyetem rektorának, Leonard Azamfireinek a magatartása – aki folyamatosan az egyetemi szenátus jobbára általa befolyásolt – döntéseivel takarózik – egyre autoriterebb és intenzívebb a magyar oktatók ellen és a vásárhelyi magyar nyelvű orvosképzés ellehetetlenítésére irányul. A legutóbbi példa erre az, amikor március 20-án az egyetem szenátusának döntése értelmében megrovásban részesítettek 29 magyar nyelvű oktatót, akik nem tartották be a vezetőség abszurd határozatát, amely azt írja elő, hogy a magyar diákok vizsgatételeit a román anyagból fordítsák, ez pedig automatikusan kizárja a magyar nyelvű kurzusokat a bibliográfiából.

A jelenleg többséget alkotó RMDSZ-es városi tanácsosok azon döntése, miszerint nem bízták a város sorsát egy olyan intézményre, amely – a rektori direktívák mentén – az utóbbi években folyamatosan és következetesen a magyarság ellen irányuló nacionalista, soviniszta politikát folytat, mindenképpen üdvözlendő.

Központ

Share Button
Ennyien olvasták: 684

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.