Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Kőkemény télre számíthatunk, sok csapadékkal

Központ augusztus 31, 2015 Társadalom

Másfajta tél jön idén, mint amit az elmúlt években megszokhattunk.

Az idei El Nino olyan természeti csapásokat okozhat, amelyeknek súlyossága csak azokhoz fogható – a kaliforniai földcsuszamlásoktól az ausztrál bozóttüzekig – amelyek az 1997-98-as rekordévben pusztítottak.
Az El Nino (spanyolul: a kisded) ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor 2-7 évente felbukkan, akkor eltérő intenzitással ugyan, de az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.

A NOAA szerint az idei El Nino “jelentős és erősödik”. Mivel az év jelenlegi szakaszában a jelenség minden idők második legerősebbike, a Bruce Lee nevet kapta. A szakemberek szerint több mint 90 százalék a valószínűsége annak, hogy 2015-2016 telén áthatol az északi féltekére, és mintegy 85 százalék annak az esélye, hogy 2016 tavaszán is tart még.

Európában ezek alapján heves hóviharokra, rengeteg csapadékra lehet számítani. Dél-Amerikában akár 9 hónapon át tartó erős esőzés, áradás várható a mostani jelenség során, Ausztráliában pedig újra hatalmas szárazság. A klímaszakértők azt mondják, a globális felmelegedés csak még tovább erősíti a pusztító természeti jelenséget.

Forrás: kiskegyed

Share Button
Ennyien olvasták: 654

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.