Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Komoly hozzáállás, munka, pontosság – a vállalkozás feltételei

Nemes Gyula július 1, 2016 Társadalom

Gombos József 1967. november 7-én született Nagyölyvesen, ahonnan 1975-ben családjával Marosszentkirályra költözött. Azóta is ott él. A marosszentkirályi elemi osztályok elvégzése után a marosvásárhelyi Faipari Líceumban érettségizett, majd 2006-ban az Építészeti Líceum mesterképző szakát végezte el és indított saját vállalkozást.

Gombos 1

Gombos 2007-ben indította útjára a saját cégét, melynek keretén belül az építkezés minden ágazatával foglalkoznak. Jelenleg 25 alkalmazottja van a vállalkozásnak. A cégtulajdonost arra kértük, ossza meg velünk tapasztalatait: hogyan sikerül jól menő vállalkozást indítani, mi késztette erre, mit tanácsol a frissen vállalkozni óhajtóknak… „Életem során sok emberrel dolgoztam együtt, akik befolyásoltak abban, hogy saját vállalkozást kell indítani. De leginkább az motivált, hogy van egy fiam – most építészmérnöki szakon tanul Kolozsváron –, akit szeretnék magam mellett tartani ezáltal. Látom, hogy az erdélyi magyar fiatalok jelentős hányada idegen országban kényszerül dolgozni, több száz kilométerre a szülőföldjétől” – mondja a vállalkozó.

Nehézségek a cégindítás elején is voltak, de az igaziak inkább menetközben adódtak, ám sikerült ezeket áthidalni. „Tanácsom egy kezdő vállalkozó számára az lenne, hogy vegye figyelembe azt, hogy csak keresztényi lelkülettel lehet valamire menni az életben és a vállalkozás terén egyaránt. Enélkül az elért eredmény csak üres megvalósítás. Komoly hozzáállással, munkával, pontossággal, Isten segítségével lehet sikereket elérni” – tanácsolja Gombos József.

„Vállalkozásunk által másokon is segíthetünk!”

De vajon megéri-e egyáltalán vállalkozni a mai körülmények, lehetőségek közt, tettük fel a kérdést a vállalkozónak. A válasz nem egyértelmű: igen is meg nem is. „Függ attól, hogy mekkora a tét, mire számít a kezdő vállalkozó. Minden valaminek a függvényében van. Ha például nagyok a célkitűzések, nagy dolgokról álmodozunk, és ezek végül nem jönnek össze, akkor nem éri meg. Ezért kell mindig szerényebb dolgokkal kezdeni, és lépésről lépésre haladni a kitűzött cél, a megvalósítás felé. Ha viszont csak a rosszra gondolunk, félünk a kudarctól, az sem jó. Ha csak a rossz oldalát nézzük, a felmerülő problémákon mérgelődünk, ismét azt kell mondanom: nem éri meg vállalkozni. Van viszont egy másik vetülete is a dolgoknak: ha arra gondolunk, hogy a vállalkozásunk által másokon is segíthetünk, munkahelyeket teremthetünk, akkor már megéri” – állítja a vállalkozó.

Gombos József a marosszentkirályi önkormányzat egyik tanácsosa, a helyi református egyházközség főgondnoka, a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye Presbiteri Szövetségének elnöke. Elmondása szerint nagyon elfoglalt ember, leköti az idejét a cég vezetése, valamint a vállalt tisztségek betöltésével járó feladatok teljesítése. Hálás a családjának, hogy mellette áll és támogatja mindenben, nekik is köszönheti, hogy ilyen szoros kapcsolatban áll az egyházzal.

„Az egyház vagy egy cég is olyan, mint egy nagyobb család”

“Szerintem az egyház vagy egy cég is olyan, mint egy nagyobb család. Ahogyan egy család tagja az ember, úgy tagja egy egyházközségnek, vagy adott esetben egy cégnek. Az ugye mindenkinek természetes, hogy a családot fenn kell tartani, segíteni kell. Hát nekem az is természetes, hogy segítem az egyházam, valamint működtetem a céget, mint a nagyobb családjaimat” – mondta még el lapunknak Gombos.

Kérdésünkre, hogy mik a jövőbeni tervei a vállalkozás terén, kívánja-e azt a közeljövőben bővíteni, azt válaszolta, hogy egyelőre nem. „Ameddig egyedül vagyok a cégvezetésben, nem szándékozom bővíteni, mert nem lehet felügyelni egy nagyobb, szerteágazóbb tevékenységet. Egy embernek nincs rálátása a több munkásra, a több munkálatra, és akkor következnek a bajok. Elcsúsznak a határidőpontok, nincs minőség, egy szóval nem lehet komolyan végezni a munkát, és én ezt nem szeretném” – mondta végezetül a vállalkozó.

Share Button
Ennyien olvasták: 1001

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.