Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Koncertek mellett irodalom, közéleti és divatelőadások is lesznek a VIBE-on

Pál Piroska július 5, 2018 Társadalom

Szerdán, nulladik napon nyitotta meg kapuit a második VIBE, amely fesztivál a megszűnt Félszigetet hivatott pótolni, de nem csak. Az esemény a Maros-parton és a Víkendtelepen, július 4-8-a között zajlik, helyi, magyarországi és nemzetközi előadókkal, kulturális eseményekkel, közéleti és divat témájú előadásokkal és számos érdekességgel.

Arra a kérdésünkre, hogy a tavalyi kiadáshoz képest milyen újdonságokra lehet számítani, a fesztivál kommunikációs csapatának tagja, Tóth Izabella elmondta, elsősorban maga a fesztiválhelyszín újult meg, hiszen idén a szervezők összedolgoztak a budapesti MOME hallgatóival, akik elkészítették a rendezvény egységes arculatát, a fesztiválbútorzatot a VIBE-ra szabták, sőt teljes bútorcsaládot hoztak a Maros-partra. „A VIBE Kolinak a tavalyi kettő helyett ebben az esztendőben négy helyszíne lesz, és ami abszolút újdonság, hogy lesz egy Free Speech Stage, ahol bárki szabadon felszólalhat, elmondhatja gondolatait, performanszot adhat elő másfél percben, amit majd a nézők tapssal vagy füttyel értékelnek. Újdonság még a Fashion Corner – Divatsarok –, ahol különböző beszélgetések kapnak helyet divat, életmód, egészség témában, emellett kihelyezett fodrász- és szépségszalon fog működni” – részletezi Izabella. Abszolút érdekesség lesz a Kerengő, ami egyfajta oázis a fesztivál közepén láthatatlan színházzal, babzsákokkal, olvasósarokkal, illetve multiszenzoriális sétán különböző irodalmi személyiségek életútját lehet végigjárni.

Az erdélyi és magyarországi együttesekkel a nagyszínpadon (MagentaStage) és a kisszínpadon (YellowStage) találkozhatunk, a bulisátorban (BlueArena) pedig hazai és nemzetközi dj-k és producerek lépnek. Negyedik helyszín a G-zone lesz, ahol reggelig tartó bulit ígérnek a lemezlovasok.

Kihagyhatatlan programok a szervező szerint

Tóth Izabella számára a Blahaluisiana-koncert kihagyhatatlan, de biztosan a Kerengőt is kipróbálja, illetve úgy véli, vannak olyan előadások a Koliban, amelyeket érdemes meghallgatni, az is lehet, hogy az olvasósarokban is fog pihenni koncertek között.

Több résztvevőre számítanak, mint tavaly

„A tavalyi eseményem 24 ezren vettek részt, az előzetes számítások, illetve az eladott jegyek száma szerint több bulizóra számítunk. Egyelőre úgy néz ki, hogy meghaladjuk a tavalyi létszámot” – vélekedik Izabella, aki azt is elmondta, hogy utolsó száz méteren a szervezők napja sok-sok rohangálás, telefonálással és útközbeni e-mailírással van tarkítva.

Idén is készpénzmentes lesz a Vibe

A tavaly bevált fizetési eszköz visszatér idén, a fesztivál területén a Festipay rendszerrel lehet vásárolni és a szolgáltatásokat igénybe venni. A Festipay kártyákat több ponton készpénzzel és bankkártyával is fel lehet tölteni. A Festipay mobilalkalmazás pedig abban segít, hogy nyomon kövessük, mennyi pénzt költöttünk, és azt is látni lehet majd, hogy mekkora összeg maradt még a kártyán. Ezt a pénzt szintén a feltöltőpontoknál lehet visszaigényelni. Egyébként a helyszínen is lehet még napi, heti, illetve VIP-jegyet is vásárolni.


Mit ajánlunk mi?

A számos program közül megpróbáljuk szubjektívan összefoglalni azt a néhány pontot, amit úgy vélünk, semmiképp nem szabad kihagyni. Az első ilyen számunkra is a Blahaluisiana-koncert, amely együttes nem lépett még fel még Marosvásárhelyen. A zenekar Budapest-központú, különleges hangzásvilágú, csodálatos hangú énekesnővel, aki angol és magyar nyelven egyaránt énekel.

A VIBE Koliban számos érdekes előadást szerveztek a látogatóknak, mi Horváth Lilla, Kínában egyetemet elvégző, utazóvloggerét ajánljuk, aki üde színfolt a magyar Youtube-közösségben. Értelmes, ismeretterjesztő, ám szórakoztató videóival nyert el rövid idő alatt népszerűséget. Erről is fog mesélni.

A Divatsarok is egy olyan pontja a fesztiválnak, amit kár lenne kihagyni, és nem csak azért, mert fodrász-és szépségszalon is lesz a helyszínen, hanem a divat és életmód témájú beszélgetések meghallgatása után helyi kézművesek portékáit is megcsodálhatjuk, illetve vásárolhatjuk, például a marosvásárhelyi Ferencz Borbála újrahasznosított műanyagból készült ékszereit.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1487

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.