Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Konyhaművészet a Tékában

Központ július 3, 2014 Társadalom

Konyhaművészet a Tékában

t1

A Teleki Tékában májustól októberig megtekinthető különleges kiállítás nemcsak szemet gyönyörködtető, de íze, sőt illata is van. A május 16-i megnyitón, majd a június 23-i udvari beszélgetésen résztvevőket régi receptek útmutatásai alapján készített ínyencségekkel kínálták a Téka munkatársai. A kiállítóterembe lépőket pedig fűszerillat-ötvözet fogadta az asztalra és a könyvek közé helyezett edénykékből. Az étkezéstörténeti kiállítás kurátorát, László Lóránt történészt arra kértük, ismertesse olvasóinkkal a téka közszemlére bocsátott kincseit.

 

Októberig a Teleki Tékába  várja a gasztronómiatörténet iránt érdeklődőket az Ars Culinaria című étkezéstörténeti tárlat. A kiállított könyvek között több ritkaság is megtekinthető. Ilyen például az ókor egyetlen napjainkig fennmaradt római szakácskönyve, az Apicius-féle receptgyűjtemény, amelynek az 1709-ben és 1787-ben nyomtatott kiadványai láthatók a Téka kiállításán. Vagy megtekinthető még a Tóthfalusi Kis Miklós által nyomtatott első magyar nyelvű szakácskönyv, valamint Wesselényi Kata kéziratos Herbáriuma és számos borászati-, méhészeti-, sörkészítési szakkönyv. Érdekességként említhető meg az is, hogy az egyik 1858-ból származó borászati szakkönyv Bolyai János tulajdona volt és a Kugler Géza: A nagy és legteljesebb házi cukrászat című könyv a Dsida Jenőné Imbery Melinda saját házi könyvtárából került a Tékába. Említésre méltó továbbá a 18. század végéről 19. század elejéről származó osztrák szakácskönyvgyűjtemény is.

t2

Az európai és a magyar gasztronómia története

„Az elgondolás nem csak annyiból állt, hogy a szakácskönyveket tárjuk a látogatók elé, hanem bármit, ami a gasztronómiához kapcsolódik: irodalom, metszetek, képek…A Teleki Téka tulajdonába lévő ilyen jellegű állományon keresztül próbáljuk bemutatni az európai és a magyar gasztronómia történetét”  – tájékoztatta lapunkat László Lóránt, a Teleki Téka munkatársa.

A tárlókban elhelyezett könyveken, illusztrációkon kívül a falakra aggatott pannók szövegéből a látogató a gasztronómia őstörténetét, az európai és magyar konyhaművészet, valamint a sör, bor, pálinka és a tea, kávé, csokoládé történetét ismerhetik meg.

Fűszerillat lengi be a kiállítótermet

A terem közepén álló asztalra és a tárlók könyvei közé helyezett kis edénykékben különféle fűszernövények illatoznak. Példaként említünk meg néhányat: oregánó, gyömbér, kömény, levendula, zsálya, fahéj, mandula, boróka, bazsalikom, koriander, lestyán, babérlevél, rozmaring, sáfrány stb.

„A kiállítás egyik különlegessége egy 400–425 éves ételrecept, amely egy 1584-ben nyomtatott könyv borítójának belsején olvasható. A lejegyzett recept alapján a pástétomot mi is elkészítettük. Érdekességképpen említhető meg az is, hogy a régi fűszereket ma is használjuk, de más ételekbe. Például a fahéjat régebb a húsételek ízesítésére használták, ma inkább a cukrászatban használjuk” – mondta el még a kiállítás kurátora.


A 400 éves recept szövege:

Vagdalt Pástétum csinálásának módja Borjúhúsból, vagy Juhhúsból:

Végy borjúhúst, vagy ürühúst azmennyit akarsz csinálni, és borjú-kövért vagy ürühúsnak az kövérit, annyit, azmennyi az hús lészen, és ha borjú vagy ürü kövérit nem találsz, tehénhús kövérét, és az tehénnek velejét, felényit, mint az hús avagy az kövér volna. Vagdalják öszve ezeket azmennél apróbban lehet, és mindenféle fűszerszámot vess bele, de keveset, hanem fahéjat vess legtöbbet minden egyéb szerszámnál bele, borsót pedig, szekfüvet kevesebbet vess az fahéjnál, egy kevés szerecsindiót, vagy ha az nem lészen, virágját is vess bele és apró tengeri szőlőt is csinálj köziben. És ezeket tésztában csináld szépen be, és egy vagy két tyukmonynak az székét (tyukmony széke: tojás fehérje) csináld fellyül reá az húsra, és fellyül is osztán tésztával szépen be kell csinálni, és ezképpen szépen megsüthni (…)


Share Button
Ennyien olvasták: 525

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.