Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Közel 5000 új munkahelyet tervez Vásárhelyen az EMNP

Központ június 3, 2016 Társadalom

Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete programjában a gazdasági kérdések fontos kategóriát képeznek. Úgy vélik, Marosvásárhely helyzetét ebben a kérdésben első sorban a környező települések függvényében kell vizsgálni. A várost gazdaságfejlesztési kérdésekben pozícionálni kell a Kolozsvár – Brassó tengelyen, vagy a Kolozsvár – Brassó – Gyulafehérvár háromszögben.

emnp

„A nagyvárosok gyűrűjében Marosvásárhelynek egyetlen erőssége marad: ha a meglévő lehetőségeivel és előnyeivel jól sáfárkodik. Vásárhely két autópálya tervezett találkozópontjában helyezkedik el, és Erdély legfejlődőképesebb repülőtérének birtokosa. Ezért javasoljuk, hogy reptér kerüljön a város irányítása alá, hiszen a városnak szüksége van egy erős kapura nagyvilág fele. A repülőtér európai szintűre fejlesztése pedig szavatolja azt, hogy olyan befektetők telepedjenek ide, akik új munkalehetőségeket teremtenek” – áll a programjukban.

2500+2500 új munkahely

Ezt írják továbbá: „tévhit, hogy a városvezetés munkahelyeket tud teremteni. A városvezetés csupán azt a környezetet tudja előkészíteni, mely megfelelő lesz ahhoz, hogy a vállalkozásokat ide vonzza, és az ide telepedett vállalkozások teremtik meg azt a 2500 új munkahelyet, ami fiataljainkat itthon tartja. A gazdaság derékhadát a legtöbb országban, így Romániában is a kis- és középvállalkozások adják, ezért az önkormányzatnak arra kell fektetnie a legnagyobb hangsúlyt, az innovatív start-up vállalkozásokat alapító fiatalok elől a lehető legtöbb akadályt elhárítsák, és megfelelő környezetet teremtsenek számukra.”

Marosvásárhely, a vállalkozóbarát város

Vásárhely feltérképezése után kijelenthető, hogy a város területén olyan ingatlanok vannak, amelyek többnyire kihasználatlanul és üresen állnak. A néppártosok ötlete, hogy ezekben az ingatlanokban az önkormányzat a 21. század vállalkozó trendjének megfelelően teljes infrastruktúrával felszerelt, úgynevezett co-working irodákat alapít. Ezekbe az irodákba vállalkozások költözhetnek be, amelyeknek két alapszabályt kell betartaniuk: egymást segítik, illetve egy éven belül minden vállalkozás teremt legalább 1 új munkahelyet és alkalmaz egy frissen végzett fiatalt. Ezáltal a céget alapító fiatalok, illetve munkatársaik itthon jutnak álláshoz. Ezeket a lépéseket betartva lesz belátható időn belül 2500 új munkahely a városban.

A vállalkozások létrehozásának segítése

Egy vállalkozóbarát város egyik legfontosabb feltétele a bürokrácia minimális szintre való csökkentése, ezért az EMNP tanácsosai bevezetnék az egyablakos ügyintézést. „A vállalkozások fejlesztése és lehetőségeik feltárása érdekében az önkormányzat saját vállalkozásfejlesztési ügynökséget hoz létre, amelynek fő feladata, hogy a hazai vállalkozók termékeit, illetve szolgáltatásait eljuttassa a világ legtöbb pontjára (együttműködésben a Magyar Kereskedőházzal, illetve a különböző ipari és kereskedelmi kamarákkal). Ha a helyi vállalkozók exportra termelnek, akkor az azt jelenti, hogy a külföldi piacok árszabása szerint értékesíthetik termékeiket, szolgáltatásaikat, így itthonról termelhetnek külföldre. Az önkormányzat vállalkozásfejlesztési ügynökségének a külföldi piacok feltérképezése az egyik feladata. Az ügynökség másik feladata, hogy olyan helyi szakembereket, illetve tanácsadókat állítson a kezdő vállalkozások szolgálatába, akik munkájuk által segítik azokat. Ha van hol, kivel és kinek termelni, illetve szolgáltatni, a kezdő vállalkozások szárba szökkennek, megerősödnek és újabb munkahelyeket tudnak teremteni” – véli a június 5-én megyei és városi tanácsoslistával megméretkező EMNP.

Share Button
Ennyien olvasták: 701

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.