Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Közösségépítő erők kistelepüléseken

Nemes Gyula október 7, 2016 Társadalom

Közösségépítő, identitástudat erősítő rendezvényeket, eseményeket ma már szinte minden székelyföldi településen szerveznek. Ezek közül van olyan, amely időközben holtpályára siklik az érdektelenség vagy a tökéletlen szervezés, semmitmondó, kulturális alapot nélkülöző tartalmak miatt és van, amely nagy érdeklődésnek örvendő hagyománnyá érlelődik. A Marosszentgyörgyi Magyar Közösségek Napját tavaly ősszel első alkalommal szervezték meg, a Székelykakasdi Falunapot úgyszintén. Szombaton ezeknek a második alkalmára kerül sor.

mssztgy

Marosszentgyörgyön az áprilisi Szent György Napokat már évek óta megünneplik, amelyre tartalmas magyar, román, cigány kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A tavaly a marosszentgyörgyi magyar egyesületek – számszerűen 29 – képviselői úgy döntöttek, hogy egy külön magyar jellegű rendezvényt szerveznek, amelynek célja a helyi magyar közművelődési élet bővítése, a keresztény értékek, a nemzeti identitás és a lokálpatriotizmus megerősítése, a községben működő magyar szervezetek, csoportok egymás közötti kapcsolatának megerősítése, közös rendezvények szervezése. Idén október 8-án a második ilyen alkalom megrendezésére készülnek a szervezők.

fenykep3315

„Egy régi vágy és igény vált valóra”

Az esemény egyik szervezője, Molnár Szilárd a következőket mondta el lapunknak: „Tavaly szerveztük meg első alkalommal a rendezvényt, amikor is egy régi vágy és igény vált valóra. A resztvevők pozitívan értékelték a programot és a folytatását várták, várják. A tavalyihoz hasonlóan több részre lesz tagolva az idei program is. Péntek délután az elmúlt egy év összefoglalójára, kiértékelésére kerül sor, majd dr. Ambrus Tünde a Székely falutízes Marosszentgyörgyön című előadása következik. Szombaton az ökumenikus istentisztelet idén a református templomban lesz megtartva, majd ezt követi az ünnepélyes átvonulás a romai katolikus plébánia és templomkertbe a Magyar Szent Koronával, melyet a Szent György lovagok, koronaőrök és huszárok kísérnek az ünneplőkkel együtt. A templomkertben a hősök kövénél beszédet mond Csíkszereda magyarországi konzulátusa részéről dr. Csige Sándor vezető konzul, majd a szervezetek elhelyezik koszorúikat, tisztelegve az aradi vértanúk emléke előtt. A programot hitvalló ifjúsági koncertek kezdik, amit a kulturális programok folytatnak, ezt követően pedig 18:30-tól Kassai Lajos a Lovasíjász című filmet tekinthetik meg az érdeklődők. Napközben folyamatosan kézműves műhelyek működnek. Mint például a sajtkészítés, hentes, mézes pogácsa díszítés, nemezelés, láncing fonás, címertan és még sok érdekesség. Ezen kívül gyermekprogramok és egy előadás: Fűszerezni tudni kell! címmel, melyet a Petry múzeum és látványműhely mutat be. A tavalyi rendezvény után a helyi csoportok, közösségek több közös projektet is megvalósítottak: farsangtemetés, karácsonyi éneklés stb. A csoport vezetői között egyre szorosabb az együttműködés. Én eredményesnek és sikeresnek ítélem ezt. Az idei rendezvény szervezői a Marosszentgyörgyi Kolping Család és a 21. Gr. Petki Dávid cserkészcsapat.”

2015 októberében került megrendezésre a Székelykakasd 500 éves címet viselő rendezvény, amelynek részeként a falu bejáratánál az út fölött átívelő székelykapu felavatására és falumonográfia bemutatására került sor. Az eseményen részt vevők irányából már akkor megfogalmazódott az óhaj, hogy minden évben egy alkalommal találkozzanak a faluhoz érzelmileg közel állók. Ennek az elvárásnak eleget téve a szervezők idén Székelykakasdi Falunapot szerveznek.

kakasd-2

„Az együttléteknek reméljük közösségépítő hatása lesz”

A szervezőbizottság egyik tagját, Botha Dániel-Töhötömöt a részletekről kérdeztük: „A tavaly a falu írásos említésének 500. évfordulójára gyűltünk össze. Akkor megfogalmazódott több résztvevőben is, hogy minden évben jó lenne falunapot tartani. Az idei rendezvény programja a következő: 11 óra: ünnepi istentisztelet a székelykakasdi református templomban, 14 óra: ünnepi ebéd a kultúrotthonban, 16 óra: a székelykakasdi gyermekek és fiatalok kulturális műsora, 17 óra: megbeszélések a jövőbeni tervekről, baráti és ismerkedő beszélgetések, séta a faluban, 20 óra: vacsora a vendégeknek, 21 óra: zenés-táncos mulatság a kultúrotthonban. Az esemény főszervezője a Pro Veritas Egyesület, de a református egyház is kiveszi a részét, valamint a maroskeresztúri önkormányzat is támogatja anyagilag. Külön örvendünk annak, hogy mellénk állnak az egyesületen kívüliek is a szervezésben és lebonyolításban. Ezeknek az együttléteknek, közös feladatok megoldásának, reméljük, közösségépítő hatása lesz. Még csak az út elején járunk. Jön egy-egy küldöttség a magyarországi Kakasdról és Kelebiáról, de lesznek meghívottak más településekről is. Természetesen a faluból elszármazottakat is nagy szeretettel várjuk.”

kakasd-2015

 

Share Button
Ennyien olvasták: 843

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.